-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sunkios derybos Ukrainoje: A.Jaceniuko pamaina siūlomas V.Hroismanas spyriojosi dėl ministrų

Ukrainos parlamentas balsuos, ar tenkinti premjero Arsenijaus Jaceniuko atsistatydinimo pareiškimą. Visgi naujo ministro pirmininko skyrimas buvo pakibęs ant plauko – buvo pranešta, kad siūlomas Volodymiras Hroismanas pirmadienio vakare pareiškė nesutinkantis juo tapti, nes nepritaria siūlomiems ministrams. Tačiau po ilgų derybų, panašu, pasiektas susitarimas.
Volodymiras Hroismanas ir Arsenijus Jaceniukas
Volodymiras Hroismanas ir Arsenijus Jaceniukas / „Scanpix“/AP nuotr.

Vyriausybės vadovas apie ketinimus trauktis pranešė kreipimesi per televiziją, sakydamas, kad šaliai grėstų destabilizacija, jei jis liktų poste. Tuo metu šalies prezidentas tikisi, jog naująją vyriausybę pavyks suformuoti dar šią savaitę.

Valdantysis Petro Porošenkos blokas naujuoju premjeru siūlo savo narį, dabartinį Aukščiausiosios Rados pirmininką V.Hroismaną. Jam palaikymą išreiškė ir pats A.Jaceniukas.

Pirmadienio vakare Ukrainoje pasirodė informacija, kad kilus nesutarimams dėl būsimo ministrų kabineto narių V.Hroismanas pareiškė nesutinkantis tapti premjeru. Visgi antradienio ryte jo spaudos tarnyba pranešė, kad susitarta beveik dėl visų naujosios vyriausybės ministrų.

Petro Porošenkos blokui priklausantis parlamentaras Maksimas Kurjačis teigia, kad pranešimai apie V.Hroismano atsisakymą vadovauti vyriausybei buvo pernelyg skuboti. Jo teigimu, vyko karštos derybos, buvo ir nemažai nesutarimų bei skirtingų emocijų, tačiau sugebėta artėti konsensuso link.

Jei V.Hroismanas būtų išrinktas, tuomet, apžvalgininkų teigimu, visa vykdomoji valdžia būtų sutelkta prezidento rankose. Tai reikštų, kad P.Porošenkai tektų prisiimti visą atsakomybę dėl reformų vykdymo ir kovos su korupcija. O čia jam jau koją kiša vadinamasis „Panama papers“ skandalas dėl tariamo mokesčių slėpimo.

A.Jaceniuko vyriausybė kritikuojama dėl pernelyg vangiai vykdomų reformų. Dėl pasitikėjimo premjeru Ukrainos parlamentas balsavo dar prieš porą mėnesių, tačiau tada nuspręsta, kad jis darbą gali tęsti.

A.Jaceniukas premjeru tapo po to kai 2014-aisiais per Maidano revoliuciją šalį paliko tuometinis prezidentas Viktoras Janukovyčius. Dabar A.Jaceniuko vadovaujama „Liaudies fronto“ partija pasitiki vos 2 proc. gyventojų.

VIDEO: Atsistatydina Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius