Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rūpestis dėl sveikatos ar masinis moterų sekimas? Lenkija nori registruoti visas nėščiąsias

Lenkijos sveikatos ministerijos pasiūlymas registruoti kiekvieną nėštumą – oficialiai medicininiais tikslais – sukėlė visuomenės pasipiktinimą šalyje, kurioje atlikti abortą jau beveik neįmanoma. Ministerija sako, kad tokia tvarka padėtų geriau stebėti nėščiųjų sveikatą. Tačiau visuomenė ir opozicija kalba apie masinį sekimą, rašo „Politico“.
Protestai prieš abortų draudimą Lenkijoje
Protestai prieš abortų draudimą Lenkijoje / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

Spalį ministerijos parengtame dekrete, kurį šią savaitę paviešino opozicijos parlamentaras Krzysztofas ​​Brejza, teigiama: jei nėščia moteris gauna kokią nors medicininę paslaugą, jos nėštumo faktas turi būti įrašytas į šalies Medicinos informacinę sistemą.

Šioje nacionalinėje duomenų bazėje saugomi pacientų gydymo įrašai, daugiausia tam, kad būtų galima atsekti, kokie vaistai yra išrašomi asmeniui.

Ministerijos siūlomas pakeitimas teoriškai leistų valdžios institucijoms sekti kiekvieną nėštumą ir nustatyti, ar jis baigiasi vaiko gimimu. Tai savo ruožtu sukėlė susirūpinimą, kad registras gali būti naudojamas atsekti, ar moteris pasidaro abortą.

Lenkijoje abortas dabar leidžiamas tik išžaginimo, kraujomaišos atvejais, taip pat jei nėštumas kelia pavojų moters gyvybei.

„Reikalausiu paaiškinimų: kas inicijavo pokyčius ir koks jų tikrasis tikslas?“ – K.Brejza antradienį parašė tviteryje.

Parlamentaras taip pat pasiteiravo Teisingumo ministerijos, ar valstybės prokurorams bus leista prieiti prie registro.

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Protestai prieš abortų draudimą Lenkijoje
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Protestai prieš abortų draudimą Lenkijoje

Lenkijos dešinioji vyriausybė, vadovaujama partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS), priėmė vienus griežčiausių Europoje abortų įstatymų.

Vyriausybės kontroliuojamas Konstitucinis Tribunolas – oficialiai nepriklausoma institucija – prieš metus pripažino nusikaltimu nėštumo nutraukimą net tuo atveju, kai nustatytas vaisiaus apsigimimas.

Lenkijoje abortas dabar leidžiamas tik išžaginimo, kraujomaišos atvejais, taip pat jei nėštumas kelia pavojų moters gyvybei.

Visgi neseniai plačiai šalyje nuskambėjusi nėščiosios Izabelės mirties istorija parodė, kad riba tarp legalaus ir neteisėto nėštumo nutraukimo gali būti neryški.

30 metų Izabelės mirtis iš Pščinos ligoninėje buvo pirmoji, susijusi su šiuo nutarimu. Nelaimė įvyko dar rugsėjo mėnesį, tačiau pirmą kartą apie tai pranešta spalio pabaigoje.

Moters šeimai atstovaujantis advokatas teigė, kad medikų sprendimas neatlikti galimai gyvybę gelbstinčio aborto buvo susijęs su griežtais nėštumo nutraukimo draudimo įstatymais Lenkijoje. Dešimtys tūkstančių lenkų išėjo į gatves protestuoti dėl Izabelės mirties.

Medicininiai tikslai

Sveikatos apsaugos ministerija teigia, esą būtina sekti nėštumus Medicinos informacinėje sistemoje, kuri žinoma lenkišku akronimu SIM, tam, kad būtų vykdoma vaistų skyrimo kontrolė.

P.Hennig-Kloska: valdžios institucijos galėtų pasinaudoti registru, siekdamos persekioti moteris.

„Tikslas yra išvengti vaistų, kurie nerekomenduojami nėščiosioms, skyrimo. Taip pat tiems atvejams, kai nepavyksta gauti informacijos iš pacientų“, – teigiama ministerijos pranešime.

„Imago“/„Scanpix“ nuotr./Protestai prieš abortų draudimą Lenkijoje
„Imago“/„Scanpix“ nuotr./Protestai prieš abortų draudimą Lenkijoje

Sveikatos apsaugos ministerija taip pat tikino, kad būtina registruoti nėštumus, nes taip bus lengviau skirti moterims papildomas medicinines paslaugas, pavyzdžiui, pirmumo teisę gauti gydymą.

Ministerijos pranešime nebuvo atsižvelgta į visuomenės susirūpinimą, kad duomenų bazė gali būti naudojama norint stebėti, ar nėščia moteris išnešioja savo kūdikį.

„Valdžios institucijos galėtų pasinaudoti registru, siekdamos persekioti moteris, išvykstančias į užsienį nutraukti nėštumo, nes neturi galimybės gimdyti saugiomis sąlygomis“, – televizijai TVN24 sakė Paulina Hennig-Kloska iš opozicinės politinės partijos „Lenkija 2050“.

Kairiosios partijos atstovė Gabriela Morawska-Stanecka TVN24 sakė, kad Lenkijos valdžios planas yra įvesti visišką visų abortų draudimą – net ir užsienyje. Moterys bus stebimos nuo tada, kai gydytojas įtrauks jų nėštumą į registrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius