Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Sprogimas slėptuvėje – ukrainiečio ataka prieš savus ar tik propagandos šūvis?

Rusiškuose tinklalapiuose ir socialinių tinklų paskyrose platinamas propagandinis vaizdo įrašas, kuriame tariamai užfiksuota, kaip Ukrainos karys meta granatą į saviškius, atsisakiusius vykdyti įsakymą užimti pozicijas fronte. Bet vienintelis to patvirtinimas – ukrainietiškai už kadro išsakyti grasinimai, o kur ir kada tai vyko, ar tai tikrai minimo kariuomenės padalinio kariai ir ar išvis kas nors nukentėjo, neaišku, mat jokių patvirtinančių detalių nematyti.
Ukrainos kariai apkasuose Donbase
Ukrainos kariai Bachmute / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Paskelbė žinomas propagandininkas

Įrašą pirmadienį ryte paskelbė žinomas propagandos skleidėjas Andrejus Rudenko. 37 sek. trukmės įrašas pasirodė susirašinėjimų programėlės „Telegram“ kanale pavadinimu „Reporteris Rudenko V“.

„Vaizdo įrašas ugnis, – pakomentavo Visos Rusijos radijo ir televizijos kompanijos žurnalistu prisistatantis vyras. – Eilinė šviesos karių draugiška ugnis.

Vienas bendražygis iš 59-osios brigados, susikrimtęs dėl savo ginklo brolių nenoro mirti už mamytę (ukr. ненька – šis epitetas dažnai vartojamas su Ukrainos pavadinimu), bandė įtikinti juos grįžti į frontą, o patyręs nesėkmę išsiuntė juos ekspresu pas tėtuką (Stepaną) Banderą. Tolesnis brolio-griovėjo likimas dar tikslinamas.“

Įraše iš pradžių girdėti karšta, keiksmažodžiais paįvairinta kelių vyrų diskusija apie dalyvavimą kovoje, pozicijas, kuriose esą reikėjo būti. Vienas iš ginčo dalyvų aiškina, kad reikia vykti į jas, kiti atsikalbinėja.

Vyrai kalbasi tamsoje, tad neįmanoma suprasti, kurioje konkrečiai vietoje. Jų veidų nematyti, tad neaišku, kas jie tokie.

Tik vieną akimirką pasirodo pora uniformuotų vyrų, tad reikėtų daryti prielaidą, kad ginčijasi tikrai kariai.

Ekrano nuotr. iš glavny.tv/Tinklalapiai nepatvirtintą žinią apie tariamą ukrainiečių susprogdinimą iliustravo įspūdingomis nuotraukomis
Ekrano nuotr. iš glavny.tv/Tinklalapiai nepatvirtintą žinią apie tariamą ukrainiečių susprogdinimą iliustravo įspūdingomis nuotraukomis

Įpusėjus įrašui, kai filmuojantysis pagrasina kitus pribaigsiantis, o šie pasiūlo pribaigti save, jis išeina į lauką, kito uniformuoto asmens paprašo granatos, sugrįžta atgal prie įėjimo į slėptuvę ir granatą esą sviedžia vidun. Iš ten pasigirsta keiksmažodžiai ir nugriaudėja sprogimas.

Uniforma kitokia

Tačiau scena atrodo suvaidinta. Pokalbis vystosi nenatūraliai – jo dalyviai pakėlę balsus, tačiau nė vienas nepasakė nieko tokio, dėl ko filmuojančiajam reikėtų staiga susinervinti ir sureaguoti taip neadekvačiai – pasikėsinimu į oponentų gyvybes.

Lauke buvęs karys stovėjo, lyg būtų ėjęs sargybą (tiesa, jokio ginklo nebuvo matyti), bet iškart sureagavo į prašymą. Granatą ištiesė vos paprašytas, tarytum ją būtų paruošęs iš anksto, be menkiausio klausimo, kam jos reikia. Sprogmuo akimirkai sušmėžavo jo rankoje, bet iš slėptuvės išėjęs žmogus paprašė kitos.

Nuo tada granatos ekrane nebebuvo matyti. Galima tik numanyti iš judesių, kad karys ištraukė žiedą ir ją įmetė vidun, kur nugriaudėjo sprogimas. Kad slėptuvėje kažkas įvyko, galima suprasti iš nuo žemės pakilusio dulkių debesėlių. Bet kas sprogo, nematyti, tik girdėti stiprus garsas ir sujuda telefonas.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Įraše akimirką parodoma granata, bet ar sprogmuo tikrai buvo įmestas į slėptuvę, neaišku
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Įraše akimirką parodoma granata, bet ar sprogmuo tikrai buvo įmestas į slėptuvę, neaišku

Po to viskas nutilo. Atsižvelgiant į tai, kad slėptuvėje buvo bent keli žmonės, tikėtina, kad kai kurie galėjo būti tik sužeisti, mat jie turėjo laiko parkristi ant žemės ar bent nusisukti. Tačiau negirdėti jokių dejonių, lyg visi būtų iškart žuvę.

Keliuose sakiniuose, kuriuos A.Rudenko prirašė prie vaizdo įrašo, nėra jokių konkrečių detalių apie šį įvykį, tik paminėta 59-oji brigada. Nenurodyta konkreti vieta (bent sritis ar fronto dalis), kurioje nugriaudėjo sprogimas, kada tai buvo. Iš uniformos ar antsiuvų taip pat sunku suprasti, ar tikrai matomi šios brigados kariai.

59-osios atskirosios motorizuotos pėstininkų brigados – Ukrainos sausumos pajėgų taktinio vieneto – karių uniforma yra kiek žalesnė. Kaip ji atrodo, galima pamatyti brigados paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. Uniformos, kurias vilki du įraše aiškiai matomi kariai, yra rusvo atspalvio.

Antsiuvas ant tariamo sprogdintojo rankovės neryškus (jei jis apskritai ten yra), bet atrodo kiek kitaip nei 59-osios brigados.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Ar sprogmuo tikrai įmestas į slėptuvę, neaišku
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Ar sprogmuo tikrai įmestas į slėptuvę, neaišku

Tiesa, įmanoma, kad karo metu kovotojai vilki nebūtinai savo padalinių uniformas.

Oficialių pranešimų nebuvo

Pranešimo apie tokį sabotažo atvejį pastarosiomis dienomis nebuvo nei 59-osios brigados, nei Gynybos ministerijos, nei Generalinio štabo oficialiose paskyrose „Facebook“.

Nepaisant to, naujieną pasigavo nemažai socialinių tinklų vartotojų ir prorusiškų tinklalapių. Kai kurie publikavo tik tai, ką paskelbė A.Rudenko, kiti dar pridėjo komentarą apie tariamai Ukrainoje vykdomą priverstinę mobilizaciją ar melagieną apie Ukrainos žvalgybos vado Kyrylo Budanovo mirtį.

Ekrano nuotr. iš berdyansk-news.ru/Tinklalapiai pasigavo nepatvirtintą žinią apie tariamą ukrainiečių susprogdinimą
Ekrano nuotr. iš berdyansk-news.ru/Tinklalapiai pasigavo nepatvirtintą žinią apie tariamą ukrainiečių susprogdinimą

Žinomas ukrainiečių žurnalistas Jurijus Butusovas vaizdo įrašą įvertino kaip provokaciją.

„Rusai platina surežisuotą vaizdo įrašą, kaip ukrainietis neva meta granatą į slėptuvėje esančius bendražygius iš 59-osios brigados.

Matyti, kad tai – akivaizdi klastotė, bet kai kurie mūsiškiai „Facebook“ spaudžia po tuo „patinka“, – pakomentavo jis savo paskyroje „Facebook“.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Vaizdo įrašo, kuriame tariamai užfiksuota, kaip Ukrainos karys meta granatą į saviškius, atsisakiusius vykdyti įsakymą ir užimti tam tikras pozicijas, negalima vertinti kaip tikro.

Jį paskelbė žinomas propagandininkas, nurodydamas vienintelę konkrečią detalę – kad kariai yra iš 59-osios brigados. Įraše matomų detalių per mažai šiai informacijai patvirtinti, taip pat nustatyti, kada ir kur filmuota.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius