-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovakijos eksperimentas su rusiška vakcina „Sputnik“ baigėsi šnipštu

Beveik prieš keturis mėnesius tuometis Slovakijos premjeras Igoris Matovičius nutarė imtis iniciatyvos ir nurodė šaliai įsigyti rusiškos vakcinos nuo koronaviruso „Sputnik V“ dozių. Tačiau piliečiai į tokią dovaną reagavo daugiau nei aiškiai: ačiū, bet ne, rašo „Politico“.
„Sputnik V“ vakcina
„Sputnik V“ vakcina / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Rusiškos vakcinos paklausa Slovakijoje tokia menka, kad vyriausybė dabar priversta ieškoti, kur padėti didžiąją daugumą iš nusipirktų 200 tūkst. „Sputnik V“ dozių.

Nuo praėjusio ketvirtadienio ši rusiška vakcina slovakams jau nebeprieinama, o liepos pabaigoje baigsis jos dozių galiojimo laikas.

Valdžia planuoja ar kam nors padovanoti likusias 160 tūkst. „Sputnik V“ dozių – realiausiomis kandidatėmis vadinamos Bosnija ir Hercegovina, Šiaurės Makedonija, Albanija, Juodkalnija, galbūt ir Argentina.

Statistika negailestinga – iki birželio 23-osios abiem rusiškos vakcinos dozėmis buvo paskiepyti tik 8 tūkst. Slovakijos gyventojų. Dar 14 tūkstančių asmenų yra užsiregistravę skiepams.

Smūgis įvaizdžiui pasaulyje

Slovakijos sprendimas atsikratyti „Sputnik V“ vakcinos – dar vienas smūgis šios vakcinos reputacijai pasaulyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vakcinos „Sputnik V“ siunta
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vakcinos „Sputnik V“ siunta

Pavasarį būta gerų žinių, pavyzdžiui, iš Pietų Amerikos, tačiau šios vakcinos iki šiol nėra patvirtinusi Europos vaistų agentūra. Italijos, šiaip Rusijai gana draugiškos valstybės, premjeras Mario Draghi buvo dar atviresnis ir žurnalistams neseniai pareiškė, kad „Sputnik V“ Europoje gali taip ir nebūti uždegta žalia šviesa.

O I.Matovičius kovo mėnesį kone tryško džiaugsmu. Jis feisbuke rašė, kad rusiška vakcina iš esmės pakeis situaciją Slovakijoje, ir citavo apklausas, esą rodžiusias, jog beveik pusė milijono slovakų skiepytųsi tik „Sputnik V“.

Iš viso premjeras nutarė įsigyti net 2 mln. rusiškos vakcinos dozių – net nepasikonsultavęs nei su valdančiosios koalicijos partneriais, nei su bet kokiomis kitomis tarnybomis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Matovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Matovičius

Dvi koalicijos partnerės iškart tūžmingai paprieštaravo tokiai I.Matovičiaus idėjai, ir kilus chaosui jis buvo išstumtas iš premjero pareigų.

Nors I.Matovičius dabar užima finansų ministro postą, kurio ankstesnis savininkas Eduardas Hegeris pakeitė jį premjero kabinete, iniciatyva buvusiam vyriausybės vadovui kainavo ypač daug populiarumo. I.Matovičius dabar yra pareigūnas, kuriuo Slovakijoje pasitikima mažiausiai.

Pilno užsakymo Slovakija, beje, taip ir nesulaukė – tik 200 tūkst. dozių. O nukentėjo ir platesnė visos šalies vakcinavimo programa – bent vieno skiepo yra sulaukę tik apie 40 proc. gyventojų.

Sveikatos apsaugos ministras Vladimiras Lengvarsky neseniai pareiškė, kad maždaug tokio skaičiaus pilnai paskiepytų žmonių vasaros pabaigoje ir tikisi. O tai esą reiškia, kad gali kilti nauja epidemijos banga – juk po Europą jau keliauja labai užkrečiama koronaviruso Delta atmaina.

Kontrolieriai pasipriešino

Kaip ir kitur, Slovakijoje – nemažai abejojančių vakcinacijos nauda žmonių. Bet pasyvumą stiprina kai kurių politikų, įskaitant I.Matovičių, atsisakymas skiepytis.

Buvęs premjeras aiškina, kad laukia, kol galės skiepytis 12 metų vaikai, ir tuomet pasiskiepys su savo dukra. I.Matovičius taip pat pajuokavo, kad juo ir taip niekas nepasitiki: „Žmonės sako, kad niekas netiki Matovičiumi, tad kam aš tapsiu pavyzdžiu?“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Matovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Matovičius

Visgi atsakydamas V.Lengvarsky per televiziją pareiškė, kad tiek I.Matovičius, tiek kitų partijų lyderiai turėtų pasiskiepyti „taip, kaip kiti žmonės“.

I.Matovičius: yra daug kvailų žmonių, kurie būtų laimingi, jei sputniko galiojimo laikas baigtųsi ir vakcinos nebūtų galima panaudoti.

„Sputnik V“ reputacijai Slovakijoje pakenkė ir faktas, kad šalies Vaistų kontrolės institutas (SUKL) atsisakė patvirtinti vakciną. Instituto vadovė Irena Storova dar balandį pažymėjo, kad į Slovakiją įvežtų vakcinų kokybė prastesnė nei preparatų, kurių veiksmingumas buvo aprašytas medicinos mokslo žurnaluose.

I.Storovos užsispyrimas nepatiko I.Matovičiui, kuris viešai suabejojo šalies mokslo institucijų kompetencija ir SUKL prieštaravimus nutarė apeiti – žalią šviesą „Sputnik V“ naudojimui Slovakijoje uždegė laboratorija Vengrijoje.

Jau dabar, kai aišku, kad „Sputnik V“ slovakų nesudomino, I.Matovičius nutarė išpeikti „daug kvailų žmonių, kurie būtų laimingi, jei sputniko galiojimo laikas baigtųsi ir vakcinos nebūtų galima panaudoti“.

„Be šios vakcinos mes nepasieksime kolektyvinio imuniteto ir žmonės be reikalo mirs“, – tvirtino buvęs Slovakijos premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius