Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos interneto trolių armija: disciplinuota, griežta ir pavojinga

Praėjusių metų gegužės mėnesį Tatjana N. nusprendė, kad jai nebeužteks įprasto žurnalistės atlyginimo. Atsiliepusi į populiariame Rusijos darbo paieškų tinklalapyje išplatintą skelbimą, ji tapo Kremliaus apmokama interneto trole, rašo rferl.org.
Žmogus dirba su kompiuteriu
Vienas svarbiausių interneto trolių ginklų - komentarų rašymas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tatjana, kuri kaip ir kiti kalbinti panašia veikla užsiimantys žmonės nenori atskleisti savo pavardės, dirba 2 500 kvadratinių metrų buvusiame sandėlyje, Sankt Peterburgo priemiestyje. Interneto trolio darbas Rusijos supratimu puikiai apmokamas (už mėnesį – 40 tūkstančių rublių arba 612 eurų, kai vidutinis žurnalistas gauna tik 25-30 tūkstančių rublių), tačiau darbas sunkus ir morališkai išsunkiantis.

Tatjana prisijungė prie tiksliai kaip laikrodis veikiančios Kremliaus valdomos operacijos, kurios tikslas – tinklaraščiuose ar komentaruose po straipsniais nuosekliai išsakyti ir pabrėžti Kremliaus poziciją ir ginti Vladimiro Putino politiką Rusijos ir kitų valstybių interneto erdvėje.

Operaciją, pavadinimu „Interneto tyrimas“, finansuoja holdingo kompanija, kurios tiesioginis vadovas – Vladimiro Putino patikėtinis Jevgenijus Prigožinas.

„Taigi mūsų darbas yra rašyti, rašyti ir rašyti kažkieno kito nuomonę“, – pasakojo 22 metų interneto trolė, apie žurnalistės darbą svajojusi Tatjana.

„Gali apsimetinėti namų šeimininke, kuri nieko daugiau neveikia tik verda koldūnus, bet staiga nusprendžia parašyti: „Aš labai pritariu šitam Vladimiro Vladimirovičiaus veiksmui! Jis išgelbės Rusiją!“, – pasakojo mergina.

Beveik 400 jos bendradarbių, pasikeisdami dirba po 12 valandų per parą ir yra paskirstyti po įvairius departamentus. Kai kurie kuria temas ir vykdo konkrečias užduotis, kai kurie tiesiog bombarduoja internetą Kremliui palankiais komentarais, o kai kurie tobulina interneto tinklalapių grafinį apipavidalinimą.

Vienas departamentas yra skirtas vien tinklaraščių Rusijoje populiariame socialiniame tinkle „Livejournal“ kūrimui. Juose griežtai ginama Kremliui palanki pozicija.

Vienas departamentas yra skirtas vien tinklaraščių Rusijoje populiariame socialiniame tinkle „Livejournal“ kūrimui. Juose griežtai ginama Kremliui palanki pozicija.

Nepriklausomo Sankt Peterburgo laikraščio „Mano regionas“ paviešinta tokių interneto trolių darbotvarkė rodo, kad užduotis jie gauna tiesiai iš Kremliaus žiniasklaidos, kuri nurodo, kokią žinią turi skleisti tinklaraštininkai ar interneto komentatoriai.

Vienas paviešintas dokumentas parodo, kaip po vasario 27-ąją įvykusio Boriso Nemcovo nužudymo Kremlius bandė formuoti viešąją nuomonę.

Dokumente pabrėžiama, kad būtina kuo plačiau skleisti žinią, jog B.Nemcovo nužudymą suorganizavo Ukrainos oligarchai, norintys pakenkti Maskvos įvaizdžiui ir kiršinti ją su Vakarais, arba Rusijos opozicija, norėjusi surengti provokaciją prieš eitynes.

Lena N., kita buvusi interneto trolė, pasakojo, kad ji nustojo dirbti „Interneto tyrimo“ organizacijoje, kai jai buvo liepta platinti B.Nemcovo nužudymo sąmokslo teorijas: „Jie reikalavo, kad įtikintume žmones prieš eitynes, kad nužudymą organizavo opozicija, patys B.Nemcovo draugai ir gerbėjai.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Boriso Nemcovo nužudymas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Boriso Nemcovo nužudymas

Kremliaus pėdsakų Rusijos ir kitų valstybių interneto erdvėje ypač padaugėjo po 2011-2012 metų protestų prieš Rusijos valdžią, kurie dažniausiai buvo organizuojami būtent internete.

Internetas vis dar išlieka laisviausia informacijos zona Rusijoje, tačiau ir ten pokalbiai ir diskusijos pastaruoju metu vis dažniau užliejami būtent tokių interneto trolių agresyvių komentarų ir aiškinimų.

„Interneto tyrimas“, kuriam oficialiai vadovauja buvęs aukšto rango Rusijos policijos pareigūnas Michailas Bystrovas, buvo ištemptas į dienos šviesą kaip interneto trolių „gamykla“ dar 2013 metų pabaigoje nepriklausomo Rusijos laikraščio „Novaja gazeta“.

„Interneto tyrimas“, kuriam oficialiai vadovauja buvęs aukšto rango Rusijos policijos pareigūnas Michailas Bystrovas, buvo ištemptas į dienos šviesą kaip interneto trolių „gamykla“ dar 2013 metų pabaigoje.

Hierarchinė struktūra šioje organizacijoje paini, kaip ir pačiame Rusijos biurokratijos aparate. „Žemiausia grandis ne tik nebendrauja su savo vadovais, bet ir nežino, kas jie tokie yra. Mes žinome tik vadinamuosius mažuosius vadovus, kurie vadinami komandos lyderiais“, – pasakojo Tatjana.

Visus darbuotojus lydi nuolatinis stresas ir nerimas dėl savo darbo ir galimos ateities.

Tatjana pasakoja, jog darbuotojams dažnai tenka bėgte lėkti į darbą Sankt Peterburgo Olgino rajone, nes pavėlavusių bent sekundę laukia 500 rublių bauda.

„Informaciniame kare – kiekviena sekundė svarbi“, – kartoja interneto troliams darbdaviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius