-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sunerimo net šveicarai: ar už šildymą virš 19 laipsnių tikrai gresia kalėjimas?

Dėl agresijos Ukrainoje Europai atsisakant Rusijos dujų, vartotojai kviečiami būti sąmoningais – prisukti šildymą, kondicionierius, vartoti mažiau karšto vandens. Nors dauguma europiečių pasirengę imtis tokių priemonių, tai kliūva melagienų kūrėjams, kurie jau sukurpė ne vieną pasaką ir mitais apipynė realius ir tariamus ribojimus. Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose vis labiau populiarėja melagingos žinutės, kad netaupantys Šveicarijos gyventojai bus baudžiami baudomis ar net kalėjimu.
Termostatas
Termostatas / 123rf.com nuotr.

„Šveicarijos gyventojams, kurie šią žiemą savo namuose laikys aukštesnę nei 19 laipsnių temperatūrą ir taip pažeis vyriausybės nurodymus dėl dujų trūkumo, gresia baudos ir laisvės atėmimas iki trejų metų, antradienį laikraščiui „Blick“ patvirtino Ekonomikos departamento (DEF) atstovas Markusas Spurndli“, – skelbia naujienų pranešimą primenantis įrašas socialiniame tinkle „Facebook“ (kalba netaisyta).

Žinutė buvo išplatinta net keliomis pasaulio kalbomis, įskaitant lietuvių.

Kaip ir teigiama melagienoje, pirmą kartą tokia žinutė pasirodė šveicarų tabloide „Blick“, tačiau pacituoti departamento atstovo žodžiai buvo perteikti netiksliai.

Komentuodamas situaciją Šveicarijos naujienų portalui swissinfo.ch Ekonomikos reikalų, švietimo ir tyrimų departamento atstovas Markusas Spörndli teigė, kad jo žodžiai buvo neteisingai suprasti arba neteisingai interpretuoti.

Valdininkas akcentavo, kad niekam šalyje negresia nuobauda už tai, kad padidino šilumą savo namuose.

Jis priminė, kad šiuo metu Šveicarijoje netrūksta nei elektros, nei gamtinių dujų, todėl nėra jokių galiojančių energijos vartojimo apribojimų ar draudimų, kuriuos būtų galima pažeisti.

Taupyti dar nepradėjo

Šiuo metu Šveicarijoje siūlomas keturių pakopų taupymo planas, skirtas tam atvejui, jei šalyje pritrūktų gamtinių dujų.

Jei valdžia kada nors nuspręstų įgyvendinti šį planą, šildymo ribojimų nustatymai nebūtinai būtų įgyvendinti iš karto – jei iš viso būtų įgyvendinti.

Taip yra todėl, kad priemonės, kurių būtų imamasi, tiesiogiai priklausys nuo situacijos sudėtingumo.

Įgyvendinant pirmąjį plano žingsnį, jei šis bus patvirtintas, gyventojai būtų raginami taupyti energiją, pavyzdžiui, sumažinant temperatūrą.

Taigi, apie jokias baudas ar kalėjimo bausmes nekalbama.

Patalpų šildymo ribojimai iki 19 laipsnių numatyti tik trečiojoje šio plano pakopoje – ši sąlyga galiotų tik tose patalpose, kurios yra apšildomos dujomis.

Be to, numatyta, kad pirmiausia temperatūra būtų sumažinama bendrųjų reikmių patalpose ir biuruose. O tik vėliau, stebint situaciją, būtų sprendžiama, ar šis taupymo žingsnis turėtų būti taikomas ir būstams.

123rf.com nuotr./Bettmeralp, Šveicarija
123rf.com nuotr./Bettmeralp, Šveicarija

Mažins dujų vartojimą

Rugpjūčio pabaigoje Šveicarija pareiškė sieksianti gamtinių dujų poreikį per artėjantį šaltąjį metų laiką sumažinti 15 procentų.

Šalies įmonėms patarta šiuo laikotarpiu perkelti darbuotojus į nuotolinį darbą, siekiant sumažinti šildomų patalpų plotus, o namų ūkiams – išjungti nenaudojamus elektros energiją vartojančius prietaisus ir nelaikyti kompiuterių įjungtų, kai jais nesinaudojama.

Alpių valstybė, kurios dujų tiekimas visiškai priklauso nuo importo, stengiasi prisitaikyti prie tiekimo problemų, kurias sukėlė Rusijos invazija į Ukrainą ir Maskvos atsakas į Vakarų sankcijas.

Šveicarija, kuri dujų neišgauna ir neturi jų saugyklų, 75 proc. dujų importuoja iš Vokietijos.

Stabilizuos energijos tiekimą Europoje

Šių metų liepą Šveicarijoje pradėjo veikti 2 mlrd. eurų kainavusi „Nant de Drance“ hidroakumuliacinė elektrinė (angl. Pumped-storage hydroelectricity).

Hidroelektrinė įrengta Šveicarijos Alpėse, Valo kantone.

Jėgainėje yra šešios siurblių turbinos, o bendra jos galia – 900 MW, t. y. tiek, kad jos pakaktų aprūpinti 900 tūkst. namų.

Nant de Drance/Hidroelektrinė Šveicarijoje
Nant de Drance/Hidroelektrinė Šveicarijoje

Hidroakumuliacinė elektrinė – hidroelektrinė, kuri kitų elektrinių energiją verčia vandens potencine energija, o šią – vėl elektros energija. Svarbios šios elektrinės struktūros dalys yra prie jos pastato skirtingame aukštyje įrengti ir tarpusavyje vamzdžiais sujungti du vandens tvenkiniai.

Joje galima kaupti perteklinę elektros energiją, pumpuojant vandenį iš žemesnio baseino į aukštesnį baseiną, taip veiksmingai „įkraunant“ bateriją.

Hidroakumuliatoriai taip pat ypač naudingi kaupiant perteklinę energiją, gaunamą iš nepastovių energijos šaltinių, tokių kaip vėjas, saulė ir branduolinė energija.

Tikimasi, kad hidroelektrinė padės sumažinti elektros kainas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius