-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Revoliucinių nuotaikų Rusijoje nėra, bet Vladimiras Putinas vis tiek bijo Maidano

Maskvoje šeštadienį tūkstančiai žygiavo „Antimaidano“ eitynėse, pasiekusiose patį Kremlių. Čia buvo ir kazokų, ir baikerių iš klubo „Naktiniai vilkai“, ir Afganistano karo veteranų, ir jaunimo iš Čečėnijos, ir suvarytų valstybinių įstaigų darbuotojų bei tų, kuriems tiesiog už dalyvavimą sumokėta. Revoliucinėmis nuotaikomis Rusijoje net nekvepia, tad kam Vladimirui Putinui tokie žygiai, klausia „Gazeta Wyborcza“ apžvalgininkas Waclawas Radziwinowiczius.
„Antimaidano“ dalyviai Maskvoje
„Antimaidano“ dalyviai Maskvoje / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

„Nenoriu pasakyti, kad eitynėse nebuvo nuoširdžiai savo prezidentą remiančių žmonių, įtikėjusių grėsme iš Ukrainos, kuri, kaip kartoja televizija, beldžiasi į Rusijos vartus. Tų, kurie „prieš revoliuciją“ ir spontaniškai atėjo į Revoliucijos aikštę, buvo labai daug. Ir nieko keisto, Kremliaus propagandistai jau daugiau nei metus maitina rusus gąsdinimais apie „ukrainietiškus fašistus“, kryžiuojančius berniukus Slovjanske, ar melagystėmis apie chirurgą Kijeve, kuris vos spėjo prapjauti pacientą, kai „benderovcai“ jį išvijo iš operacinės, nes nepraėjo atrankos“, – rašo apžvalgininkas.

Žmonėms, nuolat girdintiems tokias melagystes, nesunku patikėti tuo, kas buvo kalbama iš „Antimaidano“ scenos, kur trečiarūšė aktorė vis šūkavo, kad „eurokomisarai“ kursto gaisrus, kuriuos „patys ir gesins“.

„Šis žygis buvo net ne antiukrainietiškas, o antieuropietiškas. „Eurokomisarai“ privalėtų pasižiūrėti įrašą iš Revoliucijos aikštės, tai padėtų jiems suprasti, kad Maskvoje visi įsitikinę, jog kovoja ne su ukrainiečiais, o su Europa ir JAV. Ir tai mes esame jų priešai Ukrainos fronte“, – pastebi W.Radziwinowiczius.

Bet vis dėlto – kam Kremliui tokie antimaidaniški renginiai Maskvos centre? Juk visos apklausos rodo, kad šalyje nėra nė kvapo revoliucinių nuotaikų. Politinių protestų parama yra mažiausia šiuolaikinės Rusijos istorijoje.

Kitą sekmadienį Maskvos pakraštyje savo antiputinišką maršą rengs demokratinė Rusijos opozicija. Kad ir kiek žmonių susirinks, tai tikrai nebus joks Maskvos Maidanas, V.Putinui to bijoti nereikia.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Eitynės Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Eitynės Kijeve

Tačiau Rusijoje viena po kitos užsidarinėjamos didžiulės gamyklos ir įmonės, dėl ko daugybė žmonių netenka darbo. Štai dėl šių dalykų gali kilti masinių neramumų, nes žmonės bijo netekti darbo ir pajamų šaltinio.

V.Putino šito labai bijo. Turbūt todėl Kremlius, nors Maidano Rusijoje ir nėra, kelia antimaidaniškas isterijas, kad vėliau galėtų jėga malšinti bet kokius protestus, neva keliamus „Rusijos išorės ir vidaus priešų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius