-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautiniai ekspertai ragina tirti galimus Venesuelos valdžios nusikaltimus žmoniškumui

Nepriklausomų tarptautinių ekspertų komisija nustatė, jog esama svarių priežasčių kreiptis į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą (TBT) dėl galimų Venesuelos nusikaltimų žmoniškumui, antradienį paskelbė Amerikos valstybių organizacija (OAS).
Venesuelos kasdienybė
Venesuelos kasdienybė / „Scanpix“/AP nuotr.

Ataskaitoje ekspertai mini daugiau kaip 8 290 „egzekucijų be teismo“ atvejus nuo 2015 metų. Dokumente kaip šių represijų sumanytojai nurodomi 11 vyrų, įskaitant prezidentą Nicolas Maduro ir viceprezidentą Tarecką El Aissami.

„N.Maduro galėtų atsidurti kalėjime“, – sakė vienas dokumento autorių, teisininkas Santiago Cantonas iš Argentinos.

Be kitų dalykų, ekspertai rekomenduoja pradėti tyrimą dėl galimų nusikaltimų žmoniškumui ir pateikti jų ataskaitą Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui.

Komisija mano, kad yra pakankamas pagrindas minimus aktus prieš Venesuelos civilius gyventojus, prasidėjusius nė vėliau kaip 2014 metų vasario 12 dieną, laikyti prilygstančiais nusikaltimams žmoniškumui, sakoma 400 puslapių ataskaitoje.

Joje taip pat paminimas 131 žmogus, nuo 2014 metų žuvęs per protestus prieš N.Maduro.

„Naudota taktika liudija aiškų ketinimo žudyti modelį, kurį parodo mirtino smūgio vieta (gyvybinės kūno dalys, ypač šūviai į galvą ir kaklą), modifikuotos ir kovinės amunicijos naudojimas, mažas atstumas, iš kurio buvo įvykdyti šie aktai“, – pažymima ataskaitoje.

Be to, sakoma joje, po 2013 metų prezidento rinkimų, kai buvo išrinktas ir Hugo Chavezą pakeitė N.Maduro, daugiau kaip 12 tūkst. venesueliečių buvo savavališkai sulaikyti.

Per tą patį laikotarpį daugiau kaip 1,3 tūkst. žmonių buvo laikomi kaip politiniai kaliniai.

Įgaliojimus komisijai suteikė OAS vadovas Luisas Almagro iš Urugvajaus. L.Almagro atvirai kritikuoja N.Maduro ir vadina Venesuelą diktatūra.

Gegužės 20 dieną N.Maduro užsitikrino antrą šešerių metų kadenciją prezidento poste, oficialiais duomenimis, surinkęs 68 proc. balsų.

Šiuos rinkimus boikotavo pagrindinės opozicinės šalies partijos ir pasmerkė didelė dalis tarptautinės bendrijos, įskaitant Jungtines Valstijas, pareiškusias, jog šis balsavimas buvo „apgaulė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius