Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Lavrovas Vakarų politiką Rusijos atžvilgiu lygina su A.Hitlerio „galutiniu sprendimu“

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas Vakarų politiką Rusijos atžvilgiu trečiadienį palygino su nacių lyderio Adolfo Hitlerio „galutiniu sprendimu“ – Holokausto planu.
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas / „AP“/„Scanpix“

S.Lavrovas, dėl kurio komentarų apie A.Hitlerį ir žydus pernai prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė retą atsiprašymą, naujausią pastabą išsakė savo metinėje spaudos konferencijoje.

„Visai kaip Napoleonas mobilizavo praktiškai visą Europą prieš Rusijos imperiją, visai kaip Hitleris mobilizavo ir užėmė... daugumą Europos šalių, ir pasiuntė jas prieš Sovietų Sąjungą, dabar Jungtinės Valstijos organizavo koaliciją“, – sakė S.Lavrovas.

Vakarų šalys, anot jo, „per Ukrainą kariauja su mūsų šalimi“.

„Užduotis ta pati: „Rusijos klausimo“ galutinis sprendimas. Visai kaip kad Hitleris norėjo galutinai išspręsti žydų klausimą“, – pareiškė jis.

A.Hitlerį ir žydus 72 metų S.Lavrovas savo antivakarietiškose tiradose mini ne pirmą kartą ir anksčiau buvo kaltinamas antisemitizmu.

Pernai gegužę V.Putinas atsiprašė Izraelio S.Lavrovui pareiškus, kad A.Hitleris turėjo „žydiško kraujo“.

Savo konferencijoje S.Lavrovas taip pat tvirtino, kad Rusija pasieks savo tikslus Ukrainoje nepaisydama Vakarų kariaujamo, jo žodžiais, „hibridinio karo“ su Maskva.

Anot S.Lavrovo, Maskvos karo Ukrainoje, kurį ji vadina „specialiąja karine operacija“, tikslus „lemia esminiai teisėti Rusijos interesai“, ir šie tikslai bus pasiekti.

„Ukrainoje negali būti karinės infrastruktūros, keliančios tiesioginę grėsmę mūsų šaliai“, – sakė užsienio reikalų ministras ir pridūrė, jog Maskva taip pat ketina užtikrinti etninių rusų Ukrainoje teisių apsaugą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo sprendimą pernai vasario 24-ąją pasiųsti kariuomenę į Ukrainą aiškino tuo, kad esą reikia „demilitarizuoti“ ir „denacifikuoti“ Ukrainą, neleisti kaimynei įstoti į NATO, apsaugoti ten gyvenančius rusakalbius.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose šiuos argumentus vadina priedanga neišprovokuotai agresijai.

Kaltinimai Vakarams

Per metinę ilgą spaudos konferenciją S.Lavrovas atmetė ukrainiečių prezidento Volodymyro Zelenskio reikalavimus Rusijai visiškai pasitraukti iš Ukrainos.

Ministras taip pat atmetė Ukrainos reikalavimus sumokėti už karo metu padarytą žalą ir teisti karo nusikaltėlius, kuriuos ji kelia kaip pagrindą būsimoms deryboms. „Derybų su Zelenskiu negali būti“, – sakė S.Lavrovas.

S.Lavrovas tikino, kad „visus sprendimus už Ukrainą priima Vakarai“, siekdami pasinaudoti konfliktu ir išsekinti Rusiją.

Vakarų šalys tiekia Ukrainai ginkluotę, įskaitant artilerijos, oro gynybos ir prieštankines sistemas, taip pat teikia kitokią svarbią paramą. Kyjivas ragina sąjungininkus šią paramą didinti. Vakarų šalys, reaguodamos į Kremliaus karinius veiksmus Ukrainoje, taip pat įvedė sankcijų Maskvai ir jos sąjungininkui Minskui.

„Vakarų paramos kiekis aiškiai rodo, kad Vakarai daug investuoja į savo karą su Rusija, – sakė jis. – Tai Vakarai priima sprendimus. Jie priima sprendimus už Ukrainą ir be Ukrainos.“

S.Lavrovas tvirtino, kad Rusijos veiksmai Ukrainoje yra „atsakas į Vakarų pradėtą hibridinį karą su mumis“.

Rusija yra pasirengusi „rimtai svarstyti“ bet kokias Vakarų iniciatyvas dėl konflikto užbaigimo, kalbėjo jis, bet pridūrė: „Dar nematėme jokių rimtų pasiūlymų.“

Bet kokios būsimos rusų derybos su Vakarų atstovais neturėtų apsiriboti Ukrainos klausimu, tęsė S.Lavrovas.

„Nėra prasmės kalbėtis su Vakarais vien apie Ukrainą, – sakė jis. – Vakarai naudojasi Ukraina, kad sugriautų saugumo sistemą, ilgą laiką egzistavusią euroatlantiniame regione ir priklausiusią nuo konsensuso, saugumo nedalomumo ir visų klausimų sprendimo dialogu ir bendradarbiavimu.“

S.Lavrovas įspėjo, kad Rusijos priešprieša su Vakarais dėl Ukrainos yra pasaulinių politikos pasikeitimų, kurie plėtosis ilguoju periodu, dalis.

„Daugiaašės pasaulio tvarkos formavimo procesas bus ilgas; tai užtruks epochą, – sakė jis. – Dabar mes to proceso viduryje.“

Jis paminėjo Vakarų pastangas trukdyti plečiamam Rusijos ir Kinijos bendradarbiavimui, ir teigė, kad jos nebus sėkmingos.

S.Lavrovas tvirtino, kad Rusijos santykiai su Vakarais „niekada nebebus tokie patys“, ir apkaltino Vakarus nesilaikant su Rusija pasirašytų susitarimų.

„Daugiau niekada nebus tokios situacijos, kai jūs meluojate, pasirašote dokumentus, o tada atsisakote juos vykdyti“, – pareiškė jis.

Ukraina nekart pabrėžė, kad nemato prasmės nedelsiant pradėti derybas, nurodo, kad niekada nesiderės su Rusija, kol jai vadovauja V.Putinas, ir sako, kad Rusija naudojasi diplomatija tik tam, kad laimėtų laiko mūšio lauke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius