Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Skiepo nenorėjusio olimpinio čempiono mirtis nuo COVID-19 sukėlė diskusijų audrą

Vengrijos olimpinio čempiono Szilveszterio Csollany mirtis nuo COVID-19 sukeltų komplikacijų išjudino socialinius tinklus. Vieni liūdi ir reiškia užuojautą dėl šios netekties, kiti primena, kad gimnastas atvirai skelbė esąs prieš vakcinas, treti pyksta, jog žurnalistai nepraneša, kad jis vis tik pasiskiepijo, bet greitai atsidūrė ligoninėje. Iš to kai kurie daro išvadą, esą sportininką pakirto būtent skiepai.
Szilveszteris Csollany
Szilveszteris Csollany / Ekrano nuotr. iš tv2play.hu

Būtų išgelbėjusi transplantacija?

Žinia apie olimpinio, pasaulio ir Europos čempiono mirtį ne vien Vengrijos sporto pasaulį sukrėtė pirmadienį. Tądien vyro gyvybė užgeso po kelių ligoninėje praleistų savaičių. Po mažiau nei trijų mėnesių jam būtų sukakę 52-eji.

Apie skaudžią netektį paskelbė Vengrijos gimnastikos federacija ir Olimpinis komitetas. Nors jų pranešime mirties priežastis nenurodyta, žiniasklaidoje skelbiama, kad Sz.Csollany pralaimėjo kovą su COVID-19 sukeltomis komplikacijomis.

Naujienų portalo blikk.hu duomenimis, sportininkas koronavirusu užsikrėtė lapkričio vidury. Laikraštis „Magyar Nemzet“ norėjo pasikalbėti su juo lapkričio 23-iąją, bet Sz.Csollany pasiteisino sunegalavęs, o vėliau atsiuntė tik trumpąją žinutę, kad yra paguldytas į ligoninę.

Gruodžio pradžioje pranešta, kad vyras susirgo COVID-19 ir gydomas reanimacijos skyriuje. Netrukus būklė taip pablogėjo, kad netrukus Sz.Csollany iš šalies vakaruose esančio Šoprono miesto buvo pervežtas į Nacionalinį Koranyi pulmonologijos institutą Budapešte.

Artimieji informacija apie jo būklę visai nesidalijo, tačiau buvo buvo skelbiama, kad pacientui beveik du mėnesius kvėpuoti padėjo dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatas.

Jau po Sz.Csollany mirties Vengrijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad jo gyvybę galėjo išgelbėti plaučio persodinimas. Ligonio plaučiai esą buvo taip pažeisti, kad nebegalėjo tinkamai funkcionuoti.

Nacionalinio transplantacijos biuro nuotr./Plaučių transplantacija
Nacionalinio transplantacijos biuro nuotr./Plaučių transplantacija

Ekspertų teigimu, transplantaciją galima atlikti tiems, kurių kiti gyvybiškai svarbūs organai yra pakankamai sveiki. Panašus atvejis Vengrijoje jau buvo – 41-erių pacientui, kurio plaučius koronavirusas buvo pažeidęs taip, kad net dirbtinė ventiliacija nebepadėjo, buvo persodintas sveikas organas. Tiesa, šis vyras jau buvo pasveikęs nuo COVID-19, kiti jo organai funkcionavo normaliai.

Medikai galvojo apie panašią operaciją ir Sz.Csollany, bet jo būklė esą buvo pernelyg bloga transplantacijai atlikti.

„Sudie, Čempione!“ – tokiu užrašu ant juodai baltos nuotraukos savo pagarbą išreiškė premjeras Viktoras Orbanas.

Taip pat skaitykite: Čekijoje mirė specialiai koronavirusu užsikrėtusi dainininkė, skiepų priešininkė

Vengrijos žiniasklaida sportininkui atminti pririnko vaizdų, kuriuose užfiksuotos jo šlovės akimirkos (juos galima pamatyti čia ir čia).

Skiepytis privertė darbas

Ne vienas socialinių tinklų vartotojas suskubo dalintis žinia apie Sz.Csollany mirtį mirtį ir dėl to, kad prieš pat ligą jis buvo suspėjęs pasiskiepyti nuo COVID-19. Kai kurie net piktinosi, kad tai neapsaugojo nuo ligos, arba aiškino, esą būtent vakcina jį nuvarė į kapus.

Iki tol sportininkas savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ kritikavo vakcinas, dalijosi prieš jas nukreiptais kitų įrašais ir nė negalvojo skiepytis.

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Szilveszteris Csollany taip pasigyrė „pasiskiepijęs“
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Szilveszteris Csollany taip pasigyrė „pasiskiepijęs“

„Pasiskiepijau! – rugsėjo pabaigoje jis, savo paskyroje „Instagram“ įdėjęs degtinės butelio su užrašu „Vakcina“ nuotrauką, su šypsena pasigyrė jis. – Ir nereikės laukti savaičių iki kitos dozės!“

Paskutiniame savo įraše „Facebook“ gerokai anksčiau – rugpjūčio 10-ąją – Sz.Csollany paviešino savo pokalbio apie vakcinas su mediku ištrauką.

„Aš tik noriu suprasti! – tokį komentarą pridėjo gimnastas. – Nesu prieš ar už vakcinas... tikrai nežinau, kas yra gerai... ir šis vaizdo įrašas tiksliai parodo, kodėl nežinau.

Informacija, kurią jie suteikia, yra nesąmonė. Jei tai galima paaiškinti logiškai, kiekvienas jau seniai būtų nustebęs.“

Taip pat skaitykite: Gyvenimas po plaučių ventiliacijos: įveikus COVID-19 gresia patekti į naują pragarą

Tačiau pernai rudenį nuomonę pakeitė, mat, norint tęsti darbą, skiepas jam buvo privalomas. Sz.Csollany dirbo gimnastikos treneriu nedideliame sporto klube Aizenštate, netoli sienos su Vengrija esančiame Austrijos mieste. Ši šalis įteisino privalomus skiepus kone visiems suaugusiems žmonėms.

Vengrijos žiniasklaidos teigimu, vyrui „Janssen“ vakcina buvo suleista vos 2 savaitės iki jis susirgo. Tyrimų duomenimis, ši vienadozė vakcina, praėjus bent 28 dienoms nuo pasiskiepijimo, 66 proc. efektyvumu saugo nuo vidutinės ar sunkios COVID-19 formos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Johnson & Johnson“ vakcinos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Johnson & Johnson“ vakcinos

Saugant nuo sunkios/kritinės būklės vakcinos efektyvumas tyrimų metu esą jau po 14 dienų siekė 77 proc. efektyvumą.

Manoma, kad, nepaisant skiepo, Sz.Csollany organizme dar nebuvo susidaręs pakankamai stiprus imunitetas.

Gyvenimas nebuvo lengvas

1996-aisiais vykusiose Atlantos olimpinėse žaidynėse Sz.Csollany iškovojo sidabro medalį pratimuose ant žiedų. Po ketverių metų Sidnėjuje jam atiteko aukščiausios prabos apdovanojimas.

Tarp dviejų olimpiadų 1998 m. jis dar suspėjo tapti Europos čempionu, o 2002 m. laimėjo gimtojoje Vengrijoje vykusį pasaulio čempionatą. Sportininkas ant podiumo Europos čempionatuose lipo iš viso šešis kartus, dusyk buvo pripažintas geriausiu šalies metų sportininku.

Jau 2003-aisiais Sz.Csollany baigė savo karjerą. Žmonės jam reiškia pagarbą kaip didžiam sportininkui, o jo asmeninis gyvenimas nesiklostė lengvai.

Taip pat skaitykite: Sportininkų mirtis ir ligas sieja su skiepais: dėl ko iš tiesų mirė jauni žmonės?

Iki 10-ojo deš. vidurio jis dirbo JAV ne tik treneriu, bet ir greitojo maisto restorane „McDonald’s“, net svarstė trauktis iš sporto po Atlantos olimpinių žaidynių, ištisus mėnesius nesitreniravo.

Nors Sidnėjuje išsipildė svajonė laimėti olimpinį auksą, Sz.Csollany nebuvo lengva sudurti galą su galu. Norėdamas įsigyti būstą šeimai, teko imti paskolą iš banko. Jis griebdavosi įvairių darbų, pavyzdžiui, pusantrų metų dirbo barmenu.

Sportininkui patiko treniruoti vaikus, bet tam neturėjo daug galimybių ir net buvo atleistas iš gimnastikos klubo Šoprone. Jam pavyko rasti trenerio darbą Šveicarijoje, Islandijoje, o galiausiai – visai netoli Austrijoje.

Šeiminis gyvenimas taip pat nebuvo itin sklandus. Su pirmąja žmona Sz.Csollany susilaukė dukros Szimonos. 23-erių mergina šiuo metu gyvena Dubline. Su vėlesne partnere Judit sportininkas augino dar dvi dukras – 16-metę Kittit ir 13-metę Kincsot. Beje, pora susituokė vos prieš kelis mėnesius – rugpjūčio 12 d.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius