Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 07 08 /16:38

Mirė per renginį pašautas Japonijos ekspremjeras Shinzo Abe

Mirė per politinį renginį pašautas buvęs Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe. Po išpuolio ekspremjeras buvo atvežtas į ligoninę, ten buvo gaivinamas, bet medikams išgelbėti jo gyvybės nepavyko. Ekspremjerui buvo 67-eri.
Buvęs Japonijos premjeras Shinzo Abe pašautas per politinį renginį
Buvęs Japonijos premjeras Shinzo Abe pašautas per politinį renginį / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Japonija Shinzo Abe

Japonijos policija penktadienį įvardijo bedarbį 41 metų Tetsuya Yamagami kaip asmenį, įtariamą nužudžius buvusį ministrą pirmininką Shinzo Abe.

Pareigūnams tas vyras sakė, kad panaudojo savadarbį pistoletą.

„Taip teigia įtariamasis, o mes nustatėme, kad (ginklas) iš pažiūros yra savadarbis, nors šiuo metu vyksta analizė“, – žurnalistams sakė policijos pareigūnas Naros regione, kur buvo įvykdyta žmogžudystė.

Be to, įtariamasis prisipažino, kad taikėsi į Sh.Abe, ir teigė pykstąs ant organizacijos, su kuria, jo manymu, politikas buvo susijęs.

„Įtariamasis pareiškė, kad jis buvo nusiteikęs prieš tam tikrą organizaciją ir įvykdė nusikaltimą, nes manė, kad su ja susijęs buvęs ministras pirmininkas Abe“, – žurnalistams sakė Naros aukšto rango policijos pareigūnas.

„Shinzo Abe buvo atvežtas [į ligoninę] 12 val. 20 min. (vietos, 6 val. 20 min. Lietuvos laiku). Kai jis buvo atvežtas, jo širdis buvo sustojusi. Buvo taikomas gaivinimas. Deja, jis mirė 17 val. 3 min. (11 val. 3 min.)", – sakė Naros medicinos universiteto ligoninės skubiosios pagalbos medicinos profesorius Hidetada Fukushima.

Nors Japonijoje galioja griežti šaunamųjų ginklų kontrolės įstatymai, Shinzo Abe buvo pašautas per sekmadienį vyksiančių rinkimų į parlamento aukštuosius rūmus kampanijos renginį vakarinėje Naros prefektūroje.

„Buvęs ministras pirmininkas Shinzo Abe buvo pašautas Naroje, ir buvau informuotas, kad jo būklė labai sunki“, – iš karto po išpuolio žurnalistams sakė premjeras Fumio Kishida.

Naros miesto priešgaisrinė tarnyba pranešė, kad Shinzo Abe buvo sužeistas į dešinę kaklo pusę bei kairįjį raktikaulį.

Pranešama, kad dėl sužeidimų buvusiam Japonijos premjerui prasidėjo vidinis kraujavimas, vėliau buvo perpilamas kraujas bandant išgelbėti gyvybę.

Išpuolis įvyko penktadienį prieš vidurdienį. Vyriausybės atstovas Hirokazu Matsuno anksčiau žurnalistams sakė, kad „vienas vyras – kaip manoma, šaulys – buvo sulaikytas“.

F.Kishida sakė, kad kol kas nepriimta „jokių sprendimų“ dėl rinkimų, nors kelios partijos paskelbė, kad jų aukšto rango nariai po šios atakos sustabdys dalyvavimą kampanijos renginiuose.

BBC praneša, kad Sh.Abe vizitas politiniame renginyje Naroje buvo patvirtintas tik vakar vėlai vakare, todėl lieka atviras klausimas, kaip įtariamajam pavyko apie tai sužinoti ir pasiruošti.

67 metų Sh.Abe sakė agitacinę kalbą, šalia jo budint apsaugininkams, bet žiūrovai galėjo gana lengvai prie jo prieiti.

VIDEO: Shinzo Abe shot: TV cameras capture attack on former PM and suspect's arrest

Visuomeninio transliuotojo NHK parodytoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip ekspremjeras stovi ant scenos, o tuomet pasigirsta garsus pokštelėjimas ir ore pasklinda dūmai.

Įraše matyti, kaip žiūrovai ir žurnalistai puolė slėptis, o apsaugos darbuotojai parbloškė ant žemės vieną vyrą.

Vietos žiniasklaida, remdamasi šaltiniais policijoje, pranešė, kad įtariamasis yra 41 metų Tetsuya Yamagami. Kelios žiniasklaidos priemonės nurodė, kad jis anksčiau tarnavo Japonijos jūrų gynybos pajėgose – šalies kariniame laivyne.

Kaip pranešama, vyras turėjo „savadarbį ginklą“. NAHK nurodė, kad sulaikytas įtariamasis policijai sakė, jog „taikėsi į Abe, ketindamas jį nužudyti“.

„Garsus pokštelėjimas“

Įvykio liudininkai sakė buvę priblokšti, kai politinis renginys staiga virto chaosu.

„Jis sakė kalbą, ir jam iš už nugaros priėjo vyras“, – NHK sakė viena ten buvusi jauna moteris.

„Pirmojo šūvio garsas buvo kaip žaislinio [ginklo]. Jis [ekspremjeras] neparkrito, ir tada pasigirdo garsus trenksmas. Antrasis šūvis buvo labiau matomas – buvo matyti kibirkštys ir dūmai“, – pridūrė ji.

„Po antrojo šūvio žmonės jį apsupo ir darė širdies masažą“, – pasakojo įvykio liudininkė.

Kaip rodo liudininkų pasakojai ir nuotraukos iš įvykio vietos, Sh.Abe kraujavo iš kaklo. Kaip pranešama, jis iš pradžių buvo sąmoningas, bet vėliau neteko sąmonės.

Sh.Abe Liberalų demokratų partijos vietos skyriaus pareigūnai sakė, kad prieš šį incidentą nebuvo gauta jokių grasinimų ir kad apie ekspremjero kalbą buvo viešai paskelbta.

Išpuolis sukrėtė tarptautinę bendriją.

„Tai labai, labai liūdna akimirka“, – Balyje vykstančiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) užsienio reikalų ministrų susitikime žurnalistams sakė J.Blinkenas. Jis pridūrė, kad Jungtinės Valstijos yra „labai nuliūdintos ir labai susirūpinusios“.

Tailando premjeras Prayutas Chan-O-Cha sakė esąs „labai priblokštas“ šios atakos, o Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi teigė esąs „giliai susisielojęs“ dėl šios žinios.

„Itin liūdna ir sukrečiama“

Sh.Abe, ilgiausiai premjero poste dirbęs Japonijos politikas, vadovavo vyriausybei 2006-aisiais, taip pat 2012–2020 metais. Galiausiai jis buvo priverstas atsistatydinti dėl grįžtamojo opinio kolito – sunkios žarnyno ligos.

Buvęs Japonijos lyderis yra žinomas kaip konservatyvių pažiūrų politikos „vanagas“, raginęs pakeisti šalies konstituciją, pripažinti visavertę kariuomenę. Net ir atsistatydinęs Sh.Abe išliko iškilus politinis veikėjas.

Japonijoje šaunamųjų ginklų kontrolės įstatymai yra vieni griežčiausių pasaulyje. Šioje šalyje, turinčioje 125 mln. gyventojų, per incidentus, susijusius su šaunamaisiais ginklais, paprastai žūva ne daugiau kaip 10 žmonių per metus.

Japonijos piliečiams gauti leidimą ginklui gali tik po ilgo ir sudėtingo proceso. Jie privalo gauti šaulių asociacijos rekomendaciją, o policija atlieka nuodugnų patikrinimą.

Tokių įvykių kaip šis išpuolis Japonijoje nebuvo daugiau kaip 50–60 metų, naujienų agentūrai AFP sakė Kanagavos universiteto, daugiausiai orientuoto į Japonijos politiką, profesorius Corey Wallace'as.

Pasak jo, vėliausias panašus incidentas turbūt įvyko 1960 metais, kai buvo nužudytas tuometis Japonijos socialistų partijos lyderis Inejiro Asanuma, subadytas dešiniųjų pažiūrų jaunuolio.

„Tačiau likus dviem dienoms iki rinkimų, [ataka prieš asmenį], kuris yra toks iškilus... – tai išties itin liūdna ir sukrečiama“, – kalbėjo C.Wallace'as.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad japonų politikai ir rinkėjai yra įpratę per rinkimų kampanijas bendrauti asmeniškai ir betarpiškai.

Premjeras pasmerkė

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida sakė, kad jam „stinga žodžių“ kalbant apie buvusio premjero Shinzo Abe nužudymą anksčiau penktadienį, bet pažadėjo, kad šalies demokratija „niekada nepasiduos smurtui“.

„Meldžiausi, kad jo gyvybė būtų išgelbėta, bet nepaisant to sužinojau“ apie buvusio lyderio mirtį, žurnalistams sakė pastebimai susijaudinęs F.Kishida.

„Tai iš tikrųjų apgailėtina. Man stinga žodžių. Reiškiu nuoširdžią užuojautą ir siunčiu maldas, kad jo siela ilsėtųsi ramybėje“, – pridūrė premjeras.

„Per šį rinkimų laikotarpį buvo įvykdytas pasibjaurėtinas ir barbariškas aktas, atėmęs buvusio ministro pirmininko Abe gyvybę. Tai neatleistina. Dar kartą tai kuo griežčiausiai smerkiame“, – pabrėžė F.Kishida.

Rinkimų procesas bus tęsiamas laikantis „visapusių ir nuodugnių priemonių“ saugumui užtikrinti, pridūrė F. Kishida, valdančiosios Liberalu demokratų partijos (LDP) lyderis. Šiai partijai priklausė ir Sh.Abe.

„Neabejotinai privalome ginti laisvus ir sąžiningus rinkimus, kurie yra demokratijos pagrindas. Rytoj tęsime mūsų rinkimų kampaniją kaip planuota, tvirtai įsitikinę, kad niekada nenusileisime smurtui“, – pridūrė F. Kishida.

Sh.Abe „prisiėmė didelę atsakomybę kaip ministras pirmininkas aštuonerius metus ir aštuonis mėnesius“ – ilgiausiai per pastarųjų dešimtmečių Japonijos istoriją, kalbėjo dabartinis vyriausybės vadovas.

„Jis vedė šalį esant sudėtingai vidaus ir tarptautinei padėčiai, kliaudamasis savo išskirtine lyderyste ir gebėjimu vadovauti“, – sakė F.Kishida.

J.Bidenas: Sh.Abe nužudymas – „tragedija Japonijai“

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį pareiškė esąs „priblokštas, pasipiktinęs ir giliai nuliūdęs“ dėl Japonijos buvusio ministro pirmininko Shinzo Abe, kuris buvo nušautas sakydamas rinkimų kampanijos kalbą, nužudymo.

„Tai tragedija Japonijai ir visiems, kurie jį pažinojo, – sakoma J.Bideno pareiškime. – Net tuo metu, kai buvo užpultas, jis buvo įsitraukęs į darbą vardan demokratijos.“

„Šią sielvarto akimirką Jungtinės Valstijos palaiko Japoniją. Reiškiu gilią užuojautą jo šeimai“, – pridūrė JAV lyderis.

ES vadovai sukrėsti

Japonijos buvusio ministro pirmininko Shinzo Abe „brutalus ir bailus nužudymas“ sukrėtė pasaulį, penktadienį pareiškė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen.

„Niekada nesuprasiu šio didžio žmogaus brutalaus nužudymo“, – atskirame „Twitter“ pranešime parašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis.

„Japonija, europiečiai gedi su tavimi“, – pridūrė jis.

Sh.Abe 2018 metais lankėsi Lietuvoje. Daugiau apie jo ryšius su Lietuva galite skaityti čia: Shinzo Abe ir Lietuva: jį ypač sujaudino apsilankymas „japonų Mekoje“ Kaune

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius