Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sudano vyriausybė ir sukilėlių grupės pasiekė taikos susitarimą

Sudano lyderiai ir sukilėlių vadai pirmadienį pasiekė istorinį taikos susitarimą, taip žengdami svarbų pirmąjį žingsnį užbaigiant 17 metų trunkantį konfliktą, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.
Abdel Fattahas al Burhanas
Abdel Fattahas al Burhanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Sudanas

Sudano revoliucinio fronto (SRF) – sukilėlių grupių iš vakarinio Darfūro regiono ir pietinių Mėlynojo Nilo ir Pietų Kordofano valstijų koalicijos – lyderiai po susitarimo sudarymo iškėlė savo kumščius.

Susitarimas, sudarytas kaimyninio Pietų Sudano sostinėje Džuboje, buvo „parafuotas“, o ne pasirašytas, kad dar dvi svarbios sukilėlių grupės galėtų prisijungti prie „galutinio“ susitarimo, nurodė pareigūnai.

Dvi sukilėlių grupės atsisakė dalyvauti susitarime.

Nuo to laiko, kai pernai balandį buvo nušalintas ilgametis Sudano diktatorius Omaras al Bashiras ir po kelių mėnesių suformuota kariškių ir civilių laikinoji vyriausybė, pagrindinis jos tikslas buvo taika su sukilėliais.

Sudano vyriausybė, kuriai vadovauja generolas Abdel Fattahas al Burhanas, valdančiosios tarybos pirmininkas, ir civilis premjeras Abdalla Hamdokas, taikos kūrimą vadina visų savo pastangų esme.

Ir A.F.al Burhanas, ir A.Hamdokas dalyvavo susitikime Džuboje, o ceremoniją prižiūrėjo Pietų Sudano prezidentas Salva Kiiras, pranešė AFP korespondentas.

Sudano sukilėliai daugiausia priklauso ne arabų mažumoms, seniai nepatenkintoms arabų dominavimu vyriausybėje Chartume.

Darfūre nuo 2003 metų, kai ten kilo ginkluotas sukilimas, žuvo apie 300 tūkst. žmonių, nurodo Jungtinės Tautos.

Konfliktas Pietų Kordofane ir Mėlynajame Nile kilo 2011-aisiais, paskelbus Pietų Sudano nepriklausomybę, ir pratęsė du karo dešimtmečius.

Susitarimas apima svarbius klausimus, susijusius su saugumu, žemės nuosavybe, pereinamojo periodo teisingumu, dalijimusi valdžia ir žmonių, kurie dėl kovų turėjo palikti namus, sugrįžimu.

Jame taip pat numatoma išformuoti sukilėlių pajėgas ir integruoti jų kovotojus į nacionalinę kariuomenę.

Sudano išvadavimo judėjimo (SLM) ir Sudano liaudies išvadavimo judėjimo Šiaurės padalinys (SPLM-N) nariai susitarimą su vyriausybe laikinai parafavo vėlai šeštadienį.

Tačiau Abdel Wahido al Nuro vadovaujama SLM frakcija ir SPLM-N sparnas, kuriam vadovauja Abdelazizas al Hilu, dalyvauti atsisakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius