Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalis kaimyniniame Minske: oficialaus karantino nėra, bet koronavirusas išbaidė baltarusius

Kaimyninėje Baltarusijoje karantinas nėra paskelbtas, prezidentas Aliaksandras Lukašenka tvirtina dėl koronaviruso nepakeitęs savo įpročių, tačiau Minskas saulėtą ir šiltą šeštadienį atrodė gerokai apmiręs. Išskyrus centrinį Gorkio parką – ten traukė būriai vaikų, paauglių, o ir suaugusiųjų.
Minskas saulėtą šeštadienį
Minskas saulėtą šeštadienį / Andriaus nuotr.

Oficialiai užfiksuoti 94 atvejai

Oficialūs skaičiai Baltarusijoje nėra gąsdinantys. Kaip rašo svoboda.org, kovo 27 dieną šalyje buvo užfiksuoti 94 užsikrėtimo COVID-19 atvejai. Iš jų 32 žmonės jau išrašyti iš ligonių arba ruošiamasi juos išrašyti, 62 yra prižiūrimi medikų ir gydomi. Apie mirusius nuo šio koronaviruso sukeltų ligų nepranešama, kovo 27-osios duomenimis, padaryta 24 tūkst. tyrimų. Naujesnių duomenų Baltarusijos sveikatos ministerija nepateikia.

Priminsime, Lietuvoje sekmadienį ryte jau turėjome 437 užsikrėtusiuosius, mirė 7, vienas pasveiko. bendrai iki šiol iš viso ištirti 8424 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Pasaulyje aukų skaičius perkopė 30 tūkst.

Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka šeštadienį žaidė ledo ritulį, dalyvavo mėgėjų varžybose. Po jų jis žurnalistams sakė, kad „geriau mirti stovint, nei gyventi atsiklaupus“. Taip pat tvirtino praktiškai nepakeitęs įprastos savo darbotvarkės. Paklaustas, kas galėtų jį sustabdyti nuo dalyvavimo varžybose ant ledo, A.Lukašenka atsakė: „Galėtų, bet kam? Aš nesuprantu... Čia nėra jokių virusų. Tai šaldytuvas. Pati geriausia sveikata! Net geriau nei sportas šis ledas. Antivirusiniai vaistai, patys tikriausi.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./A.Lukašenka žaidė ledo ritulį
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./A.Lukašenka žaidė ledo ritulį

Taip pat svoboda.org cituoja prezidentą, kad jis pareiškė gyvenąs kaip gyvenęs: „Ir vakar buvo treniruotė su ledo ritulininkais, susitinkame, rankas spaudžiame, apsikabiname.“

Gyvenimas pasikeitė

Tačiau nors prezidento nepaveikė koronaviruso grėsmė, eiliniai baltarusiai, matyt, galvoja kitaip. Kaip 15min pasakojo ne vienerius metus Baltarusijos sostinėje gyvenantis ir dirbantis lietuvis Andrius, saulėtą ir šiltą šeštadienį Minske tikrai nevirė toks gyvenimas, prie kokio šis miestas yra įpratęs.

Ir nesvarbu, kad oficialiai Baltarusijoje nėra paskelbtas karantinas – nemaža dalis, atrodo, savo noru rinkosi nebūti viešose erdvėse. Centrinės didmiesčio gatvės ištuštėjo, kaip ir kavinės, prekybos centrai bei kitos vietos, kur paprastai rinkdavosi išties daug žmonių. Griežtų nurodymų, kaip elgtis, valstybė nėra paskelbusi, vis dėlto, anot Andriaus, sakyti, kad gyvenimas nepasikeitė, būtų neteisinga.

Taip, žmonių gatvėse mažiau, bet vaikai žaidžia žaidimų aikštelėse, vaikšto į mokyklą, nes mokyklos neuždarytos, tėvai savo nuožiūra sprendžia leisti vaiką ar ne.

„Oficialiai dirba visi, kas nuotoliniu būdu, kas vaikšto į darbą. Kavinės, restoranai, prekybos centrai veikia. Taip, žmonių gatvėse mažiau, bet vaikai žaidžia žaidimų aikštelėse, vaikšto į mokyklą, nes mokyklos neuždarytos, tėvai savo nuožiūra sprendžia leisti vaiką ar ne. Jaučiama šiokia tokia ekonominė įtampa, tai ir dėl koronaviruso, ir dėl krentančio rublio kurso. Nuo metų pradžios kursas euro ir dolerio atžvilgiu nukrito daugiau nei 20 proc.“, – pasakojo Minske gyvenantis Andrius.

Andriaus nuotr./Minskas saulėtą šeštadienį
Andriaus nuotr./Minskas saulėtą šeštadienį

Jo teigimu, visada Minske nemažai žmonių vaikščiojo su kaukėmis, gal labiau dėl gana užteršto didmiesčio oro. Dabar gal tokių šiek tiek padaugėjo. „Pats jų nesu pirkęs, bet sako, kad įsigyti medicininių kaukių įmanoma. Parduotuvėse, biurų pastatuose stovi arba kabo indai su dezinfekciniu skysčiu rankoms, tad jeigu nori dezinfekuotis – tikrai gali“, – tikino Andrius.

Tikrinami visi atvykę

Paprašytas palyginti su Vilniumi, Andrius teigė iš Lietuvos išvykęs prieš dvi savaites, tačiau jau tada atrodė, kad Minskas žymiai gyvesnis. Vis dėlto žmonių gatvėse ir parkuose mažėja ir čia.

„Beje, daugelis klausia, ar tikrai tiek mažai Baltarusijoje užsikrėtusių. Sąžiningai pasakysiu – nežinau. Bet iki kovo 21 d. buvo atlikta daugiau nei 20 tūkst. testų (duomenis tikrina ir skelbia PSO), pagal gyventojų skaičių Lietuva iki šiol nėra pasiekus tokio lygio. Tikrinami visi atvykę, jiems būtina karantinuotis 14 parų. Yra paskelbtas 169 šalių sąrašas, iš kur atvykus privalai izoliuotis. Lietuva tame sąraše irgi yra. Bet visuotinio karantino nėra paskelbta“, – sakė Andrius.

Andriaus nuotr./Minskas saulėtą šeštadienį
Andriaus nuotr./Minskas saulėtą šeštadienį

Baltarusijos žiniasklaida skelbia, kad Jungtinės Amerikos Valstijos Baltarusijai skirs 1,3 mln. dolerių, kurie numatomi šalies sveikatos apsaugos sistemai kovai su koronavirusu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius