Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabija ir JAE skyrė Jemenui 930 mln. dolerių paramą

Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai antradienį paskyrė 930 mln. dolerių (748,8 mln. eurų) paramą Jungtinių Tautų humanitarinei operacijai Jemene, kur karas tarp Rijado vadovaujamos karinės koalicijos ir Jemeno šiitų sukilėlių tęsiasi jau ilgiau kaip trejus metus.
Po bombardavimų be namų likę Jemeno gyventojai maisto ieško sąvartynuose
Po bombardavimų be namų likę Jemeno gyventojai maisto ieško sąvartynuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas anksčiau žadėtą auką perdavė JT generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui, su kuriuo aptarė Jemeno klausimą.

Skurdžiausią arabų pasaulio valstybę kausto painus karinis konfliktas, kurį JT vadina didžiausia humanitarine krize – pagalbos ten reikia 22 mln. žmonių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohammedas bin Salmanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohammedas bin Salmanas

A.Guterresas padėkojo princui Mohammedui už pagalbą; tai yra beveik trečdalis sumos, kurią šiemet JT nori surinkti humanitarinei pagalbai Jemenui.

„Kita vertus, žinome, kad humanitarinėms problemoms nėra jokio humanitarinio sprendimo, – pridūrė JT generalinis sekretorius. – Sprendimas yra politinis; esame visiškai pasirengę dirbti kartu, kad, kai tai bus įmanoma, rastume politinį sprendimą.“

JT nurodė, kad A. Guterresas ir Saudo Arabijos princas taip pat aptarė civilių apsaugą bei humanitarinės pagalbos bei atvirų uostų poreikį.

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras Adelis al Jubeiras sakė, kad princo ir JT generalinio sekretoriaus susitikimas buvo „labai produktyvus ir išsamus“.

Jis nurodė, kad per jųdviejų susitikimą kalbėtasi apie tai, kaip išvengti užsienio intervencijos Jemene, ypač iš Irano pusės.

Vakarų šalys ir JT tyrėjai kaltina Iraną tiekiant ginklus Jemeno sukilėliams husiams. Iranas tokius kaltinimus neigia, nors nuolat daugėja įrodymų, kad tai yra tiesa.

JT teikia logistinę paramą bei ginkluotę Saudo Arabijos vadovaujamai koalicijai, sulaukiančiai kritikos dėl civilių gyvybių nusinašančių oro smūgių ir uostų blokados, dėl kurios Jemenas atsidūrė ant bado slenksčio.

Husiai ir jų sąjungininkai 2014-ųjų rugsėjį užėmė Jemeno sostinę Saną. Šešiais mėnesiais vėliau įsiplieskė karas, o koalicija ėmė remti tarptautinės bendruomenės pripažįstamą Jemeno vyriausybę.

Konfliktas jau pareikalavo per 10 tūkst. gyvybių.

Saudo Arabijos pajėgos pranešė sekmadienį numušusios septynias Jemeno sukilėlių paleistas raketas, įskaitant vieną – virš sostinės Rijado.

Rijade dėl krintančių nuolaužų žuvo vienas egiptietis, o dar du jo tėvynainiai buvo sužeisti, sakė pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius