Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibanas sako aptaręs su Iranu Afganistano ateitį „po okupacijos“

Talibanas per vėliausią susitikimą su Irano atstovais aptarė „padėtį po okupacijos“ Afganistane, antradienį paskelbė islamistų judėjimas, Teheranui vis atviriau siekiant taikos šioje šalyje, JAV galimai ruošiantis sumažinti savo kontingentą. Tokia žinia nuskambėjo, Iranui pirmadienį patvirtinus, jog talibai vos po kelių dienų atvyko į Teheraną naujų derybų, kuriomis siekiama užbaigti prieš 17 metų įsiplieskusį konfliktą.
Kabule per besitęsiančią Talibano kovotojų ataką žuvo „daug žmonių“
Kabule per besitęsiančią Talibano kovotojų ataką žuvo „daug žmonių“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Talibano delegacija aptarė su Iranu „padėtį po okupacijos, taikos ir saugumo atkūrimą Afganistane ir regione“, nurodė kovotojai socialiniuose tinkluose išplatintame ir žurnalistams paštu išsiųstame pareiškime.

Tai laikoma signalu, kad Talibanas tiki, jog Vašingtonas netrukus gali išvesti karių iš Afganistano. Gruodį JAV pareigūnai pareiškė įvairiems žiniasklaidos kanalams, kad prezidentas Donaldas Trumpas nusprendė sumažinti Afganistane esantį amerikiečių kontingentą.

Pranešimų apie iraniečių ir talibų derybas būta ir anksčiau, bet Teheranas juos paprastai neigdavo.

Teherano taikos siekius su nerimu stebi Vašingtono „vanagai“, būgštaujantys, kad išvedus, kaip planuojama, karius iš Sirijos ir Afganistano, regione padidės Irano įtaka.

Per virtinę diplomatinių pastangų užbaigti karą talibai anksčiau gruodį buvę susitikę Jungtiniuose Arabų Emyratuose su JAV, Pakistano ir Saudo Arabijos atstovais.

Nepaisant to, Talibanas atsisakė susitikti su Afganistano delegacija. Šeštadienį islamistų judėjimas paskelbė, kad jo atstovai per vėliau šį mėnesį planuojamą pasitarimą Saudo Arabijoje nesusitiks „su žmonėmis iš Kabulo administracijos“.

Irano užsienio reikalų viceministras Abbasas Araghchi per ateinančias dvi savaites išvyks į Afganistaną, išsamesnės informacijos nepateikdama pranešė URM.

Iranas ir Afganistanas, kurių santykiai pastaruoju metu šlubuoja, turi bendrą 960 km sieną.

Teheranas jau ilgą laiką remia Afganistano šiitų hazarų mažumą, kuri 10-ąjį dešimtmetį šalį valdžius talibams buvo žiauriai persekiojami.

Iranas po 2011-ųjų JAV vadovauto įsiveržimo bendradarbiavo su Amerikos ir Vakarų pajėgomis, kad išvarytų Talibaną.

Tačiau tam tikri Vakarų ir Afganistano šaltiniai tvirtina, jog Irano revoliucijos gvardija, siekdama išstumti JAV pajėgas iš Afganistano, pastaruoju metu palaiko ryšius su Talibanu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius