-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Realybė Lotynų Amerikoje: nėščia, su Zikos virusu ir negalinti pasidaryti aborto

Lotynų Amerikoje sparčiai plintant Zikos virusui, kuris tikriausiai sukelia kūdikių apsigimimus, šalių valdžios pateikė neįprastą prašymą – moterys raginamos nepastoti, kai kur – net dvejus metus. Precendento neturintis kreipimasis šokiravo medicinos ekspertus, kurie atkreipia dėmesį, kad pasirinkimų moterims – labai mažai.
Moteris Brazilijoje
Moteris Brazilijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Regione lytinis švietimas – itin prastas, priėjimas prie kontraceptinių priemonių yra ribotas, o abortų įstatymai – vieni griežčiausių pasaulyje.

Uodų platinamas Zika virusas siejamas su mikrocefalija – kai vaisiaus galvos vystymasis nenormaliai sulėtėja. Kūdikiai tuomet gimsta su neišsivysčiusiomis smegenimis, jiems kyla didelė ankstyvos mirties grėsmė.

Tačiau regione tik 52 proc. moterų turi galimybę įsigyti kontraceptinių priemonių. Penkiose valstybėse Lotynų Amerikoje abortai yra visiškai uždrausti.

Statistika rodo, kad 58 proc. nėštumų Lotynų Amerikoje ir Karibuose yra neplanuoti. Palyginimui – JAV tokių yra 48 proc., Vakarų Europoje – 45 proc.

„Viruso paveiktose teritorijose tik mažiau nei pusė nėštumų yra planuoti, – teigia Tarptautinės planuotos tėvystės federacijos (International Planned Parenthood) direktorius Tewodrosas Melesse'as. – Neturtingos moterys ir moterys provincijose yra labiau pažeidžiamos infekcijos, ir turi mažiau galimybių seksualiniam švietimui ir kontracepcijai.“

Abortai neleidžiami

95 proc. abortų regione yra atliekami nesaugiomis aplinkybėmis, dėl to apie 760 tūkst. moterų kasmet atsiduria ligoninėse. Ekspertai perspėja, kad dėl nesaugių abortų žuvusių moterų skaičius išaugs, jeigu nebus sudarytos galimybės atlikti jų legaliai.

95 proc. abortų regione yra atliekami nesaugiomis aplinkybėmis, dėl to apie 760 tūkst. moterų kasmet atsiduria ligoninėse.

Salvadoras, Nikaragva, Čilė ir Dominikos Respublika iš viso draudžia abortus – net ir apsigimimų ar pavojaus motinos gyvybei atvejais. Tokie griežti draudimai kitur pasaulyje egzistuoja tik Vatikane ir Maltoje.

Iš valstybių, kurios paragino moteris vengti nėštumo, tik Kolumbijoje leidžiami abortai, jeigu kūdikiui gresia apsigimimas. Daugumoje regiono, kuris paveiktas Zika viruso, šalių tai yra draudžiama. Net ir Kolumbijoje 99 proc. abortų yra slapti, nes daugelis gydytojų atsisako juos daryti.

Abortai yra legalūs Brazilijoje, kurioje užfiksuota 1,5 mln. Zika viruso atvejų, tik tuomet, kai motinos gyvybei gresia pavojus. Teisininkai, žmogaus teisių aktyvistai ir mokslininkai pasirašė peticiją, kuria šalies aukščiausiasis teismas raginamas leisti atlikti abortus moterims, kurios užsikrėtė šiuo virusu. 

Seksualinis smurtas, sunkiai prieinama kontracepcija

„Kontraceptinių priemonių kaina yra pernelyg didelė daugumai skurdžiai gyvenančiųjų“, – teigia Tarptautinės planuotos tėvystės federacijos atstovė Carmen Barroso. Be to, jų įsigijimas – sudėtingas, ypač gyvenančioms provincijose. Dažnai kelionė iki klinikos joms trunka kelias valandas.

Rekomendacijos iš tiesų nėra tai, kuo gali sekti moterys, net jeigu ir norėtų.

„Kontraceptinės priemonės nėra lengvai prieinamos jaunoms moterims – jos susiduria su stigma, kad neturėtų dar būti seksualiai aktyvios“, – teigia ji.

Net jeigu moteris ir sektų rekomendacijomis ar išvis susilaikytų nuo lytinių santykių, regione seksualinis smurtas yra milžiniška problema – daug moterų pastoja prieš savo valią. Kasmet regione išprievartaujama 1,6 mln. moterų, rodo „Center for Reproductive Rights“ statistika. 

„Kai sujungi visus šiuos barjerus, susiduri su dideliu skaičiumi moterų ir merginų, kurios realiai negali kontroliuoti, ar jos pastos, – teigia „Human Rights Watch“ tyrėja Amanda Klasing. – Rekomendacijos iš tiesų nėra tai, kuo gali sekti moterys, net jeigu ir norėtų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius