Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šri Lankos parlamentas pradėjo balsavimą, rinkdamas įpėdinį pabėgusiam prezidentui

Šri Lankos parlamentas trečiadienį pradėjo balsavimą, rinkdamas prezidentą, turintį pakeisti atsistatydinusį šalies vadovą Gotabayą Rajapaksą, pabėgusį į užsienį, kai jo rezidenciją šturmavo įtūžusi minia, saloje išsivysčius giliai ekonomikos krizei.
Protestai Šri Lankoje
Protestai Šri Lankoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vienas po kito įstatymų leidėjai ėjo į balsavimo kabinas parlamento posėdžių salėje, rinkdamiesi iš trijų kandidatų perimti vadovavimą krizės apimtai šaliai.

„Nariams primenama, kad fotografuoti balsalapius arba juos rodyti kitiems yra pažeidimas“, – pareiškė parlamento generalinis sekretorius Dhammika Dasanayake. Ankstesnius rinkimus temdė kaltinimai korupcija ir balsų pirkimu.

Rinkimų laimėtojas perims vadovavimą bankrutavusiai valstybei, pradėjusiai derybas su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl pagalbos paketo. Saloje, turinčioje 22 mln. gyventojų, smarkiai stinga maisto, degalų ir vaistų.

Prie parlamento budėjo šimtai gerai ginkluotų karių ir policininkų, bet demonstrantų nesimatė.

Analitikai sako, kad rinkimų favoritas yra Ranilas Wickremesinghe, šešiskart dirbęs premjero poste ir tapęs laikinuoju prezidentu, kai atsistatydino G.Rajapaksa. Tačiau protestuotojai jį laiko nuversto lyderio sąjungininku.

Ištisus mėnesius trukusios demonstracijos dėl beprecedentės ekonomikos krizės pasiekė kulminacija, kai Singapūre esantis G.Rajapaksa pranešė atsistatydinantis. Keliomis dienomis anksčiau Šri Lankos kariuomenė padėjo pabėgti lyderiui iš protestuotojų apsiaustos rezidencijos.

Jo pasitraukimas tapo skaudžiu smūgiu valdančiajam klanui, dominavusiam Šri Lankos politikoje didžiąją dalį pastarųjų dviejų dešimtmečių. Anksčiau šiais metais G.Rajapaksos broliai taip pat atsistatydino iš premjero ir finansų ministro pareigų.

73 metų R.Wickremesinghe per prezidento rinkimus yra remiamas Rajapaksų partijos SLPP, kurios frakcija yra didžiausia 225 vietų parlamente.

Tapęs laikinuoju prezidentu R.Wickremesinghe pratęsė nepaprastąją padėtį, suteikiančią dideles galias policijai ir saugumo pajėgoms. Praeita savaitę jis įsakė kariams išvaryti protestuotojus iš užimtų valstybinių pastatų.

Vienas opozicijos įstatymų leidėjas sakė, kad R.Wickremesinghe griežta pozicija demonstrantų atžvilgiu patinka daugeliui parlamento narių, kuriems buvo iškilęs protestuotojų smurto pavojus. Be to, laikinąjį prezidentą parems dauguma SLPP deputatų.

Trečiadienį vyksiančiame balsavime R.Wickremesinghe grumiasi su pagrindinės opozicijos frakcijos remiamu buvusiu švietimo ministru Dullasu Alahapperuma ir kairiųjų lyderiu Anura Dissanayake.

Ne vienas iš kandidatų neatrodo turįs aiškų pranašumą. Dvi mažesnės partijos pažadėjo paremti R.Wickremesinghe pagrindinį varžovą D.Alahapperumą, o Tamilų partija, turinti du balsus, sakė nusprendusi pakeisti poziciją ir paremti laikinąjį prezidentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius