Rusija Kaliningrado srityje treniravosi leisti branduolinius užtaisus galinčias nešti raketas

Rusija trečiadienį pranešė, kad jos pajėgos treniravosi leisti branduolinius užtaisus galinčias nešti balistines raketas vakarinėje Kaliningrado srityje, tęsiantis Maskvos karinei kampanijai Ukrainoje.
„Iskander“
„Iskander“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis pranešimas buvo paskelbtas Maskvos karinių veiksmų prieš provakarietišką kaimynę 70-ąją dieną. Per šį karą jau žuvo tūkstančiai žmonių ir daugiau kaip 13 mln. gyventojų buvo priversti palikti savo namus, vystantis didžiausiai pabėgėlių krizei Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo.

Vasario pabaigoje pasiuntęs pajėgas į Ukrainą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ne kartą pažėrė menkai tepridengtų grasinimų, kad jo šalis yra pasiruošusi panaudoti taktinius branduolinius ginklus.

Per trečiadienį vykusias pratybas Rusijos eksklave, esančiame tarp Lenkijos ir Lietuvos, buvo imituojami balistinių raketų „elektroniniai paleidimai“ iš mobiliųjų kompleksų „Iskander“, sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Rusijos pajėgos treniravosi suduoti pavienių smūgių arba leisti raketų salves į taikinius, imituojančius sąlyginio priešo raketų leidimo įrenginius, aerodromus, apsaugotą infrastruktūrą, karinę techniką ir vadavietes, sakoma pranešime.

Atlikę „elektroninius paleidimus“ kariai treniravosi skubiai pakeisti pozicijas, kad išvengtų „galimo atsakomojo smūgio“, nurodė Gynybos ministerija.

Koviniai daliniai taip pat treniravosi veikti „radiacinio ir cheminio užterštumo sąlygomis“.

Pratybose dalyvavo daugiau kaip 100 karių.

Rusija paskelbė savo branduolinių pajėgų padidintą parengtį, V.Putinui vasario 24-ąją pradėjus įsiveržimą į Ukrainą.

Kremliaus vadovas grasino „žaibišku“ atsaku, jeigu Vakarų šalys tiesiogiai įsikištų į konfliktą Ukrainoje.

Pasak apžvalgininkų, Rusijos valstybinė televizija stengiasi nuteikti šalies visuomenę, kad branduolinių ginklų panaudojimas taptų jai priimtinesnis.

„Jau dvi savaites iš savo televizorių ekranų girdime, kad reiktų atidaryti branduolinių [raketų] šachtas“, – antradienį sakė Nobelio taikos premiją pelnęs Rusijos žurnalistas Dmitrijus Muratovas, laikraščio „Novaja gazeta“ vyriausiasis redaktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius