-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sankcijų suerzintas Kremliaus naftos valdovas Igoris Sečinas bando būti protingas

Rusijos naftos milžinės „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas – vienas įtakingiausių valstybės žmonių. Europos pritaikytas sankcijas jo vadovaujamai įmonei jis pavadino įžeidimu demokratijai, rašo independent.co.uk.
Vienas įtakingiausių V.Putino aplinkos žmonių Igoris Sečinas pakliuvo po sankcijų dalgiu
Vienas įtakingiausių V.Putino aplinkos žmonių Igoris Sečinas pakliuvo po sankcijų dalgiu

Savo retame interviu vienas artimiausių Vladimiro Putino rato žmonių, vadinamas lyderio patarėju, tikino, kad sankcijos jau atnešė „skausmingas pasekmes“ ir yra visiškai „neteisėtos ir nepateisinamos“.

Jis taip pat papasakojo, kaip jo kompanija, kurios 20 proc. akcijų valdo „British Petroleum“ (BP), susidorojo su naftos kainų kritimu bei ketina sumažinti išlaidas net 30 proc. Palyginti su praėjusiais metais, kompanija ketina mažinti išlaidas net iki 14-16 mlrd. dolerių.

I.Sečinas, prognozuodamas tolesnę naftos barelio kainos kaitą, mano, kad paskutinį šių metų ketvirtį naftos kaina vėl išaugs.

Taip neva nutiks todėl, kad dabar padidėjęs naftos kiekis rinkoje nėra nulemtas išaugusio jos poreikio. Dar daugiau, skirtingai nei 1985 metų naftos krizės metu, paklausa Azijos žemyne netgi auga, tad ir kaina turėtų grįžti į senąsias vėžes.

I.Sečinas pakartojo, kad pasaulis netgi gali pajusti naftos trūkumą, jei nebus grįžta prie investavimo į produkciją ir gamybos apimtis. Jei buvęs investavimo lygis bus sugrąžintas, naftos kaina vėl gali šoktelėti iki 60 ar net 80 dolerių už barelį.

Dar svarbiau, kad jei gręžimo darbai po kainų kritimo galiausiai nesugrįš į tą patį lygį, tai naftos kaina šoktelėjus paklausai gali kilti net ir iki 100-110 dolerių už barelį. I.Sečinas tikino, kad jo kompanija yra pasiruošusi bylinėtis dėl JAV ir ES lyderių pritaikytų sankcijų.

I.Sečinas tikino, kad jo kompanija yra pasiruošusi bylinėtis dėl JAV ir ES lyderių pritaikytų sankcijų.

Paklaustas apie galimą laiką, kurį užims bylos perkėlimas iš Londono į Europos teismą I.Sečinas atsakė kreivai šypsodamasis: „Vietoj trejų metų, byla gali trukti ir pusantrų … Ką galime padaryti? Nesu įsitikinęs, kad mūsų ieškinys bus peržvelgtas taip greitai, kaip reikalautų jos svarba, ir išnagrinėtas kruopščiai“.

I.Sečinas liko ypač nepatenkintas ES lyderių pritaikytų sankcijų punktu, kuris neleidžia ginčyti Rusijos kompanijoms šio sprendimo.

„ES uždraudė Europos teismams nagrinėti skundus iš Rusijos kompanijų ar asmenų, kurie patyrė nuostolių dėl sankcijų. Tai turi keletą skaudžių pasekmių – ypač Europos demokratijai. Ar dar galioja nepriklausomas teismas?“, – retoriškai klausdamas piktinosi „Rosneft“ vadovas.

Kokia būtų pono Sečino žinutė ES, JAV ir kitų valstybių, pritaikiusių ekonomines sankcijas Rusijai, lyderiams? „Aš nesu politikas. Aš tik vadybininkas. Aš galiu palinkėti tik sėkmės jiems, statant daugiapolį pasaulį, kuris būtų naudingas visoms tautoms ir valstybėms“, – sarkastiškai atsakė naftos magnatas.

„Sankcijos turi atvirkštinį efektą. Jos apriboja tarptautinių akcininkų ir tarptautinių prekybos tarpininkų veiklą. Jos kenkia tiems, kurie gamina technologinius įrengimus, kenkia bankams ir investiciniams fondams, kurie negalės investuoti ir prisidėti prie Rusijos pramonės plėtros. Visi jie susidurs su skaudžiomis pasekmėmis“, – pridūrė jis.

„Visa tai atsilieps ir pasaulio ekonomikai. Sankcijos atskiroms kompanijoms negali būti pateisintos. Mes nesame valstybinio lygio pareigūnai, tad bet kokios sankcijos įmonėms yra neteisingos ir neteisėtos“, – dėstė geras V.Putino bičiulis I.Sečinas.

Visa tai atsilieps ir pasaulio ekonomikai. Sankcijos atskiroms kompanijoms negali būti pateisintos, – dėstė I.Sečinas.

Jo teigimu, labiausiai nukentės ne rusai, o tie Vokietijos gyventojai, kurių 300 tūkst. darbo vietų priklauso nuo technologijų Rusijai tiekimo. Nepaisant „Rosneft“ planuojamo išlaidų mažinimo, I.Sečinas tikino, kad nė vienas iš 235 tūkst. kompanijos darbuotojų atleidžiamas dėl sankcijų nebus.

I.Sečinas neigė gandus, kad „Rosneft“ gali praryti kitas naftos gavybos ir perdirbimo kompanijas.

„Tai neįmanoma, tokios galimybės nebuvo svarstomos. Rusijos dujų ir naftos kompanijos yra globalios rinkos dalis, užsienio investuotojams priklauso ketvirtadalis akcijų. Noriu dar kartą pabrėžti, kad „Rosneft“ plečiasi ne privatizacijos, o normalių rinkos metodų – pirkimo ir pardavimo – būdu“, – pabrėžė „Rosneft“ vadovas.

Tuo pat metu naftos magnatas piktinosi JAV naftos politika.

„Ar galite atsakyti į paprastą klausimą: kodėl JAV draudė įvežti naftos produktus iš kitų šalių jau 40 metų? Jie gina savo perdirbėjus. Jie suteikia pranašumą JAV perdirbėjams. Ar galite įsivaizduoti, kad Rusija staiga pasakytų: daugiau jokio naftos eksporto, tik perdirbti produktai. Kaip manote, kaip į tai reaguotų rinka? Bet mes to nesiimame. Turime būti protingi“, – aiškino I.Sečinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius