Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinė bendruomenė ragina Talibaną „nedelsiant nutraukti“ puolimą

Keliolika diplomatinių atstovybių Afganistane pirmadienį paragino Talibaną „nedelsiant nutraukti“ įnirtingą karinį puolimą, kuris, diplomatų teigimu, prieštarauja kovotojų pareiškimams, kad jie nori užbaigti šalyje besitęsiantį konfliktą derybomis.
Talibano rėmėjai
Talibano rėmėjai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atitinkamas pareiškimas, kurį pasirašė Europos Sąjungos, JAV ir dar daugiau nei dešimties šalių misijos Kabule, paskelbtas savaitgalį Katare įvykus dar vienam konkretaus rezultato nedavusiam afganų vyriausybės ir talibų derybų raundui. Buvo tikėtasi, kad tas dialogas padės atgaivinti šlubuojantį taikos procesą.

„Talibano puolimas tiesiogiai prieštarauja jų teiginiui, kad jie pasisako už derybomis nustatytą [konflikto] išsprendimą“, – rašoma pareiškime.

„Tai nulėmė nekaltų afganų gyvybių praradimą, be kita ko, per besitęsiančias tikslinius nužudymus, taip pat civilių gyventojų perkėlimą, plėšikavimą ir pastatų deginimą, gyvybiškai svarbios infrastruktūros naikinimą ir ryšių tinklų apgadinimą“, – pažymėjo diplomatai.

Afganistano vyriausybė ir Talibanas susitikinėja Kataro sostinėje jau kelis mėnesius, bet šių nuolat strigdavusių derybų perspektyva atrodo dar niūresnė, kovotojams skinant pergales mūšių laukuose.

Konflikto šalys vėlai sekmadienį paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame tesakoma, kad sutarta dėl būtinybės pasiekti „teisingą sprendimą“ ir dar kartą susitikti „ateinančią savaitę“.

Vykstant deryboms, aukščiausias Talibano lyderis Hibatullah Akhundzada išvakarėse išplatintame pareiškime nurodė „uoliai pritariantis“ politiniam konflikto Afganistane sprendimui, nors islamistų judėjimas tęsia įnirtingą puolimą šalyje.

„Scanpix“/AP nuotr./Talibano rėmėjai prie Afganistano ir Pakistano sienos
„Scanpix“/AP nuotr./Talibano rėmėjai prie Afganistano ir Pakistano sienos

Nors šis pareiškimas buvo paskelbtas likus kelioms dienoms iki Aukojimo šventės (Id al Adha), Talibano lyderis neužsiminė apie jokią galimybę formaliai nutraukti ugnį.

Pastaraisiais metais Talibanas per musulmonų šventes skelbdavo trumpas paliaubas, kurios iš pradžių buvo pakursčiusios viltis, kad pavyks sumažinti smurto lygį platesniu mastu.

Tačiau judėjimas anksčiau buvo kaltinamas pasinaudojant paliaubomis, kad aprūpintų savo kovotojus ir pasiųstų jiems pastiprinimą. Manoma, kad tokia taktika leidžia jiems rengti įnirtingus išpuolius prieš Afganistano saugumo pajėgas pasibaigus paliauboms.

Užsienio kariams ruošiantis iki rugpjūčio pabaigos galutinai pasitraukti iš karo draskomos šalies, talibai perėmė milžiniškų Afganistano teritorijos ruožų kontrolę: islamistai užėmė šimtus rajonų, svarbių sienos perėjų, taip pat apsupo kai kurių provincijų sostines.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius