Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijos karių panika Ukrainoje: reikalauja juos ištraukti, nes nenori „dvėsti už sėdinčius štabe“

Rusijos kariai panikuoja. Toks įspūdis susidaro klausant Ukrainos saugumo tarnybos socialiniuose tinkluose paskelbtų kelių šauktinių pokalbių su artimaisiais, kuriuose skamba nevilties kupini prašymai kuo greičiau ko nors imtis ir juos ištraukti iš fronto linijos. Esą čia jie siunčiami į pragarą mirti, o vadovybei nerūpi. Ar pokalbiai išties tikri, patikrinti nėra įmanoma.
Numuštos rusų raketos liekanos
Numuštos rusų raketos liekanos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Feisbuke Ukrainos saugumo tarnyba paskelbė kelis perimtus rusų, kariaujančių Donesko srityje, skambučius savo žmonoms.

Pokalbiuose liejasi keiksmažodžiai, o moterys realiai net nekalba, tik atsiliepia į skambučius.

„Zuiki, klausyk, skambink tėvams! Skambink Vanios žmonai, na... Kelkite klausimą Bogomazovo lygmeniu (Jevgenijus Bogomazovas, Vologodsko srities gubernatoriaus pavaduotojas – red. past.). Mus visus siunčia į frontą. O čia – apie 40 tūkst. Ukrainos karių.

Iš mūsų būrio, kurie buvo, kuriuos siuntė, tai trys išgyveno. Mus vėl į patį pragarą meta. Ten minosvaidžiai šaudo, viskas užminuota. Mūsų vadovybė, 488, tiesiog išprotėjo. Sėdi patys, neatvažiuoja, nėra vadovavimo, o mus meta dvėsti“, – kalba šauktinis, kas du žodžius įterpdamas sodrių rusiškų keiksmažodžių.

Jis ragina kelti klausimą visais lygmenimis, esą ir ministerijoms, „pačiam prezidentui tiesiai skambinkit“: „Aš dvėsti dėl tų štabinių pyd...ų nesiruošiu, kurie tik sėdi, nurodymus dalina, užpakalius šluostosi ir žvaigždes kabinasi.“

Antrasis pokalbis irgi labai panašus. Moteriai paskambinęs šauktinis tvirtina, kad visi su juo esantys žada atsisakyti eiti kariauti.

„Jūs vis tiek kelkite klausimą, prezidento patarėjui ar kam ten, kokio velnio mus siunčia į priešakines linijas, jeigu mes turime sėdėti gynyboje. Juk parašyta, kad mobilizuotieji turi būti gynyboje, tai kodėl mes ten iš viso einam?“ – kalba jis.

Moteris paragina niekur neiti. Po šauktinio patikinimo, kad taip ir darys, pokalbis nutrūksta.

Per tris savaites Rusijoje mobilizuota apie 200 tūkst. žmonių, kurie siunčiami į karą Ukrainoje. Ukrainos gynybos ministerijos duomenimis, tai yra apie 66 proc. nuo viso deklaruoto skaičiaus (300 tūkst.).

Ukraina taip pat skelbia, kad Ukrainos valstybinis projektas „Noriu gyventi“ („Хочу жить“), kuriame rusų kariai raginami pranešti apie pasiryžimą pasiduoti Ukrainos karinėms pajėgoms, yra blokuotas Rusijos Federacijoje. Tačiau tebeveikia visą parą informacinė linija, kur paskambinus telefonais +38 066 580 34 98; +38 093 119 29 84 arba socialiniame tinkle „Telegram“, kur suteikiama visa informacija apie pasidavimo sąlygas tiek kariams, tiek jų artimiesiems.

Kaip teigia Ukrainos karinės pajėgos, per šį projektą jau 3 tūkst. rusų karių savanoriškai sudėjo ginklus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius