Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos naikintuvas „Sukhoi Su-57 PAK-FA“ gali suduoti ir branduolinį smūgį?

Jau įrodyta, kad penktosios kartos dvimotoris reaktyvinis naikintuvas „Sukhoi Su-57 PAK-FA“ yra labai pavojingas ginklas. Vis dėlto ekspertai nustebo, kai Donaldo Trumpo administracija SU-57 įtraukė į Branduolinės padėties apžvalgą, kurioje minimi pavojingiausi branduolinį smūgį galintys suduoti ginklai. Ar tikrai SU-57 gali svaidytis ir atominėmis galvutėmis?
Sukhoi Su-57 PAK-FA naikintuvas
Sukhoi Su-57 PAK-FA naikintuvas / Alekso Beltiukovo/ „Wikipedia.org“ nuotr.

Ši mintis nėra tokia jau keista kaip gali pasirodyti karyba nesidomintiems žmonėms. Jei spėjimas yra teisingas, ir SU-57 yra ruošiamas tokio pobūdžio operacijoms, jis tik prisidėtų prie vidutinio nuotolio SU-34 bombonešio, kuris ir pats šiek tiek primena naikintuvą.

Vadinasi, gali būti, kad 2014 metais į Rusijos karines pajėgas įtrauktą SU-34 netgi išstumtų tobulesnis SU-57. Ką tai reiškia JAV?

Rusija modernizuoja savo nestrateginių branduolinių ginklų arsenalą, kuriame yra apie 2000 galvučių, įskaitant ir tinkamas laivams, lėktuvams bei sausumos pajėgoms.

Šiame arsenale taip pat yra nemažai oras-žemė tipo raketų, kurios gali būti paleidžiamos iš įvairių orlaivių.

Ką darys JAV? Atsakys tuo pačiu. Naujausioje Branduolinės padėties apžvalgoje teigiama, kad modernizuojamas JAV nestrateginių branduolinių ginklų arsenalas suveiktų kaip atgrasymo priemonė. Tai ne vienam dokumentą skaičiusiam žmogui priminė Šaltojo karo laikus, tačiau branduolinio arsenalo stiprinimo šalininkai atsako paprastai: juk JAV Šaltąjį karą laimėjo.

Baiminamasi, kad Rusija žemina trumpo-vidutinio nuotolio branduolinių smūgių panaudojimo kartelę. Dabar bet koks branduolinis smūgis įsivaizduojamas tik kaip didžiulio konflikto atomazga (arba pradžia).

Vis dėlto kai kurie ekspertai pastebi, kad Rusija gali šią kartelę sumažinti ir branduolinį ginklą naudoti atskirose regioninėse misijose. Rusijos ekspertai, dirbantys JAV, su tuo nesutinka. Jie mano, kad situacija – priešinga: Rusija vis mažiau pasikliauja nestrateginiais branduoliniais ginklais.

Tai, esą, įrodo 2010 metais pasirašyti strateginiai dokumentai ir kiti ginkluotės projektai.

Vis dėlto branduolinio arsenalo modernizacija ir galimas SU-57 paruošimas branduoliniam smūgiui rodo, kad Rusija iš tiesų vis labiau kliaujasi nestrateginiais branduoliniais ginklais.

Juk SU-57 nebuvo kuriamas galvojant, kad kada nors bus panaudotas branduoliniam smūgiui teritorijose su gera priešlėktuvine gynyba. Manoma, kad X-50 raketos, galinčios nešti branduolines galvutes, tilptų SU-57 naikintuve.

Tiesa, nors ši grėsmė ir pripažįstama, manoma, kad dar kurį laiką šiuo požiūriu SU-34 išliks pagrindinis nestrateginį branduolinį ginklą nešantis viršgarsinis bombonešis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius