-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija: Sirijos Rytų Guta beveik visiškai išvalyta nuo teroristų

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį sakė, kad Sirijos pajėgos „beveik visiškai išvalė“ sukilėlių anklavą Rytų Gutą „nuo teroristų“.
Evakuojami Rytų Gutos gyventojai
Evakuojami Rytų Gutos gyventojai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sirijos režimas, kurį nuo 2015 metų remia Rusijos pajėgos, vasario mėnesį pradėjo didžiulio masto puolimą prieš sukilėlius šalia Damasko esančioje Rytų Gutoje. Nuo puolimo pradžios žuvo daugiau kaip 1,6 tūkst. civilių.

„Dėl baigiamos antiteroristinės operacijos Rytų Gutoje šis Sirijos sostinės priemiestis beveik visiškai išvalytas nuo teroristinių ir ekstremistinių elementų“, – spaudos konferencijoje Maskvoje po susitikimo su Jungtinių Tautų pasiuntiniu Sirijai Staffanu de Mistura sakė S.Lavrovas.

„Civilinis gyvenimas ten bus atkurtas“, – pažymėjo S.Lavrovas ir pridūrė, kad „dauguma sukilėlių buvo evakuoti“.

Sirijos pajėgos atsiėmė daugiau kaip 90 proc. Rytų Gutos ir susitarimais dėl pasitraukimo, kuriems tarpininkauja Rusija, naikina paskutinius pasipriešinimo židinius.

Maskva jau užtikrino du tokius susitarimus ir taip pat spaudžia išvykti sukilėlių frakciją „Jaish al Islam“, kuri kontroliuoja trečią ir paskutinę anklavo dalį.

Rusijos užsienio reikalų viceministras Michailas Bogdanovas ketvirtadienį sakė, kad derybos su „Jaish al Islam“ tęsiasi.

„Yra darbo grupių kontaktų. Jie susisiekia su mumis, jie rašo laiškus, kalbasi telefonu, mes susitinkame“, – sakė M. Bogdanovas, kurį citavo naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Yra tam tikra galimybė, kad derybose gali būti pasistūmėta į priekį, pridūrė viceministras.

Sde Mistura taip pat susitiko su Rusijos gynybos ministru Sergejumi Šoigu, kuris sakė, kad per artimiausias kelias dienas bus pradėtas „žmonių grąžinimas į jų namus Rytų Gutoje, jie galės gyventi normalų gyvenimą“.

Jis pridūrė, kad iš Rytų Gutos humanitariniais koridoriais pasitraukė „daugiau kaip 130 tūkst. pabėgėlių ir daugiau kaip 11 tūkst. ginkluotų kovotojų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius