Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 05 /10:18

„The New York Times“: po „Wagner“ maišto sulaikytas aukščiausio rango Rusijos generolas vaikšto laisvas

„Generolu Armagedonu“ pramintas ir kurį laiką viešojoje erdvėje nesirodęs Rusijos generolas Sergejus Surovikinas, kuris buvo laikomas samdinių lyderio Jevgenijaus Prigožino sąjungininku, vėl pasirodė viešumoje. Amerikiečių leidinys „The New York Times“ pranešė, kad jis buvo paleistas po sulaikymo, apie kurį Rusijos valdžios institucijos oficialiai nepranešė.
Buvęs rusijos oro ir kosmoso pajėgų vadovas Sergejus Surovikinas
Buvęs rusijos oro ir kosmoso pajėgų vadovas Sergejus Surovikinas / „Reuters“/„Scanpix“

Vakarų žiniasklaidos priemonės viena po kitos pradėjo dalintis nepatikrinta nuotrauka, kurioje tariamai pirmą kartą po to, kai buvo nušalintas iš pareigų nutraukus „Wagner“ samdinių maištą, matomas S.Surovikinas su žmona.

„Generolas Sergejus Surovikinas laisvėje: gyvas, sveikas, namuose, su šeima, Maskvoje. Nuotrauka daryta šiandien“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pranešė Ksenija Sobčak, Rusijos žurnalistė, buvusio Vladimiro Putino viršininko duktė, kuri pirmoji pasidalijo tariama S.Surovikino nuotrauka.

Nuotraukoje, kuri nebuvo patikrinta, matomas vyras su akiniais nuo saulės ir kepuraite, einantis kartu su moterimi, panašia į S.Surovikino žmoną Aną.

Tuo tarpu, pasak „The New York Times“ neįvardyti Jungtinių Valstijų pareigūnai atskleidė, kad S.Surovikinas, atrodo, buvo paleistas, tačiau neaišku, ar jo judėjimas buvo apribotas.

Pasak „The New York Times“ šaltinių generolas buvo paleistas praėjus kelioms dienoms po to, kai praėjusio mėnesio pabaigoje lėktuvo katastrofoje žuvo J.Prigožinas.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs Rusijos gynybos ministerijai artimas asmuo pažymėjo, kad S.Surovikinas išlaikė savo laipsnį ir techniškai tebėra kariuomenės karininkas, tačiau jis nebeturi jokių karjeros perspektyvų.

„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Surovikinas
„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Surovikinas

Praėjusį mėnesį Rusijos valstybinės naujienų tarnybos pranešė, kad generolas S.Surovikinas buvo oficialiai atšauktas iš Rusijos oro ir kosmoso pajėgų vadovo pareigų.

S.Surovikinas paskutinį kartą viešumoje buvo matytas maišto dieną, kai pasirodė vaizdo įraše, kuriame ragino maištaujančius samdinius liautis. Nebuvo aišku, ar tuo metu jis jau buvo sulaikytas.

Antrajame pranešime, kurį savo „Telegram“ kanale paskelbė žymus nepriklausomas Rusijos žurnalistas Aleksejus Venediktovas, sakoma, kad „generolas S.Surovikinas yra namuose su šeima. Jis atostogauja ir yra Gynybos ministerijos žinioje“.

Britų leidinys „The Guardian“ pažymėjo, kad skando gandai, jog S.Surovikinui buvo skirtas namų areštas, jis buvo tardomas ar net uždarytas į liūdnai pagarsėjusį Lefortovo kalėjimą.

S.Surovikinas, kuris per Rusijos karinę intervenciją Sirijos pilietiniame kare įgijo „generolo Armagedono“ pravardę, trumpai vadovavo Maskvos karo veiksmams Ukrainoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Surovikinas
„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Surovikinas

J.Prigožino ne kartą išsakyta vieša parama S.Surovikinui, kuris Rusijos gynybos ministerijoje buvo laikomas „Wagner“ sąjungininku, sukėlė klausimų, ar jis arba kiti vyresnieji vadai neprisidėjo prie birželio mėn. maišto arba bent jau iš anksto nežinojo apie J.Prigožino planus.

Generolo dingimas paskatino gandus apie prasidėsiantį platesnį valymą kariuomenėje. Pastaruoju metu tarp Rusijos karinių tinklaraštininkų, buvusių vadų ir Rusijos pareigūnų pradėta įtakos kampaniją, kuria buvo siekiama reabilituoti jo reputaciją.

Jie atkreipė dėmesį į „Surovikino liniją“ – karinės gynybos sluoksnį, kurį S.Surovikinas sukūrė Ukrainoje po to, kai nuo praėjusių metų spalio mėn. iki sausio mėn. buvo perėmęs Rusijos invazijos pajėgų kontrolę, ir kuri, kaip teigiama, padėjo nuslopinti Ukrainos vasaros kontrpuolimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius