Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šri Lankos premjeru paskirtas Rajapaksų sąjungininkas, protestų stovykla išvaikyta

Šri Lankos premjeru penktadienį buvo paskirtas Rajapaksų politinės šeimos sąjungininkas, o keliomis valandomis anksčiau saugumo pajėgos išvaikė pagrindinę demonstrantų, ištisus mėnesius protestavusių prieš Rajapaksas, stovyklą.
Degalinė Šri Lankoje
Degalinė Šri Lankoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujasis prezidentas Ranilas Wickremesinghe, kurį parlamentas išrinko šią savaitę, į premjero postą vietoje savęs paskyrė savo buvusį bendraklasį Dineshą Gunawardeną.

73 metų D.Gunawardena taip pat priklauso garsiai politinei šeimai.

Šri Lankos gyventojai mėnesius ėjo į gatves reikalauti šalies vadovų atsistatydinimo dėl sunkios ekonominės krizės, nulėmusios tokių būtiniausių dalykų kaip vaistai, maistas ir degalai trūkumą.

Protestai praėjusią savaitę privertė atsistatydinti buvusį prezidentą Gotabayą Rajapaksą. Jo šeima 22 mln. gyventojų turinčią šalį valdė beveik visą laiką pastaruosius du dešimtmečius, tačiau visuomenės pasipiktinimas dabartine ekonomikos krize privertė kelis šios šeimos narius dar ankstesniu krizės etapu palikti ministrų postus.

D.Gunawardena buvo paskirtas kelios valandos po to, kai saugumo pajėgos areštavo kelis asmenis ir išvaikė protestų stovyklą netoli prezidentūros rūmų sostinėje Kolombe. Šioje stovykloje demonstrantai rinkdavosi 104 pastarąsias dienas.

Maždaug vidurnaktį sunkvežimiais ir autobusais atvykę kariai ir policininkai pašalino palapines ir transparantus, blokavo į stovyklą vedančias gatves.

Liudininkų teigimu, saugumo pajėgų kariai sumušė mažiausiai du žurnalistus. Šri Lankos advokatų asociacija taip pat pranešė, kad buvo užpulti mažiausiai du advokatai, nuvykę į protestų vietą pasiūlyti savo paslaugų. Advokatų asociacijos penktadienio pareiškime raginama sustabdyti „nepateisinamus ir neproporcingus“ ginkluotųjų pajėgų veiksmus prieš civilius.

Pirmadienį, kai dar buvo laikinasis prezidentas, R.Wickremesinghe paskelbė nepaprastąją padėtį, taip įgydamas plačius įgaliojimus veikti dėl visuomenės saugumo ir tvarkos. Pareigūnai turi plačias galimybes vykdyti kratas ir sulaikyti žmones, o R.Wickremesinghe gali pakeisti ar sustabdyti bet kokius įstatymus.

Penktadienį jis oficialiai paragino ginkluotąsias pajėgas visoje šalyje palaikyti įstatymą ir tvarką. Nepaprastosios padėties klausimą parlamentas turi reguliariai persvarstyti ir spręsti, ar pratęsti šią padėtį, ar leisti jai pasibaigti.

73 metų R.Wickremesinghe turi daug patirties diplomatijos ir tarptautinių reikalų srityse, prižiūrėjo derybas su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl finansinės pagalbos. Pirmadienį jis sakė, kad šios diskusijos artėja prie pabaigos ir kad taip pat padaryta pažangos derybose dėl pagalbos iš kitų šalių.

Jis taip pat sakė, kad vyriausybė ėmėsi žingsnių siekdama aprūpinti gyventojus degalais ir dujomis maistui ruošti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius