Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sandorio menas: V.Putinui iš D.Trumpo reikia daugiau nei D.Trumpui iš V.Putino

Garsiojoje savo knygoje „Sandorio menas“ naujasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas rašo, kad geriausi susitarimai yra tie, pagal kuriuos kažką gauna abi pusės. Šiame turtuolio kredo – jei pritaikytume jį galimam JAV ir Rusijos susitarimui dėl geresnių santykių – slypi Vladimirui Putinui nepatogi tiesa. Jam iš D.Trumpo reikia daugiau nei pastarajam – iš Rusijos prezidento, rašo „Reuters“.
D.Trumpo ir V.Putino piešinys Nepale.
D.Trumpo ir V.Putino piešinys Nepale. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Būsimąjį D.Trumpo ir V.Putino susitarimą abi pusės jau derina, nors dar toli gražu neaišku, kada jis įvyks.

Tačiau kol kas pranašumas – D.Trumpo pusėje. O tai reiškia, kad sandoris, jei jis bus, gali būti ribotas, o jį pasiekti gali prireikti laiko – daugiau nei norėtų Kremlius.

„Abi šalys viena kitai gali pasiūlyti absoliučiai skirtingus dalykus, – teigia televizijos „Dožd“ žurnalistas Konstantinas von Eggertas. – JAV korta geresnė. Kalbant bibliniais terminais, Amerika yra auksu nešini Trys Karaliai, o Rusija – vien tikėjimu apsiginklavę piemenėliai.“

Ilgas pageidavimų sąrašas

Maskvoje susitarti su amerikiečiais ir pagerinti su jais santykiais tikrai norima. Kremlius kaltina dabar jau buvusį JAV prezidentą Baracką Obamą sugadinus dvišalius santykius, o kadangi ekonomika velkasi dugne, rusai nori naujos pradžios.

D.Trumpo ketinimus Maskvos atžvilgiu įžvelgti sunkiau. Bet kol kas atrodo, jog jam svarbiau tai, ko jis nenori. Jis nenori, kad Rusija būtų geopolitinis JAV priešininkas. D.Trumpas tik aptakiai kalba apie kovą kartu su Rusija prieš „Islamo valstybę“, yra užsiminęs ir apie susitarimą dėl branduolinių ginklų.

„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybės“ kovotojai toliau siautėja Sirijoje
„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybės“ kovotojai toliau siautėja Sirijoje

O V.Putino pageidavimų sąrašas ilgas ir detalus. Jis norėtų, kad JAV atšauktų sankcijas, taip pat – kad amerikiečiai jam nepriekaištautų dėl to, ką Kremlius veikia posovietinėje erdvėje, kurią laiko Rusijos kiemu.

D.Trumpui svarbiau tai, ko jis nenori. Jis nenori, kad Rusija būtų geopolitinis JAV priešininkas.

Jei konkrečiai, Rusijos prezidentui tikrai patiktų, jei D.Trumpas ar formaliai, ar tyliai pripažintų aneksuotą Krymą Rusijos dalimi, o Kijevą paspaustų priimti susitarimą pagal rusiškas sąlygas dėl Rytų Ukrainos.

Vyšnia ant torto Kremliui taptų D.Trumpo parama Maskvos inicijuojamam susitarimui dėl taikos Sirijoje, kuris leistų šios šalies prezidentui Basharui al Assadui – artimam Rusijos sąjungininkui – likti valdžioje.

Skirtingi lūkesčiai

Galiausiai pats vertingiausias prizas V.Putinui, kuris „WikiLeaks“ paskelbtuose pavogtuose JAV diplomatiniuose dokumentuose vadinamas „alfa patinu“, būtų pripažinimas, kad Rusija yra didi valstybė.

Ir vis dėlto visai kaip porų santykiuose, kuriuos viena pusė brangina labiau nei kita, disbalansas – kalbant apie lūkesčius – jau jaučiamas.

Pavyzdžiui, prieš telefonu susisiekdamas su V.Putinu, tą pačią sausio 28-ąją D.Trumpas pasikalbėjo su penkių kitų valstybių lyderiais. Be to, Baltieji rūmai prezidentų pokalbį pranešime apibūdino tik keturiais sakiniais, o Kremlius jam skyrė 15 sakinių ir rašė apie „malonią, draugišką atmosferą“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas kalbasi su Vladimiru Putinu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas kalbasi su Vladimiru Putinu

Galiausiai D.Trumpas toli gražu neskuba susitikti. V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas pats pripažino, kad abu prezidentai gali susitikti tik prieš Didžiojo dvidešimtuko susitikimą liepą.

Priežasčių neskubėti JAV prezidentas turi ne vieną ir ne dvi. Vašingtone visi puikiai atsimena, kad visos JAV žvalgybos tarnybos neabejoja, jog Rusijos pasiųsti programišiai padėjo D.Trumpui nugalėti.

Bet koks solidesnis D.Trumpo ir V.Putino susitarimas – dėl Sirijos, Ukrainos ar kovos su terorizmu – tik įkvėptų JAV prezidento kritikus, kurių ir taip netrūksta.

Tad bet koks solidesnis D.Trumpo ir V.Putino susitarimas – dėl Sirijos, Ukrainos ar kovos su terorizmu – tik įkvėptų JAV prezidento kritikus, kurių ir taip netrūksta.

Daugelis jų jau kuris laikas stebisi D.Trumpo prielankumu Rusijos lyderiui – abiejose partijose, regis, matomas sutarimas, kad sankcijų Rusijai atšaukti negalima. D.Trumpui parodžius tokią iniciatyvą, ji Kongrese būtų blokuojama.

O štai V.Putinas Rusijoje dominuoja jau 17 metų. Tad jam sandoris su D.Trumpu ar net minimali nuolaida dėl sankcijų tikrai rūpi. Rusijos ekonomika šlubuoja, o 2018-ųjų prezidento rinkimai artėja.

Reikalinga užtikrinta pergalė

JAV ir ES finansinės sankcijos yra užkirtusios Rusijai kelią į Vakarų rinką. Užsienio investuotojai baikštūs, naftos kainos ir toliau nesistiebia, tad Rusijoje mažėja realiosios gyventojų pajamos ir pučiasi infliacija – milijonų gyvenimas sunkesnis.

Nuo 2012 metų, kai V.Putinas laimėjo savo trečiuosius prezidento rinkimus, kainos išaugo 50 proc., o kadangi rublis prieš dolerį smarkiai nuvertėjo, vidutiniai atlyginimai – vertinant juos doleriais – susitraukė 36 proc.

Oficiali infliacija siekia 5,4 proc. Tačiau vartotojai įsitikinę, kad tikrasis rodiklis kur kas aukštesnis. Tuo metu ekspertai mano, kad JAV sankcijų palengvinimas suteiktų paspirtį užsienio investicijoms.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Išmaldos prašanti moteris Maskvoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Išmaldos prašanti moteris Maskvoje

„Tai tikrai būtų didžiulis bonusas Rusijai, – teigė politinių ir ekonominių konsultacijų kompanijos „Macro-Advisory“ analitikas Chrisas Weaferis. – Manau, kad V.Putinas ekonomikos išvedimą iš krizės pavers savo būsimosios rinkimų kampanijos akcentas.“

Pernykščiuose Valstybės Dūmos rinkimuose už valdančiąją partiją „Vieningoji Rusija“ balsavo maždaug 4 mln. rusų mažiau nei 2011 metais.

Ekonomika V.Putinui svarbi, nes jei nebus daugiau tokių aneksijų kaip Krymo, geresnio gyvenimo viltis yra vienas pagrindinių arkliukų, kuriais galima nujoti į pergalę.

Aišku, kadangi nepriklausomos žiniasklaidos Rusijoje beveik nėra, o opozicija suskaldyta ir silpna, V.Putinas ir taip laimės. Bet kad pergalė būtų tvari, o nauja šešerių metų kadencija – sklandi, jam reikia nugalėti kuo solidesne persvara.

Svarbus ir rinkėjų aktyvumas. Antai pernykščiuose Valstybės Dūmos rinkimuose už valdančiąją partiją „Vieningoji Rusija“ balsavo maždaug 4 mln. rusų mažiau nei 2011 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius