Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Rusai bėga į Vokietiją, bet tvirtina, kad yra atvirkščiai: meluoja apie vokiečių antplūdį Kaliningrade

Ukrainą užpuolusios šalies agresorės pareigūnai ir politikai nuolat kartoja, kad Europa neišgyvens be dujų iš Rusijos. Viešojoje erdvėje platinamos absurdiškos istorijos apie kenčiančius europiečius. Šįkart Kaliningrado gubernatorius ėmė tvirtinti, kad neva sritį užplūdo čia žiemoti norintys vokiečiai. Tačiau tokią melagieną paneigė net patys rusai.
Neparadinė Karaliaučiaus pusė
Neparadinė Karaliaučiaus pusė / Bendruomenės albumo nuotr.

Apie tariamai Rusijoje žiemojančius taupiuosius vokiečius buvo sukurti keli žinių siužetai.

Viename jų – NTV televizijos žinių laidoje buvo parodytas Kaliningrado gubernatorius, kuris itin vaizdingai nupasakojo tariamą padėtį.

„Kai kurie Europos gyventojai ėmė atvykti į Kaliningrado sritį žiemoti. Apie tai papasakojo regiono gubernatorius Antonas Alichanovas“, – žinių siužetą pradėjo NTV vedėja.

Kalbinamas gubernatorius pasakojo, kad neva į regioną ėmė plūsti vokiečiai, nes keturių mėnesių nuoma ir komunalinės išlaidos Kaliningrade kainuoja „tiek pat, kiek vienas mėnuo ten pas juos kur nors Diuseldorfe“.

„Mes jų klausiame: ką darote? O jie tokie – taip, mes čia pas jus žiemoti atvykome“, – žinių laidoje kalbėjo Kaliningrado gubernatorius.

Gubernatoriaus žodžius ėmė platinti prorusiški „Youtube“ platformos kanalai, taip pat propagandinė žiniasklaida.

Asm.archyvo nuotr./Kaliningradas
Asm.archyvo nuotr./Kaliningradas

Paneigė patys rusai

Gubernatoriaus teiginius patikrino vienas Rusijos naujienų portalų – gazeta.ru.

Žurnalistai, apklausę kelias stambiausias Kaliningrade veikiančias nekilnojamojo turto agentūras, gavo atsakymus, kad pastaruoju metu nesulaukia nuoma susidomėjusių vokiečių skaičiaus augimo.

Kainos augo, bet ne drastiškai

Vokietijos statistikos biuro duomenimis, 2018 metais dviejų asmenų šeima per metus vidutiniškai suvartodavo 3221 kWh elektros energijos.

Nuo 2010 metų šis skaičius sumažėjo 9,8 proc., o tai reiškia, kad vokiečiai linkę taupyti ne tik dėl infliacijos ar pastarojo meto energetinės krizės.

Tinklalapio globalpetrolprices.com duomenimis, šiuo metu 1 kWh elektros kaina Vokietijoje siekia 0,442 euro.

Taigi, dviejų asmenų šeimos ūkis, kurio elektros suvartojimas nekito nuo 2018 metų, per mėnesį už elektrą vidutiniškai sumoka apie 118 eurų.

Statistiškai dauguma vokiečių namų šildymui renkasi dujas. Pirmąjį šių metų ketvirtį dujų kainos buitiniams vartotojams išaugo 17,7 proc., taigi, ne „kelis kartus“ kaip dažnai teigia rusų propagandininkai.

123RF.com nuotr./Šildymas
123RF.com nuotr./Šildymas

Atlyginimai vis dar gerokai lenkia Rusiją

Praėjusiais metais Vokietijoje vidutinis atlyginimas vis dar gerokai lenkė mokamą Rusijoje ir siekė 43 629 eurus per metus, taigi 3635 eurus per mėnesį.

Rusijoje šie skaičiai kiek kuklesni – Maskvoje, kur atlyginimai didžiausi, metinis darbo užmokestis vidutiniškai siekia 1,24 mln. rublių, konvertavus į eurus tai yra apie 17 249 eurai (1437 eurai per mėnesį).

Kaliningrado sritis, kurios gubernatorius gyrėsi žiemoti atvykstančių vokiečių antplūdžiu, nepatenka į sąrašą regionų, kuriuose mokami didžiausi atlyginimai.

Praėjusiais metais vokiečiai daugiausiai emigravo į Šveicariją, Austriją ir Ispaniją.

123RF.com nuotr./Elektros kainos
123RF.com nuotr./Elektros kainos

Padėtis pamažu taisosi

Lapkritį Europos Komisija pranešė, kad vartotojų kainos 19 šalių, kurių valiuta yra euras, lapkritį padidėjo 10 procentų.

Spalį šis rodiklis buvo pasiekęs rekordinius 10,6 procento.

Palyginkime – prieš dvylika mėnesių jis buvo 4,9 procento.

Keletą mėnesių aukštumoje buvusios energijos kainos ėmė lėtėti, nes gamtinių dujų atsargos visoje Europos Sąjungoje tebėra didelės, o žiema kol kas buvo švelni.

Nors energijos kainos išlieka stipriausias euro zonos infliaciją lemiantis veiksnys, lapkritį metinis šios kainos padidėjimas buvo 34,9 procento, palyginti su 41,5 procento mėnesiu anksčiau.

Tačiau maisto kainos per metus iki lapkričio šiek tiek pakilo iki 13,6 procento.

Apskritai vadinamasis pagrindinės infliacijos lygis, neįskaitant maisto ir energijos, išliko pastovus ir siekė 5 procentus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius