Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedai nenusileidžia: kova su naujuoju koronavirusu – ne sprintas, o maratonas

Švedija toliau laikosi savo. Nors naujausi duomenys liudija, kad šalyje naujuoju koronavirusu užsikrėtė ar buvo užsikrėtę jau daugiau nei 20 tūkstančių patikrintų žmonių, o beveik pustrečio tūkstančių užsikrėtusiųjų mirė, pareigūnai toliau tikina, kad elgiasi pagal mokslininkų rekomendacijas, ir atkreipia dėmesį: mūsų požiūris klaidingai suprantamas, rašo „Politico“.
Švedija per koronaviruso pandemiją
Švedija per koronaviruso pandemiją / „Scanpix“ nuotr.

Vyriausybė, matydama, kad virusas toliau plinta, jau žada kiekvieną savaitę vykdyti mažiausiai 50–100 tūkstančių patikrinimų, ir toliau ragina švedus likti namuose, jei nors kiek negaluojama – esą užtenka net švelnaus kosulio ar skaudančios gerklės.

Vyriausiasis šalies epidemiologas Andersas Tegnellas, kuris yra Švedijos kovos su koronavirusu veidas, jau pripažįsta, kad spaudimas sveikatos apsaugos sistemai didėja – ypač Stokholme, tapusiame infekcijos židiniu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andersas Tegnellas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andersas Tegnellas

Vis dėlto A.Tegnellas pats pabrėžia, kad Švedija – jokia išimtis. Juk patvirtintų užsikrėtimų skaičius pasaulyje jau viršijęs 3 milijonus.

„Kalbame apie tokius didelius skaičius, kad darosi sunku suvokti pandemijos mastą. Pasaulis tai patyręs buvo jau labai seniai. Su šiuo virusu turėsime gyventi labai ilgai“, – teigė epidemiologas.

Jam pritaria ir kitur pasaulyje vis dažniau skalpuojamos Švedijos, kuri visuotinio karantino nepaskelbė ir nutarė pasitikėti piliečių sąmoningumu, užsienio reikalų ministrė Ann Linde.

Strategiją turi remti žmonės

Anot Švedijos diplomatijos vadovės, daug kur, ypač JAV, klaidingai suprantamas Stokholmo pasirinktas kelias kovojant su COVID-19 infekcija. Metodai, žinia, liberalesni nei kitur Europoje ir Amerikoje.

A.Linde pabrėžė, kad Švedijos tikrai nereikėtų laikyti „libertarine nirvana“ – vyriausybė neseniai sugriežtino internetinių lošimų taisykles, ryžtingai uždaro socialinės distancijos taisykles pažeidžiančius restoranus ir uždraudė artimųjų apsilankymus slaugos namuose.

„Scanpix“ nuotr./Ann Linde
„Scanpix“ nuotr./Ann Linde

„Tačiau tai yra maratonas, o ne sprintas. Mūsų sprendimai turi būti priimtini žmonėms“, – pridūrė ministrė.

Ji pakartojo šalies Visuomenės sveikatos agentūros specialistų raginimus „kuo daugiau būti lauke ir eiti pasivaikščioti“.

„Jei užsirakinama namuose, didėja depresijos, buitinio smurto, piktnaudžiavimo alkoholiu rizika“, – tvirtino A.Linde, panašiai, beje, kalba ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Remia visos partijos

Gana nuosaikus Švedijos požiūris į tai, kaip reikia bandyti suvaldyti koronaviruso pandemiją (šalyje veikia dauguma mokyklų, restoranų, parduotuvių), patinka Europos ir JAV kraštutinių dešiniųjų aktyvistams.

Ann Linde: jei užsirakinama namuose, didėja depresijos, buitinio smurto, piktnaudžiavimo alkoholiu rizika.

Pastarieji, vis kalbėdami apie laisvę ir represijas, nori, kad jų pačių šalyse irgi būtų atlaisvinti suvaržymai, nors apribojimai iš tiesų jau švelninami.

Tačiau A.Linde tokios radikalų paramos nesureikšmina ir teigė, kad pasistengė paaiškinti švedišką požiūrį JAV valstybės sekretoriui Mike'ui Pompeo, kai su juo bendravo nuotoliniu būdu.

„Kraštutinių dešiniųjų grupių palaikymas daug nereiškia. Švedija pandemiją valdo remdamasi tradicijomis ir strategijos nekeis dėl išorinių balsų“, – tikino A.Linde.

„Scanpix“ nuotr./Švedija per koronaviruso pandemiją
„Scanpix“ nuotr./Švedija per koronaviruso pandemiją

Ministrė pabrėžė, kad šalyje vyriausybės strategiją palaiko ne vien radikalios dešinės Švedijos demokratai, bet visos aštuonios parlamente dirbančios frakcijos.

Pasak A.Linde, Švedija gali sau leisti laisvesnes taisykles, nes visuomenė labai pasitiki vyriausybe: „Vyriausybės rekomendacija nėra tiesiog patarimas, kurio gali klausyti ar neklausyti. Nurodymų klausoma.“

Pavyzdžiui, nors Švedijoje neuždrausta keliauti šalies viduje, per Velykų atostogas kelionių į per tokias šventes populiarią Gotlando salą sumažėjo net 96 procentais.

Lyginti esą negalima

Tiesa, švediško požiūrio kritikai atkreipia dėmesį, kad šioje šalyje mirštamumo rodikliai kur kas blogesni nei kaimyninėse Skandinavijos valstybėse.

Pavyzdžiui, Švedijoje mirė net 11 kartų daugiau užsikrėtusiųjų naujuoju koronavirusu nei Norvegijoje, nors pastarojoje šalyje gyvena tik dukart mažiau žmonių.

„Scanpix“ nuotr./Švedija per koronaviruso pandemiją
„Scanpix“ nuotr./Švedija per koronaviruso pandemiją

A.Linde nenusileidžia: jos teigimu, nėra daug prasmės lyginti dvi valstybes, nes tai, kaip plinta virusas, lemia daugybė faktorių. Negana to, skirtingos šalys skirtingai pasirenka, kaip klasifikuoti su COVID-19 susijusias mirtis.

Švedijoje šią savaitę jau buvo uždaryti penki taisyklių dėl atstumo tarp klientų nesilaikę restoranai.

Ministrė vis dėlto išreiškė susirūpinimą dėl Švedijos nesugebėjimo užkirsti virusui kelią į slaugos namus, kur iš tiesų netrūksta mirčių. „Ten mirčių gerokai per daug. Nežinome, kodėl“, – pripažino A.Linde.

Ji priminė, kad šalyje šią savaitę jau buvo uždaryti penki taisyklių dėl atstumo tarp klientų nesilaikę restoranai.

„Esame pasiruošę taikyti griežtesnes priemones, jei nurodymų nebus paisoma. Turime įgaliojimus pasikeitus aplinkybėms žaibiškai uždaryti mokyklas“, – teigė A.Linde.

Maždaug pusė Švedijos BVP priklauso nuo eksporto, tad vyriausybė dabar karštligiškai bando atsilaikyti prieš spaudimą padidinti muitus. Bet jau pripažįstama – ekonominė situacija išties bloga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius