-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtai latvių dalyvavo eitynėse prieš pabėgėlių priėmimą: „Stop“

Keli šimtai latvių antradienį vakare dalyvavo eitynėse sostinėje Rygoje, kurių metu buvo protestuojama prieš šalies sprendimą priimti beveik aštuonis šimtus pabėgėlių, Europai susiduriant su aštria krize, sukelta rekordinio migrantų srauto.
Eitynėse prieš pabėgėlių priėmimą Latvijoje
Eitynėse prieš pabėgėlių priėmimą Latvijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aktyvistai minioje, kurioje, skirtingais duomenimis, buvo nuo kelių šimtų iki 500 žmonių, laikė iškėlė plakatus, raginančius atsistatydinti valdžią ir vaizduojančius Europos Komisijos vadovą Jeaną-Claude'ą Junckerį kaip nacių lyderį Adolfą Hitlerį.

Protesto akcijoje, kurioje taip pat buvo matyti plakatai „Stop, pabėgėliai“, „Priėmimas – ne sprendimas, o eskalacija“, „Kiek imigrantų savo namuose priims Straujuma?“, „Kodėl vyriausybė nekalba apie pabėgėlių gražinimą namo pasibaigus karui?“, dalyvavo ir du Latvijos valdančiajai koalicijai priklausančio konservatyvaus Nacionalinio aljanso atstovai.

Eitynės, kurias surengė draugija „Tėvynės sargai“ („Tevijas Sargi“) ir partija „Teisingumas“, prasidėjo Šaulių aikštėje ir užsibaigė prie Laisvės paminklo, kur įvyko koncertas „Baltija – mūsų!“.

„Pabėgėliai nėra aukos, dauguma jų čia yra dėl pinigų“, – sakė protestuotojas Puolas Vaivuodas, kuris laikė plakatą, giriantį Vengriją ir jos premjerą Viktorą Orbaną, besilaikantį griežtos linijos migrantų atžvilgiu.

„Tai ne rasizmas. Mes nepritariame pabėgėlių priėmimui, tačiau galime padėti jiems kitaip, galbūt siųsdami medicininę pagalbą“, – sakė kitas protestuotojas Ainis Puogris.

Latvių akciją stebėję užsieniečiai nesutiko su tokia pozicija.

„Nemanau, jog tai teisinga. Mes laukiame šiais metais 800 tūkst. pabėgėlių, todėl Latvija turėtų irgi prisidėti“, – sakė turistė Khristina Gerhen, atvykusi iš Vokietijos uostamiesčio Brėmeno, kuris yra susigiminiavęs su Ryga.

Prancūzas Roger Ravelis iš Liono pareiškė, kad demonstracija jam priminė akcijas, kurias jo tėvynėje rengia kraštutinis dešinysis Nacionalinis frontas.

„Stebina matyti tai čia,– sakė jis. – Šalys iš tikrųjų turėtų pagalvoti, ar jos nori būti Europos Sąjungos dalimi, ar ne.“

Tai jau antra tokia akcija Rygoje – rugpjūčio 4 dieną prieš pabėgėlių priėmimą buvo protestuojama prie vyriausybės rūmų.

Latvija įsipareigojo iš viso priimti 776 prieglobsčio prašančius asmenis – tokį galutinį sprendimą penktadienį priėmė Seimo Europos reikalų komitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius