Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovėnijos parlamentas patvirtino premjeru politikos naujoką R.Golobą

Slovėnijos parlamentas trečiadienį patvirtino politikos naujoką liberalą Robertą Golobą ministru pirmininku, jo partinai per praeitą mėnesį įvykusius parlamento rinkimus įveikus konservatyvių pažiūrų politikos veteraną Janezą Janšą.
Robertas Golobas
Robertas Golobas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Slovėnija Politika

R.Golobo, buvusio elektros energijos bendrovės vadovo, kandidatūra į premjero postą buvo patvirtinta 54 įstatymų leidėjų balsais prieš 30. Netrukus po to jis buvo prisaikdintas.

Jo liberalus „Laisvės judėjimas“ (GS) per balandžio 24-ąją įvykusius rinkimus gavo daugiau kaip trečdalį balsų. Anksčiau Slovėniją supurtė masiniai protestai dėl ankstesnės vyriausybės mėginimus varžyti piliečių laisves.

Kritikai kaltino tris kadencijas premjeru dirbusį J.Janšą per vėliausią savo vadovavimo laikotarpį apie 2 mln. gyventojų turinčioje ES narėje veiksmais, nukreiptais prieš žiniasklaidos ir teismų laisvę, taip pat nusižengus teisinės valstybės principams.

„Rinkėjai aiškiai nusprendė norintys gyventi normalioje valstybėje, be nuolatinio netikrumo“, – kreipdamasis į naujai išrinktą parlamentą sakė R.Golobas.

Jo vyriausybė sieks „sugrąžinti viltį piliečiams“ ir padaryti Slovėniją „valstybę, pasižyminčią socialiniu teisingumu, solidarumu“ ir skiriančią svarbesnį vaidmenį mokslui ir tyrimams, kalbėjo naujasis lyderis.

Kartu su centro kairiaisiais socialdemokratais ir kairiosios partijos „Levica“ deputatais R.Golobo koalicija 90 vietų parlamente turi 53 mandatus.

Tikimasi, kad R.Golobas pradės eiti pareigas birželį, kai jo ministrus taip pat patvirtins parlamentas. Šis posėdis buvo sušauktas ateinančiai savaitei.

„Vasarą norime pasiruošti dviem pagrindiniams rudens iššūkiams: energijos krizei ir galimai naujai COVID-19 bangai“, – R.Golobas sakė, kai pirmadienį buvo paskirtas prezidento Boruto Pahoro.

„Laisvės judėjimas“ ir kitos dvi partnerės koalicijos sutartį pasirašė antradienį. Joje, be kita ko, esama punktų, numatančių, kad turi būti užtikrinta žiniasklaidos laisvė.

R.Golobas taip pat paskelbė iš naujo nagrinėsiantis darbą baigiančios vyriausybės vėliausius sprendimus, įskaitant 340 mln. eurų sutartį įsigyti šarvuotosios technikos iš Vokietijos.

„Vykdysime politiką, turinčią suvienyti žmones, – sakė jis. – Noriu būti visų rinkėjų ministras pirmininkas, kad ir už kokią partiją jie balsavo.“

R.Golobas teigė veiksiąs kitaip negu jo pirmtakas J.Janša ir vengsiąs neapykantą kurstančių kalbų ir užsipulti priešininkus.

Per balandį vykusius rinkimus R.Golobo partija gavo 34,5 proc. balsų ir aiškiai pranoko J.Janšos Slovėnijos demokratinę partiją, surinkusią 23,5 proc. balsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius