Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tūkstančiai susižavėjo karius sveikinančiais vaikais, bet nuotrauka – ne iš šio karo

Rusijai užpuolus Ukrainą internete išplito nuotrauka, kurioje matyti du vaikai, sveikinantys šarvuočiais važiuojančius pastarosios karius. Nors ji pasirodė netrukus po pirmųjų atakų, buvo klaidingai susieta su dabartiniu karu – esą mažieji ukrainiečiai atiduoda pagarbą į mūšį keliaujantiems kariams. Ta pačia fotografija įvairūs tekstai iliustruojami mažiausiai nuo 2016-ųjų.
Ukrainos kariams pagarbą atiduodančių vaikų nuotrauka apskriejo internetą
Ukrainos kariams pagarbą atiduodančių vaikų nuotrauka apskriejo internetą / Ekrano nuotr. iš 5.ua

Didžiulio dėmesio sulaukusioje nuotraukoje matyti du šarvuočiai, ant kurių įsitaisę po kelis karius ir plevėsuoja po Ukrainos vėliavą. Už kelių metrų nuo vieno stovi mergaitė, įsitvėrusi triušį, ir berniukas, per petį persimetęs automatą.

Vaikas viena ranka laiko mergaitės ranką, kita atiduoda pagarbą kariams, o šie jam mojuoja.

Nors už šarvuočių matyti tamsūs dūmai, situacija atrodo gana taiki. Šiltai apsirengę vaikai stovi ramiai, šarvuočių įgulos, panašu, neskuba į ataką ar negrįžta iš jos (šarvuočiai atrodo švarūs ir neapgadinti, priešingai nei galėtų būti po mūšio).

Nepaisant to, nuo vasario pabaigos ji plinta socialiniuose tinkluose ir dažnam, sprendžiant iš komentarų, sudaro įspūdį, kad buvo padaryta jau dabartinio karo metu.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Nuotrauka paplito socialiniuose tinkluose su komentarais, esą vaikai atiduoda pagarbą kariams, keliaujantiems kovoti su Ukrainą užpuolusia Rusija
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Nuotrauka paplito socialiniuose tinkluose su komentarais, esą vaikai atiduoda pagarbą kariams, keliaujantiems kovoti su Ukrainą užpuolusia Rusija

Fotografija pasidalijo ir JAV Atstovų Rūmų nariai respublikonai Adamas Kinzingeris bei Jasonas Crow. Nors nei vienas, nei kitas nepridėjo jokių paaiškinimų, komentatoriai suskubo dalytis nuomonėmis apie Ukrainos užpuolimą.

Kai kurie socialinių tinklų vartotojai turėjo savų įžvalgų, kas įamžinta nuotraukoje. „Du ukrainiečių vaikai siunčia karius kovoti su rusais“, – vasario 26-ąją – dvi dienos po užpuolimo pakomentavo vienas Butano gyventojas. Jo įrašu buvo pasidalyta 1,6 tūkst. kartų.

Panašių įrašų, kuriais bandoma sudaryti įspūdį, esą užfiksuoti pastarųjų dienų įvykiai, būta ir daugiau (čia, čia, čia, čia, čia, čia).

Ekrano nuotr. iš 5.ua/Ta pati nuotrauka jau buvo publikuota 2016 m.
Ekrano nuotr. iš 5.ua/Ta pati nuotrauka jau buvo publikuota 2016 m.

Tačiau ši scena užfiksuota ne pastarosiomis savaitėmis, Rusijai užpuolus Ukrainą, ir net ne šiais metais. Atvirkštinės vaizdų paieškos sistemoje „TinEye“ galima rasti tą patį kadrą, iliustruojantį įvairius tekstus ir socialinių tinklų įrašuose.

Ekrano nuotr. iš 33kanal.com/Ta pati nuotrauka jau buvo publikuota 2018 m.
Ekrano nuotr. iš 33kanal.com/Ta pati nuotrauka jau buvo publikuota 2018 m.

Pavyzdžiui, šiuos 2018 m. ir 2019 m. tekstus. Vienas seniausių tekstas, prie kurio buvo pridėta vaikų fotografija, buvo publikuotas 2016 m. Jo pavadinimas – „Karo vaikai: Gynybos ministerija paskelbė jautrias nuotraukas iš ATO zonos“ (ATO reiškia „antiteroristinė operacija“ – taip pavadinta Ukrainos karių operacija prieš separatistinių Donecko ir Luhansko respublikų pajėgas).

Ekrano nuotr. iš freeradio.com.ua/Ta pati nuotrauka jau buvo publikuota 2019 m.
Ekrano nuotr. iš freeradio.com.ua/Ta pati nuotrauka jau buvo publikuota 2019 m.

Ten pat nurodyta, kad nuotraukų autorius yra fotografas Dmytro Muravskis. Ši ir dar daugiau jo nuotraukų, pavadintų „Karo vaikai“, taip pat buvo publikuotos Ukrainos tinklalapyje „Gordon.ua“. Jomis 2016 m. kovo 22 d. savo paskyroje „Facebook“ pasidalijo Ukrainos Gynybos ministerija ir pats autorius.

Nuotraukos kairiajame apatiniame kampe galima pamatyti ir autoriaus vandens ženklą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius