TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 11 09 /18:58

Rusija traukiasi iš Chersono: kariuomenei trūksta žmonių, V.Putinas kratosi atsakomybės

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu davė įsakymą Rusijos kariams palikti Chersoną. Analitikai sako, kad Maskva taip apsisprendė, nes kariuomenei trūksta žmonių ir motyvacijos gintis nuo kontrpuolimą vykdančių ukrainiečių. Sprendimas paskelbtas taip, kad prezidentas Vladimiras Putinas nebūtų tiesiogiai siejamas su šiuo rusų pralaimėjimu.
Sergejus Šoigu
Sergejus Šoigu / „Scanpix“/AP nuotr.

S.Šoigu apie pasitraukimą pasakė Rusijos televizijos eteryje.

„Tęskite karių išvedimą ir imkitės visų priemonių, kad užtikrintumėte saugų personalo, ginkluotės ir įrangos perkėlimą per Dnipro upę“, – jis pavedė Sergejui Surovikinui, Rusijos jungtinės pajėgų grupės vadui regione.

Antradienį skelbta, kad S.Šoigu aplankė Rusijos pajėgų vadavietę Ukrainoje, kur išklausė S.Surovikino ataskaitos apie padėtį fronte.

Ryte ir dieną Rusijos kariniai tinklaraštininkai paskelbė, kad Vakare tikriausiai Rusijos kariai paliks Chersoną, į kurį Ukraina rudenį pradėjo kontrpuolimą.

Savo pranešimą generolas S.Surovikinas trečiadienį pradėjo teiginiais apie tariamą Rusijos kariuomenės sėkmę: situacija „specialiųjų operacijų“ zonoje apskritai yra „stabilizuota“, dėl mobilizacijos ir savanorių esą išaugo Rusijos grupuotės koviniai pajėgumai, o Rusijos kariuomenė atnaujino puolimą kai kuriose vietovėse (Ukraina neneigia Rusijos puolimo Donbase bandymų).

S.Surovikinas taip pat pradėjo kalbėti apie Chersono sritį kaip apie sėkmingą teritoriją, kurioje Rusija neva sėkmingai atremia priešo puolimo bandymus. Jis pažymėjo, kad gynyba Chersono kryptimi yra stabili, tačiau yra „ypatumų“.

„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Surovikinas
„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Surovikinas

Srities centras ir gretimos gyvenvietės negali būti visiškai aprūpintos ir funkcionuoti, žmonių gyvybėms nuolat gresia pavojus, apie Chersono gynybą sakė S.Surovikinas.

Galiausiai jis pasiūlė išvesti rusų pajėgas iš Chersono ir viso dešiniojo Dnipro upės kranto.

„Įvertinęs situaciją, siūlau rengti gynybą kairiajame Dnipro upės krante“, – sakė S.Surovikinas. Jis sakė, kad tai buvo „sunkus sprendimas“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų kariai Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų kariai Ukrainoje

Kiek anksčiau okupacinė Chersono valdžia paskelbė apie gyventojų evakuaciją ir pareigūnų išvedimą. Šią savaitę jie paskelbė apie organizuotos evakuacijos į kairįjį Dnipro krantą pabaigą.

Trečiadienio popietę kariniai tinklaraštininkai pastebėjo, kad Chersone nuo administracinių pastatų buvo nuimtos Rusijos vėliavos. Šis pastebėjimas taip pat buvo laikomas netiesioginiu ženklu, kad rusų kariai traukiasi iš miesto į kitą Dnipro krantą.

Analitikai: „Logiškas žingsnis“

„Logiškas žingsnis“ – taip rusų sprendimą trauktis iš Chersono ir dešiniojo Dnipro upės kranto įvertino amerikiečių analitikas Robas Lee.

„Pasitraukimas iš dešiniojo [Dnipro] kranto atrodė logiškas žingsnis po to, kai [Ukrainos] puolimas Charkivo srityje parodė, kad Rusijai trūksta žmonių. Visiškai aišku, kad būtent Surovikinas prašė šio žingsnio nuo tada, kai pradėjo vadovauti Rusijos pajėgoms pietuose“, – rašo Amerikos užsienio politikos studijų instituto analitikas R.Lee.

„Didelis klausimas, ar Rusija gali pasitraukti be didelių įrangos ir žmonių nuostolių. Ukraina suinteresuota, kad šis pasitraukimas būtų kuo chaotiškesnis ir Rusijai kainuotų kuo daugiau“, – vėliau pridūrė R.Lee.

Įdėmiai karo eigą sekantis Australijos atsargos generolas Mickas Ryanas atkreipia dėmesį, kad šį pranešimą paskelbė kariškiai, o ne V.Putinas.

„Teritorijos apleidimas turėtų būti politinis sprendimas; tai tik dar vienas įrodymas, kad Putinas aiškiai pasirinko kariuomenę kaip atsakingą už Rusijos nesėkmę Ukrainoje“, – teigia M.Ryanas.

Jo teigimu, rusai turėjo šiam pasitraukimui pasirengti, taigi jie gali nepalikti tiek daug įrangos ir amunicijos sandėlių, kiek paliko per Charkivo kontrpuolimą.

Pasak atsargos generolo, rusai šį pasitraukimą gali palydėti suintensyvėjusiais strateginiais smūgiais kitose Ukrainos vietose.

„Taip skamba pralaimėjimas. Net jei nemokate rusų kalbos, pažiūrėkite šį vaizdo įrašą su S.Šoigu, kad pajustumėte atmosferą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė buvęs JAV ambasadorius Maskvoje Michaelas McFaulas.

Ukraina rusų pasitraukimą iš Chersono vertina atsargiai

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas sakė, kad „Ukraina nekreipia dėmesio į Rusijos pareiškimus [dėl pasitraukimo iš Chersono]“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailo Podoliakas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailo Podoliakas

„Žodžiai ir veiksmai skiriasi, mūsų ginkluotosios pajėgos dirba pagal savo planą – žvalgyba, rizikos įvertinimas, veiksminga kontrataka. Kol virš Chersono miesto neplevėsuoja Ukrainos vėliava, nėra prasmės kalbėti apie Rusijos atsitraukimą“, – „Reuters“ citavo pareigūną.

M.Podoliakas ragina Ukrainos piliečius ir draugus per anksti nesidžiaugti Rusijos pasitraukimu iš Chersono.

„Ukraina nemato jokių ženklų, kad Rusija paliks Chersoną be kovos. Didelė Rusijos grupuotės dalis tebėra mieste, o į regioną pritraukiami papildomi rezervai. Ukraina laisvina teritorijas remdamasi žvalgybos duomenimis, o ne surežisuotais televizijos pareiškimais“, – rašo M.Podoliakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius