-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susiriejęs su E.Macronu traukiasi Prancūzijos ginkluotųjų pajėgų vadas

Kojas Prancūzijos prezidento poste apšilęs Emmanuelis Macronas nusprendė mažinti gynybos biudžetą ir viešai supeikė tokiam sprendimui nepritarusį šalies ginkluotųjų pajėgų vadą generolą Pierre'ą De Villiersą. Pastarasis trečiadienį atsistatydino, rašo „The Local“.
Pierre'as De Villiers
Pierre'as De Villiersas / „Scanpix“/AP nuotr.

Atsistatydinimo pareiškimą E.Macronui 61 metų generolas įteikė trečiadienio rytą. Nuo 2014-ųjų vasario pareigas ėjęs P.De Villiersas pranešė nejaučiantis, kad gali vadovauti armijai, „kurios reikia norint garantuoti Prancūzijos ir prancūzų saugumą“.

Generolas turėjo susitikti su E.Macronu penktadienį ir pabandyti užglaistyti itin viešą kivirčą dėl vyriausybės sprendimą sumažinti kariuomenės biudžetą.

P.De Villiersas anksčiau viešai skundėsi tokiu planu kirsti 850 mln. eurų vertės vėzdu per ginkluotųjų pajėgų biudžetą – vyriausybė teigia, kad nori taupyti įsigyjant karinę įrangą.

Atvirai kalbėti mėgstantis generolas parlamentiniame komitete išrėžė: „Neleisiu jums manęs taip apšikti.“

Tuomet supyko jau E.Macronas. Jis praėjusią savaitę nuvykęs į Gynybos ministeriją tiesiai šviesiai priminė: „Bosas esu aš. Nėra garbinga viešai pradėti tam tikrus debatus. Man nereikalingi komentarai ir spaudimas.“

„Jei ginkluotųjų pajėgų vadas turi problemų su Respublikos prezidentu, savo poziciją turi keisti ginkluotųjų pajėgų vadas“, – vėlesniame interviu taip pat pareiškė E.Macronas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./E.Macronas ir P.De Villiersas per Bastilijos dienos karinį paradą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./E.Macronas ir P.De Villiersas per Bastilijos dienos karinį paradą

Generolas, kaip praneša Prancūzijos žiniasklaida, tuomet ir nusprendė atsistatydinti, taip įteikdamas E.Macronui pirmąją rimtą krizę per jo prezidentavimą.

Henri Bentegeatas: „Kai Macronas atvyks į pirmojo dėl ginkluotės trūkumo žuvusio kario pagerbimo ceremoniją, visi kritikuos būtent jį.“

Ekspertai teigia, kad į prezidento sprendimą viešai supeikti P.De Villiersą pastarojo pavaldinių akivaizdoje generolas tiesiog negalėjo nesureaguoti.

„Armijos turi paklusti. Tad iš esmės prezidentas turėjo teisę priminti apie savo galias. Tačiau tai, kaip jis tai padarė, paliks savo žymę. Negalima taip viešai abejoti pajėgų vadu“, – teigė buvęs Prancūzijos pajėgų vadas Henri Bentegeatas.

Jis priminė, kad P.De Villiersas „tiesiog vykdė savo pareigą“ ir gynė savo vadovaujamas pajėgas nuo biudžeto mažinimo: „Kai Macronas atvyks į pirmojo dėl ginkluotės trūkumo žuvusio kario pagerbimo ceremoniją, visi kritikuos būtent jį.“

Paryžiuje kalbama, kad E.Macrono – jauniausio visų laikų Prancūzijos prezidento – sprendimas viešai iškoneveikti P.De Villiersą pribloškė ir jo paties judėjimo „Respublika, pirmyn“ deputatus, taip pat ministrų kabineto narius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius