Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Siaubinga nuotrauka nėra tikra – iš kinų lėktuvo afganistanietis neiškrito

Nė savaitės neprireikė, kad tragedija, palydėjusi perpildyto JAV karinio lėktuvo skrydį iš Kabulo, virstų melagiena. Kai, kylant C-17, žuvo mažiausiai du nuo jo nukritę žmonės, internete netruko paplisti nuotrauka, kurioje esą matyti iš skrendančio amerikiečių orlaivio krentantis afganistanietis. Šis vaizdas buvo sufabrikuotas – jam panaudota sena kinų krovininio lėktuvo nuotrauka.
Kabulo oro uostas
Kabulo oro uostas / „Imago“/„Scanpix“ nuotr.

Žuvo sportininkas

Siaubinga žinia, kad amerikiečių karinio lėktuvo C-17 skrydį iš Kabulo oro uosto palydėjo tragedija, – neišgalvota.

Prieš gerą savaitę pasaulio žiniasklaidos priemonėse ir socialiniuose tinkluose buvo galima pamatyti kadrą iš šio orlaivio. Jei ne nuotraukos šonuose matomi transporto priemonės šonai, iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad nuotraukoje užfiksuoti mitingo dalyviai ar kokios žvaigždės koncerto žiūrovai.

Buvo skelbiama, kad į lėktuvą susigrūdo apie 640 afganistaniečių – penkis kartus daugiau nei leistina. Iš vaizdo įrašų buvo matyti, kad dalis žmonių lipo ant jau važiuojančio lėktuvo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šimtai žmonių JAV kariniame lėktuve Kabule
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šimtai žmonių JAV kariniame lėktuve Kabule

Bent dviem iš jų tai buvo paskutinis skrydis – vėliau internete paskelbtuose vaizdo įrašuose aiškiai matyti, kaip iš lėktuvo iškrenta du nemaži objektai.

Netrukus pasitvirtino baisiausi įtarimai – krito žmonės. Paaiškėjo, kad vienas žuvusiųjų – talentingas futbolininkas 19-metis Zaki Anwari.

Melą platino naujienų agentūros

Praėjus vos kelioms dienoms, internete kartu su ta pačia žinia – kad nuo amerikiečių lėktuvo nukrito žmogus – pradėta platinti kitokia nuotrauka nei anksčiau. Patys internautai dekonstravo, kad fotografija – sufabrikuota.

Joje taip pat matyti karinis lėktuvas, o jo apačioje – krentančio žmogaus figūra. Vaizdas daugiausiai plito tinklalapiuose persų kalba, socialinių tinklų paskyrose ir net naujienų portaluose.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Melagiena greičiausiai gimė Irane
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Melagiena greičiausiai gimė Irane

Dar rugpjūčio 20-ąją juo pasidalino socialinio tinklo „Twitter“ vartotojas iš JAV. Anot jo, nuotrauką paskelbė su Irano Aukščiausiąja nacionaline saugumo taryba susijusi naujienų agentūra „Nour News“. Joje tariamai matyti amerikiečių lėktuvas C-17.

Toliau komentare kinų kalba teigiama, kad iš tiesų fotografijoje matyti Kinijos komunistų partijos lėktuvas „Yun-20“. „Tikiuosi, kad Hu Xijin (Kinijos valstybinio laikraščio „Global Times“ vyr. redaktorius – red. past.) pasirodys ir paaiškins, kas dedasi.“

„Siaubingas afganistaniečio, krentančio nuo amerikiečių lėktuvo, vaizdas“, – buvo rašoma prie tokios pačios nuotraukos Irano naujienų agentūros „Borna News“ tinklalapyje.

Kaip nurodyta jos pranešime, Afganistano pilietis esą buvo įsitaisęs prie orlaivio rato.

Būtent tokią informaciją persų kalba buvo paskelbusi „Nour News“, kurios nuotrauką iš „Instagram“ pakomentavo minėtas kinas. Beje, šio įrašo naujienų agentūros paskyroje šiame socialiniame tinkle nebėra.

Ta pati nuotrauka buvo paviešinta ir tinklalapyje alef.ir, kurio kūrėjais skelbiasi universitetų atstovai, specialistai ir ekspertai.

„Čia krenta demokratija ar humaniškumas?“ – retorinį klausimą prie nuotraukos prirašė viena „Twitter“ vartotoja, pagal išsilavinimą – biotechnologė. Ji dar pridėjo grotažymę #AfghanLivesMatter, kuri talibams užimant vis daugiau Afganistano teritorijos paplito socialiniuose tinkluose.

Jauna moteris iškart gavo atsakymą iš britų Karališkųjų oro pajėgų policijos: „Tai yra kinų karinis lėktuvas, „Xian Y20“, kažkas (deja) kažkodėl sufabrikavo nuotrauką.“

Tą patį pranešė ir Irano portalas hamsharionline.ir: „Tai yra ne amerikiečių C-17, tai yra kinų Y-20“. Portalas atkreipė dėmesį, kad ant orlaivio matyti Kinijos vėliava ir jo numeris – kitoks, nei amerikiečių orlaivio.

Nuotraukai – keleri metai

Tinklalapyje „TinEeye“ paieškojus šios nuotraukos, galima sužinoti, kad tokia pati – tik joje matyti vien lėktuvas be krentančio žmogaus – internete viename vietnamietiškame tinklalapyje buvo publikuota jau 2016 m. birželį.

Tuomet buvo paskelbta, kad Kinijos karinės oro pajėgos pradėjo naudoti pirmąjį savo sukurtą ir pagamintą krovininį lėktuvą Y-20.

Po kelių mėnesių ta pačia nuotrauka buvo iliustruotas straipsnis Irano technologijų tinklalapyje „IT Radar“. Jame taip pat nurodyta, kad fotografijoje matyti šio modelio orlaivis.

Ekrano nuotr. iš kienthuc.net.vn/Originali lėktuvo nuotrauka buvo publikuota jau prieš keletą metų
Ekrano nuotr. iš kienthuc.net.vn/Originali lėktuvo nuotrauka buvo publikuota jau prieš keletą metų

Aviacijai skirtame tinklalapyje „AirTeamImages“ greta tos pačios nuotraukos nurodoma, kad ji buvo padaryta 2014 m. lapkritį.

Naujienų agentūrai AFP nepavyko rasti patvirtinimo, kad Kinijos vyriausybė šį rugpjūtį būtų naudojusi karinius lėktuvus evakuacijai iš Kabulo.

„Kinijos vyriausybė liepos pradžioje surado komercinių lėktuvų, kad padėtų Kinijos piliečiams skubiai grįžti į Kiniją“, – agentūrai teigė šios šalies užsienio reikalų ministerija.

Prieš keletą savaičių AFP pranešė, kad kinai evakuojami kompanijos „Xiamen Airlines“ lėktuvais.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius