-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 17 /10:30

Rusijos naikintuvas rizikingai perėmė JAV oro pajėgų lėktuvą

Rusijos naikintuvas Su-27 tarptautiniuose vandenyse virš Baltijos jūros „nesaugiu ir neprofesionaliu“ būdu buvo perėmęs JAV oro pajėgų žvalgybinį lėktuvą, šeštadienį pranešė Pentagonas.
Rusijos naikintuvai Su-27
Rusijos naikintuvai Su-27 / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

„JAV orlaivis misiją vykdė tarptautiniuose vandenyse ir nebuvo įskridęs į Rusijos teritoriją“, – apie ketvirtadienį įvykusį incidentą sakė Pentagono atstovė spaudai Laura Seal.

„Toks nesaugus ir neprofesionalus perėmimas kelia grėsmę, kad gali rimtai nukentėti visos į incidentą patekusių orlaivių įgulos“, – savo pranešime nurodė L.Seal apie pastarąjį incidentą.

Pentagonas nurodė, kad žvalgybinis lėktuvas RC-135 skrido įprastiniu maršrutu.

„Svarbiausia, nesaugūs ir neprofesionalūs vieno piloto veiksmai gali be reikalo padidinti įtampą tarp šalių“, – pažymėjo ji.

Pentagonas nurodė, kad žvalgybinis lėktuvas RC-135 skrido įprastiniu maršrutu.

Incidentas įvyko netrukus po to, kai Rusijos šturmo lėktuvai Su-24, skraidydami poromis, pirmadienį ir antradienį ne vieną kartą praskrido labai arti valdomomis raketomis apginkluoto minininko „USS Donald Cook“.

Tie lėktuvai atrodė neginkluoti, bet vienas iš jų praskrido tik už 9 metrų nuo „Donald Cook“, kuris tuo metu buvo tarptautiniuose vandenyse už maždaug 70 jūrmylių (130 km) nuo Rusijos Kaliningrado srities krantų.

„Donald Cook“ į tas provokacijas neatsakė, tik nesėkmingai mėgino susisiekti su rusų pilotais per radiją.

„Per pastaruosius vienus metus buvo kartotinių incidentų, kai Rusijos kariniai lėktuvai pakankamai priartėdavo prie kitų oro ir jūros transporto priemonių, kad sukeltų rimtą susirūpinimą saugumu, ir mums kelia susirūpinimą bet koks panašus elgesys“, – nurodė Pentagonas.

„Nesileis bauginami“

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ketvirtadienį griežtai pasmerkė pastaruosius Rusijos veiksmus ir pabrėžė, kad pagal „karinių veiksmų taisykles“ tie lėktuvai „galėjo būti numušti“.

„Smerkiame tokį elgesį. Jis neatsargus. Jis provokuojantis. Jis pavojingas. Ir pagal karinių veiksmų taisykles jie galėjo būti numušti“, – interviu televizijai „CNN Espanol“ sakė J.Kerry.

VIDEO: Rusijos naikintuvai Baltijos jūroje praskrido pavojingai arti JAV karo laivo

„Žmonės turi suprasti, kad tai rimtas reikalas ir kad Jungtinės Valstijos nesileis bauginamos atviroje jūroje, – pridūrė J.Kerry. – Mes duodame suprasti rusams, kaip tai pavojinga, ir viliamės, jog tai daugiau niekad nepasikartos“.

Minimi Rusijos manevrai prasidėjo pirmadienį, kai amerikiečių eskadrinis minininkas buvo už maždaug 70 jūrmylių nuo rusų bazės Kaliningrade.

Vienas JAV gynybos pareigūnas rusų lėktuvų veiksmus pavadino „agresyvesniais nei visa kita, ką matėme per kurį laiką“.

Eskadrinio minininko „USS Donald Cook“ komandoras Charlesas Hamptonas Lietuvos žurnalistams Klaipėdoje sakė, kad „labai žemi, labai greiti“ praskridimai „neatitinka ginkluotųjų pajėgų veiksmų tarptautiniuose vandenyse ir tarptautinėje oro erdvėje profesinių normų“.

Pasak karininko, Rusijos šturmo lėktuvo Su-24 priartėjimas tarptautiniuose vandenyse nebuvo netikėtas, nes amerikiečiai orlaivį fiksavo iš anksto, ir tokie incidentai atitinka scenarijų, kuriam yra paruošta laivo įgula.

Ch.Hamptonas kelis kartus pabrėžė, kad JAV prieštaravimus lemia ne baimė, o saugumo klausimai.

„Jungtinių Valstijų vyriausybės ir JAV karo laivyno prieštaravimai dėl Rusijos kariuomenės elgesio susiję ne su baime, o su saugiu ir profesionaliu elgesiu“, – sakė amerikiečių karininkas.

„Žemiau tiltelio sparno“

JAV kariškių Europos vadovybė (EUCOM) paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip karo lėktuvai praskrenda taip arti „USS Donald Cook“, kad vienas jūrininkas pasako: „Jis žemiau tiltelio sparno“. Tai reiškia, kad lėktuvas skrido žemiau už aukščiausią laivo tašką.

VIDEO: Rusijos naikintuvai Baltijos jūroje praskrido pavojingai arti JAV karo laivo (2)

Rusijos gynybos ministerija atmetė kritiką dėl neva nesaugių jos oro pajėgų veiksmų, pareiškusi, kad jos lėktuvai laikėsi visų saugumo priemonių, skraidydami arti JAV minininko.

Šturmo lėktuvai Su-24, „aptikę laivą vizualinio matomumo zonoje pasuko nuo jo, laikydamiesi visų saugumo priemonių“, žurnalistams ketvirtadienį sakė Rusijos gynybos ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas.

„Atvirai kalbant, tokios skausmingos mūsų kolegų amerikiečių reakcijos priežastis nesuprantama, – sakė I.Konašenkovas. – JAV eskadrinio minininko laisvo plaukiojimo Rusijos karinių jūrų pajėgų Baltijos laivyno bazės operatyvinio veikimo zonoje principas visiškai nepanaikina Rusijos orlaivių oro navigacijos laisvės principo.“

Atstovas pridūrė, kad trečiadienį įvykusiame incidente dalyvavę Rusijos lėktuvai vykdė įprastus mokomuosius skrydžius virš tarptautinių vandenų Baltijos jūroje.

Ryšiai tarp Rusijos ir Vakarų šiuo metu yra blogiausi nuo Šaltojo karo laikų – jie smarkiai pablogėjo, kai Maskva 2014 metais atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymo pusiasalį, ir ėmė remti separatistų sukilėlius Rytų Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius