Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Huffington Post“: Rusija pabėgėlius į ES siunčia „Ledo keliu“

Įprastu pabėgėliams tapusį „Balkanų kelią“ pamažu keičia vadinamasis „Ledo kelias“. Vis daugiau migrantų iš Centrinės Azijos būtent šiuo maršrutu bando patekti į Norvegiją ir Suomiją. Šiaurinių valstybių ekspertai ir politikai vis garsiau prabyla, kad šiuos migrantų srautus valdo Rusija.
Migrantai iš Afganistano prie Rusijos-Suomijos pasienio
Migrantai iš Afganistano prie Rusijos-Suomijos pasienio / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„The Huffington Post“ autoriaus Benjamino Priuferio teigimu, Rusija siunčia migrantus tam, kad destabilizuotų situaciją Europos Sąjungoje. Tokį teiginį patvirtina ir Suomijos žvalgybos užuominos, kad Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) organizuoja migrantų pergabenimą į šios šalies teritoriją.

Į Norvegiją praėjusiais metais vadinamuoju „Ledo keliu“ pateko 5500 migrantų. Dauguma jų iš kažkur sugebėjo gauti dviračius, kuriais legaliai galėjo kirsti šalis skiriančią sieną.

Apie tai, kad šie migrantai ne patys sumanė keliauti į Europą, užsiminė ir ES kaimynystės politikos komisaras Johannesas Hahnas.

„Tikėtina, kad šie asmenys ne savarankiškai nusprendė keliauti“, – sakė jis, pridurdamas, kad daugelis migrantų iki tol gyveno Rusijoje.

Jo manymu, situaciją dar labiau įtartina daro tai, kad daugelis migrantų juda labai koordinuotai, o Rusijos pasienio tarnybos demonstruoja visišką abejingumą.

Norvegija nepriklauso ES, bet šalis taip pat yra Šengeno zonoje. Todėl migrantams būdavo pakankamai lengva iš šios valstybės persikelti į kitas šalis. Šis migrantų antplūdis sukėlė ir diplomatinį Norvegijos bei Rusijos konfliktą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johannes Hahnas (kairėje)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johannes Hahnas (kairėje)

Sausio mėnesį Norvegija pabandė sugrąžinti 200 migrantų į anksčiau juos priglaudusią Rusiją, tačiau ši atsisakė priimti atgal grąžintus asmenis, kurie į Norvegiją pateko per Storskogo perėją. Galiausiai buvo paskelbta, jog šalys rado sutarimą.

Kremlius sutiko priimti atgal migrantus, jei šie į Rusiją bus pergabenti specialiais lėktuvo reisais, tačiau ne per perėją, kuria pasiekė Norvegiją.

Su panašiomis problemomis susiduria ir Suomija. Suomijos užsienio reikalų ministras Timo Soini pripažino, kad šalies žiniasklaidoje pasirodę kaltinimai, jog Rusija pergabena pabėgėlius į Suomijos teritoriją, turi pagrindo.

Suomijos žiniasklaidos teigimu, pabėgėlių pergabenimo procesui diriguoja Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST).

Suomijos žiniasklaidos teigimu, pabėgėlių pergabenimo procesui diriguoja Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST). Visa tai vykdoma su Murmansko regiono valdžios žinia.

„Susidaro įspūdis, kad kalbos, jog kažkas visa tai organizuoja ir reguliuoja Rusijos pusėje, yra tiesa“, – sakė T.Soini. „Pasienio patruliai neužsiiminėja politika, jie atlieka jiems pavestas funkcijas. Akivaizdu, kad toks judėjimas turi būti reguliuojamas“, – darė išvadą Suomijos diplomatijos vadovas.

Situaciją stebinčių ekspertų teigimu, iš Rusijos atkeliaujančių pabėgėlių skaičius gali tik augti. Iš Centrinės Azijos keliaujantiems asmenims sudaromos patogios sąlygos kirsti šiaip jau griežtai saugomą Rusijos pasienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius