TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 07 08 /12:05

Shinzo Abe ir Lietuva: jį ypač sujaudino apsilankymas „japonų Mekoje“ Kaune

Vieną 2018-ųjų sausio sekmadienį Kauno Žaliakalnio rajonas sulaukė ypatingo svečio: pagerbti Antrojo pasaulinio karo metais žydus nuo Holokausto išgelbėjusio diplomato Chiunes Sugiharos atminimą atvyko tuometinis Japonijos premjeras Shinzo Abė. Jis buvo pirmasis Japonijos premjeras, aplankęs Lietuvą. Penktadienį per išpuolį sunkiai sužeistas politikas neišgyveno ir mirė ligoninėje. 15min primena jo istorinį vizitą Lietuvoje.
 Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio susitikimas su Japonijos Ministru Pirmininku Shinzo Abe
Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio susitikimas su Japonijos Ministru Pirmininku Shinzo Abe / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

2018 metų sausio 13-ąją Sh.Abe Vilniuje susitiko su tuometine prezidente Dalia Grybauskaite ir premjeru Sauliumi Skverneliu. Vizito metu daug dėmesio buvo skiriama ekonomikos ryšių stiprinimui ir Šiaurės Korėjos grėsmei.

Kitądien jis nuvyko į Kauną ir apsilankė Žaliakalnyje esančiame name, kur 1939-1940 metais buvo įsikūręs Japonijos konsulatas.

„Premjeras Shinzo Abe buvo nusiteikęs labai emocionaliai. Sugiharos muziejus Kaune japonams tapęs tarsi Meka, kurią privalo aplankyti kiekvienas atvykęs japonas. Premjeras buvo emociškai sujaudintas, tai jautėsi. Tai buvo kažkas labai reikšmingo", – 15min penktadienį sakė tuometinis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, vizito metu lydėjęs tuometinį premjerą.

Japonijos premjerą pasitikę Kauno moksleiviai jam įteikė keturias pagal origamį sulankstytų gervių juostas. Geltona, žalia, raudona ir balta šių juostų spalvos simbolizavo abiejų šalių vėliavas.

Japonų ministras pirmininkas aplankė buvusį Ch.Sugiharos kabinetą, kuriame stovėjo stalas su rašymo reikmenimis bei spausdinimo mašina. Ant jo buvo padėtas ir vieno iš diplomato išgelbėtų žydų pasas.

Sh.Abe tada pasirašė garbės svečių knygoje, o vėliau apžiūrėjo buvusiame konsulate esančią ekspoziciją.

Buvęs Japonijos premjeras penktadienį buvo pašautas per vieną rinkimų kampanijos renginį vakarinėje Naros prefektūroje, pranešė vyriausybė ir vietos žiniasklaida. Po kelių valandų pranešta, kad į kaklą ir nugarą sužeistas ir daug kraujo netekęs Sh.Abe mirė ligoninėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius