Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 09 /10:12

„The Wall Street Journal“ atskleidė, kad „Hamas“ ataką prieš Izraelį planavo ne vieni

Irano saugumo pareigūnai padėjo suplanuoti šeštadienį įvykdytą netikėtą „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį ir praėjusį pirmadienį per susitikimą Beirute uždegė žalią šviesą išpuoliui, patvirtino „Hamas“, „Hezbollah“ ir kitos Irano remiamos kovotojų grupuotės aukšto rango nariai, pranešė amerikiečių leidinys „The Wall Street Journal“.
Palestinos kovotojas mėto akmenis į Izraelio pajėgas
Palestinos kovotojas mėto akmenis į Izraelio pajėgas

Irano Islamo revoliucinės gvardijos korpuso karininkai nuo rugpjūčio mėn. dirbo su „Hamas“, kad parengtų oro, sausumos ir jūros puolimo planą – didžiausią Izraelio sienų pažeidimą nuo 1973 m. Jom Kipuro karo.

Jie sakė, kad operacijos detalės buvo patikslintos per kelis susitikimus Beirute, kuriuose dalyvavo IRGC karininkai ir keturių Irano remiamų kovotojų grupuočių, įskaitant Gazos Ruože valdančią „Hamas“ ir Libane veikiančią šiitų kovotojų grupuotę bei politinę frakciją „Hezbollah“, atstovai.

JAV pareigūnai teigia nematę Teherano dalyvavimo įrodymų.

Sekmadienį transliuotame interviu CNN valstybės sekretorius Antony Blinkenas pažymėjo, kad „Teheranas yra vienas iš didžiausių teroristų“, tačiau jo įsitraukimo įrodymų neužfiksavo.

„Mes dar nematėme įrodymų, kad Iranas vadovavo šiam konkrečiam išpuoliui ar stovėjo už jo, tačiau ryšys su juo neabejotinai tęsiasi jau seniai“.

„Šiuo metu neturime jokios informacijos, kuri patvirtintų šį pasakojimą“, – pridūrė A.Blinkenas.

Tačiau Europos pareigūnas ir Sirijos vyriausybės patarėjas apie Irano dalyvavimą rengiantis išpuoliui pasakojo tą patį, ką ir „Hamas“ bei „Hezbollah“ aukšto rango nariai, pažymėjo „The Wall Street Journal“.

Paklaustas apie susitikimus, „Hamas“ aukšto rango pareigūnas Mahmoudas Mirdawi atšovė, kad grupuotė išpuolius suplanavo pati.

„Tai palestiniečių ir „Hamas“ sprendimas“, – sakė jis.

Irano misijos Jungtinėse Tautose atstovas spaudai tvirtino, kad Islamo Respublika palaiko Gazos veiksmus, bet jiems nevadovauja.

Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai teigia paėmę į nelaisvę Izraelio karių
Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai teigia paėmę į nelaisvę Izraelio karių

„Palestiniečių pasipriešinimo sprendimai yra griežtai autonomiški ir nepajudinamai atitinka teisėtus palestiniečių tautos interesus, – komentavo atstovas. – Mes nedalyvaujame Palestinos atsako veiksmuose, nes juos priima tik pati Palestina“.

Tiesioginis Irano vaidmuo ištrauktų iš šešėlio Teherano ilgalaikį konfliktą su Izraeliu ir padidintų platesnio masto konflikto Artimuosiuose Rytuose riziką. Aukšto rango Izraelio saugumo pareigūnai pažadėjo smogti Irano vadovybei, jei bus nustatyta, kad Teheranas yra atsakingas už izraeliečių žudymą.

Anot „The Wall Street Journal“, „Hamas“ ir „Hezbollah“ aukšto rango nariai ir vienas Irano pareigūnas atskleidė, kad platesnis planas yra sukurti kelių frontų grėsmę, kuri galėtų dusinti Izraelį iš visų pusių – „Hezbollah“ ir Palestinos išlaisvinimo liaudies frontas šiaurėje, o „Palestinos islamo džihadas“ ir „Hamas“ – Gazoje ir Vakarų Krante.

Patvirtinta, kad žuvo mažiausiai 700 izraeliečių, o šeštadienio išpuolis sudrumstė šalies nenugalimumo aurą ir privertė izraeliečius klausti, kaip jų giriamos saugumo pajėgos galėjo leisti, kad taip nutiktų.

Smūgiu buvo siekiama smogti Izraeliui, kai šis atrodė išsiblaškęs dėl vidaus politinių nesutarimų, kuriuos sukėlė ministro pirmininko Benjamino Netanyahu vyriausybė.

Juo taip pat siekta sutrikdyti spartėjančias JAV tarpininkaujamas derybas dėl Saudo Arabijos ir Izraelio santykių normalizavimo, kurias Iranas laikė keliančiomis grėsmę, „The Wall Street Journal“ sakė „Hamas“ ir „Hezbollah“ aukšto rango nariai.

„Remiantis taikos susitarimais su Egiptu ir Jordanija, plėtojant Izraelio ryšius su Persijos įlankos arabų valstybėmis, galėtų susidaryti Amerikos sąjungininkų grandinė, jungianti tris pagrindinius pasaulinės prekybos taškus – Sueco kanalą, Ormūzo sąsiaurį ir Bab Al Mandebo sąsiaurį, jungiantį Raudonąją jūrą su Arabijos jūra“, – leidiniui pažymėjo Arabų įlankos valstybių instituto Vašingtone vyresnysis mokslininkas rezidentas Husseinas Ibishas.

„Tai labai bloga žinia Iranui, – pridūrė H.Ibishas. – Jei jiems pavyktų tai padaryti, strateginis žemėlapis smarkiai pasikeistų Irano nenaudai“.

Teheranas neigia bet kokį įsitraukimą

Irano misija Jungtinėse Tautose sekmadienį pareiškė, kad Teheranas nedalyvavo viename kruviniausių išpuolių Izraelio istorijoje.

„Ryžtingos priemonės, kurių ėmėsi Palestina, yra visiškai teisėta gynyba nuo septynis dešimtmečius trunkančios priespaudos okupacijos ir bjaurių nusikaltimų, kuriuos įvykdė neteisėtas sionistinis režimas“, – sakoma Irano misijos JT pareiškime.

Iranas neslepia, kad remia „Hamas“, finansuoja ir ginkluoja šią grupuotę ir kitą palestiniečių kovotojų organizaciją „Islamo džihadas“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos ruože Izraelis susprogdino pastatus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos ruože Izraelis susprogdino pastatus

„Mes tvirtai remiame Palestiną, tačiau nedalyvaujame sprendžiant Palestinos atsako klausimą, nes jį priima tik pati Palestina“, – teigė Irano atstovybė JT.

Pasak Irano JT misijos atstovų, „Hamas“ operacija buvo „sėkminga“ todėl, kad ji buvo netikėta, tačiau tai – "didžiausia Izraelio saugumo organizacijų nesėkmė“.

„Jie bando pateisinti savo nesėkmę ir priskirti ją Irano žvalgybos galiai ir operatyviniam planavimui“, – sakė Irano JT misija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius