Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos kariuomenės remiami kolaborantai žada nutraukti paliaubas Rytų Ukrainoje

Rusijos karių ir kolaborantų užgrobtų regionų lyderiai grasina pasitraukti iš paliaubų dėl pakeitimų įstatymuose, numatančiuose jų kontroliuojamiems regionams savivaldą.
Aleksandras Borodajus ir Aleksandras Zacharčenka
Aleksandras Borodajus ir Aleksandras Zacharčenka / „Scanpix“ nuotr.

Aleksandras Zacharčenka ir Igoris Plotnickis trečiadienį paskelbtame pareiškime teigia, kad priimtos pataisos susilpnino įstatymus, kuriais  apsišaukėliškoms Donecko ir Luhansko sritims numatytas specialus statusas.

Pasak kolaborantų lyderių, jei Kijevas nepakeis pozicijos, jie yra pasirengę atnaujinti kovos veiksmus.

Ukrainos parlamentas antradienį priėmė du įstatymų projektus, numatančius didesnę autonomiją Rusijos karių ir kolaborantų kontroliuojamiems rytiniams regionams.

450 vietų Aukščiausiojoje Radoje už abu įstatymų projektus, kuriuos pateikė prezidentas Petro Porošenka, balsavo daugiau nei 260 deputatų.

„Šis įstatymas suteiks valdžią žmonėms, kurių rankos suteptos ukrainiečių krauju“, – per audringus debatus parlamente sakė buvusi premjerė, dabar Rados deputatė Julija Tymošenko.

Rados priimtų įstatymų pagrindu tapo dar pernai rugsėjį parengti teisės aktai dėl specialaus statuso suteikimo kai kurioms teritorijoms Donecko ir Luhansko srityse.

Antradienį priimtuose dokumentuose pirmą kartą nurodytos konkrečios teritorijos, kurioms bus suteikta savivalda ir kuriose rusų kalba turės pirmenybę prieš ukrainiečių kalbą.

Teisės aktuose taip pat išdėstytos sąlygos, kurios turi būti įgyvendintos, kad pakeitimai įsigaliotų.

Kijevas sako, kad pirmiausia separatistai turi surengti vietos rinkimus – jie turi vykti vadovaujantis Ukrainos įstatymais ir dalyvaujant tarptautiniams stebėtojams.

„Ukrainos pozicija tokia, kad mes dirbsime su Donecko ir Luhansko atstovais, kurie bus išrinkti teisėtai ir pagal Ukrainos įstatymus... rinkimuose, kuriuos pripažins visas civilizuotas pasaulis“, – antradienį sakė prezidentas P.Porošenka.

„Jokių kitokių rinkimų Ukrainoje nebus“, – pridūrė jis.

Kolaborantų labiausiai netenkina sąlyga, kad specialų statusą jų kontroliuojamos teritorijos galės įgyti tik po demokratiškų vietos rinkimų.

Neteisėti kariniai veiksmai tęsiasi

Ukrainos rytuose per Rusijos remiamų kolaborantų atakas, kurios toliau rengiamos nepaisant pasirašyto paliaubų susitarimo, pastarąją parą žuvo vienas ukrainiečių karys, o dar penki buvo sužeisti, trečiadienį pranešė Ukrainos pajėgų atstovas spaudai.

Dvi pastarąsias savaites atakų sumažėjo, tačiau Kijevas tvirtina, kad kolaborantai naudojasi paliaubomis, kad persigrupuotų ir pasirengtų galimiems naujiems puolimams.

„Priešas toliau slapta stiprina savo grupes netoli konflikto puses skiriančios linijos“, – per spaudos konferenciją sakė Ukrainos pajėgų atstovas Andrijus Lysenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius