-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Svyla padai? D.Trumpas paragino JAV generalinį prokurorą sustabdyti tyrimą dėl Rusijos susimokymo su jo kampanija

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienio rytą pradėjo stverdamas išmanųjį telefoną ir savo mėgiamame tinkle „Twitter“ pareikalaudamas nutraukti specialiojo prokuroro Roberto Muellerio vykdomą tyrimą dėl galimo Rusijos kišimosi į 2016-ųjų prezidento rinkimus ir įtariamo Maskvos susimokymo su D.Trumpo kampanija, skelbia „The Guardian“.
Donaldas Trumpas ir Jeffas Sessionsas
Donaldas Trumpas ir Jeffas Sessionsas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas tviteryje dažnai piktinasi R.Muellerio tyrimu, kurį vadina „raganų medžiokle“. JAV žiniasklaidoje jau anksčiau skelbta, kad prezidentas dar pernai siekė R.Muellerio atleidimo, bet atlyžo, kai sulaukė pasipriešinimo jo administracijos nariai.

Be to, D.Trumpas yra sakęs, kad gailisi JAV generaliniu prokuroru paskyręs Jeffą Sessionsą, kadangi pastarasis netrukus po to, kai buvo atleistas Federalinio tyrimų biuro direktorius Jamesas Comey, nusišalino nuo visų reikalų, susijusių su R.Muellerio tyrimu.

Vis dėlto dabar Amerikos prezidentas žengė dar vieną neregėtą žingsnį. Jis, regis, tiesiog tinkle „Twitter“ įsakė J.Sessionsui sustabdyti R.Muellerio vykdomą tyrimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeffas Sessionsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeffas Sessionsas

„Situacija baisi, ir generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas turėtų tuoj pat sustabdyti šią Suklastotą Raganų Medžioklę, kol ji mūsų šaliai nepadarė dar daugiau žalos. Bobas (Robertas, – red.) Muelleris visiškai įsipainiojęs, o jo 17 Piktų Demokratų, kurie dirba purviną darbą, yra JAV gėda!“ – parašė D.Trumpas.

Frazę „17 piktų demokratų“ JAV prezidentas yra pasiskolinęs iš Amerikos konservatorių, skleidžiančių sąmokslo teoriją, esą specialiojo prokuroro R.Muellerio komanda yra šališka politine prasme.

Tai nėra tiesa. R.Muelleris yra registruotas respublikonas – kaip ir jo tiesioginis vadovas J.Sessionsas. Tarp tyrėjų komandos narių yra abiejų didžiųjų JAV partijų narių.

Vienas Atstovų rūmų Žvalgybos komiteto vadovų, demokratas Adamas Schiffas iškart išreiškė susirūpinimą tokiu virtualiu D.Trumpo įsaku.

R.Muelleris yra registruotas respublikonas – kaip ir jo tiesioginis vadovas J.Sessionsas.

„Jungtinių Valstijų prezidentas ką tik paliepė generaliniam prokurorui nutraukti tyrimą, kuris gali paliesti jį patį, jo šeimą ir jo kampaniją. Tai yra akivaizdus bandymas sutrukdyti teisingumui. Amerika negali su tuo susitaikyti“, – tame pačiame tviteryje parašė A.Schiffas.

Kaip JAV teisingumo departamento vadovas, generalinis prokuroras J.Sessionsas iš tiesų gali sustabdyti R.Muellerio vykdomą tyrimą.

Mat nors J.Sessionas yra oficialiai nusišalinęs nuo reikalų, susijusių su R.Muellerio tyrimu, jis gali įsakyti savo pavaduotojui Rodui Rosensteinui atleisti R.Muellerį arba nušalinti R.Rosensteiną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Muelleris ir Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Muelleris ir Donaldas Trumpas

Ir nors nėra ženklų, kad generalinis prokuroras gali taip ir pasielgti, išties įdomu, kaip J.Sessionsas reaguos į naujausią D.Trumpo išsišokimą.

Dar įdomiau tai, kad liepos pabaigoje buvo pranešta, jog R.Muellerio komanda analizuoja D.Trumpo žinutes „Twitter“, kuriose prezidentas galimai darė spaudimą tam pačiam J.Sessionsui, taip pat – J.Comey.

Trečiadieninį JAV prezidento protrūkį, regis, išprovokavo išvakarėse prasidėjusi buvusio D.Trumpo kampanijos vadovo Paulo Manaforto byla. Kaltinimus pastarajam yra pateikusi būtent R.Muellerio komanda.

„Šie seni kaltinimai neturi nieko bendra su susimokymu – apgavystė!“ – taip tviteryje parašė D.Trumpas.

Jis teisus dėl to, kad 18 kaltinimų, kuriuos federaliniame teisme Virdžinijoje išgirdo P.Manafortas, nėra tiesiogiai susiję su galimu D.Trumpo kampanijos ir Rusijos susimokymu.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Paulas Manafortas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Paulas Manafortas

Vis dėlto P.Manafortas, jau vadovaudamas milijardieriaus kampanijai, toliau palaikė ryšius su partneriais Ukrainoje ir Rusijoje, mažiausiai vienas kurių buvo siejamas su rusų žvalgyba. Be to P.Manafortas siūlė Rusijos oligarchui Olegui Deripaskai informaciją apie kampaniją.

R.Muelleris yra pateikęs kaltinimus 31 asmeniui, įskaitant 12 Rusijos žvalgybininkų ir tris buvusius D.Trumpo padėjėjus. Ši trijulė jau pasiekė susitarimus dėl kaltės pripažinimo su prokurorais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius