-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalingą dosjė apie Donaldą Trumpą parengęs britų agentas: patikimas žvalgas ir rimtas žaidėjas

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas kategoriškai atmeta teiginius, kad juo manipuliuoja Rusijos specialiosios tarnybos, o neseniai paviešintą dosjė vadina propaganda. Tačiau išlieka svarbus klausimas: kodėl amerikiečių žvalgyba visgi nusprendė parodyti šį dokumentą pačiam D.Trumpui ir prezidentui Barackui Obamai? „The Guardian“ rašo, kad atsakymas – dosjė autorius.
MI6 būstinė Londone
MI6 būstinė Londone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įtariama, kad dokumentą parengė buvęs britų žvalgybos MI6 agentas Christopheris Steele'as. Jis vadinamas labai patikimu ir aukštos kvalifikacijos pareigūnu.

Teigiama, kad 53 metų buvęs žvalgas savo tarnybos metu turėjo labai kokybiškų ir svarbių šaltinių, todėl dabar jį užtaria įtakingi pareigūnai.

„Idėja, kad jo darbas yra klastotė arba kaubojiška operacija, iš esmės yra klaidinga, visiška netiesa. Chrisas yra labai patyręs ir vertinamas profesionalas. Jis nėra iš tų asmenų, kurie tiesiog perduoda gandus“, – „The Guardian“ sakė buvęs Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas, kuris su Ch.Steele'u dirbo dvidešimt penkerius metus.

Jis žurnalistams taip pat teigė, kad Ch.Steele'as nebūtų taip ilgai ir sėkmingai dirbęs slaptojoje tarnyboje, jeigu pranešimus būtų rengęs neatsakingai, remdamasis tik gandais ir fantazijomis.

„Jeigu jis įdeda ką nors į ataskaitą, tai reiškia, kad jis mano, jog tai yra pakankamai patikima ir reikalinga apsvarstyti“, – kalbėjo „The Guardian“ šaltinis.

Teigiama, kad Ch.Steele'as buvo laikomas vienu iš geriausiai Rusijos žvalgybą išmanančių specialistų MI6. Brito kompetencija neabejojo ir amerikiečių slaptosios tarnybos FTB bei CŽV.

Teigiama, kad Ch.Steele'as buvo laikomas vienu iš geriausiai Rusijos žvalgybą išmanančių specialistų MI6. Brito kompetencija neabejojo ir amerikiečių slaptosios tarnybos FTB bei CŽV.

1986 metais jis baigė Kembridžo universitetą. Oficialiai teigiama, kad nuo 1987 iki 2009 metų Ch.Steele'as dirbo diplomatiniu patarėju.

„The Guardian“ rašo, kad 1990-ųjų pradžioje jis apsigyveno Maskvoje ir dvejus metus sėkmingai dirbo žvalgu. Tuo metu griuvo Sovietų Sąjunga ir Didžiosios Britanijos žvalgyba dėjo daug pastangų, kad gautų patikimos informacijos apie procesus Rytų Europoje.

Būtent tai ir darė Ch.Steele'as.

Jo domėjimasis Rusija neišblėso ir sugrįžus į Didžiąją Britaniją. „The Guardian“ šaltiniai teigia, kad Ch.Steele'as kelis dešimtmečius koordinavo Rusijos klausimus britų žvalgyboje.

Oficialiai jis nepasiekė aukščiausių MI6 postų. Greičiausiai todėl, kad pastaruosius dešimtmečius Rusijos klausimai nebuvo patys aktualiausi – britų žvalgyba daugiau dėmesio skyrė terorizmo grėsmei.

„The Guardian“ šaltiniai pasakojo, kad Ch.Steele'as ir toliau rinko informaciją apie Rusiją, naudodamas „senosios mokyklos“ metodus: vakarėliai, susitikimai su žmonėmis, rankų paspaudimai, draugų paieška ir – mokėjimas už informaciją.

2009 metais Ch.Steele'as metė tarnybą ir pradėjo dirbti privačiai, gaudamas gerokai didesnį atlyginimą.

„The Guardian“ šaltiniai pasakojo, kad jis ir toliau rinko informaciją apie Rusiją, naudodamas „senosios mokyklos“ metodus: vakarėliai, susitikimai su žmonėmis, rankų paspaudimai, draugų paieška ir – mokėjimas už informaciją.

Teigiama, kad dirbdamas privačiai jis bendradarbiavo su FTB, tiriant FIFA korupcijos skandalą. Esą tada jam ir buvo pasiūlyta imtis ataskaitos apie D.Trumpą.

„Steele'as yra rimas žaidėjas, – sakė BBC apžvalgininkas saugumo klausimais Frankas Gardneris. – Jis buvo gerbiamas žvalgybos pareigūnas ir, kaip ir daugelis iš jų, savo antrąją karjerą pradėjo maždaug sulaukęs penkiasdešimties. Jie pradeda dirbti už gerokai didesnius pinigus ir turėdami gerokai daugiau laisvės.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Markas Galeotti abejoja vadinamojo „Donaldo Trumpo dosjė“ autentiškumu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius