-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tūkstantinei miniai susibūrus pagerbti M.Amini, Iranas vėl imasi drastiškų priemonių

Irano saugumo pajėgos trečiadienį pradėjo šaudyti į protestuotojus, tūkstantinei miniai užplūdus gimtąjį Mahsos Amini miestą, kuriame buvo minima 40-oji gedulo diena, pranešė žmogaus teisių gynėjų grupė.
Mahsa Amini
Mahsa Amini / AP/ „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Iranas

„Saugumo pajėgos paleido ašarines dujas ir pradėjo šaudyti į Zindano aikštėje, Sakezo mieste, susirinkusius žmones“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė „Hengaw“, Norvegijoje įsikūrusi grupė, stebinti teisių pažeidimus Irano kurdų regionuose.

Įraše nenurodyta, ar yra žuvusiųjų ar sužeistųjų.

Nepaisant sugriežtintų saugumo priemonių, gedinčiųjų kolonos suplūdo į vakarinėje Kurdistano provincijoje esantį Sakezą, kad pagerbtų kurdų kilmės iranietės M.Amini kapą pasibaigus tradiciniam 40 dienų gedulo laikotarpiui

Irano valdžios institucijos, atsakydamos į šią demonstrantų iniciatyvą, trečiadienį „saugumo sumetimais“ užblokavo interneto prieigą, paskelbė vietos žiniasklaida.

„Po ceremonijos kilus įtampai ir pavienėms konfrontacijoms, saugumo sumetimais Sakezo mieste buvo nutrauktas interneto ryšys“, – pranešė naujienų agentūra ISNA.

Tuo metu Irano teismai trečiadienį pranešė pateikę kaltinimus daugiau nei 300 žmonių dėl visoje šalyje vykstančių protestų, išprovokuotų 22 metų M.Amini mirties – kaltinimai iš viso pareikšti jau daugiau nei 1 tūkst. žmonių.

Protestai Irane kilo po merginos žūties rugsėjo 16 dieną, praėjus trims dienoms po to, kai moralės policija ją suėmė už tariamą griežto šiitiškoje respublikoje taikomo moterų aprangos kodo pažeidimą.

Per neramumus žuvo daugybė žmonių – daugiausia demonstrantų, bet taip pat saugumo pajėgų narių. Dar šimtai, įskaitant moteris, buvo suimti.

Kaltinimai pateikti daugiau nei 300 žmonių dėl demonstracijų šiaurės vakaruose esančiose Zandžano ir Vakarų Azerbaidžano provincijose bei šiaurės rytų Semnano provincijoje, pranešė teisminės valdžios tinklalapis „Mizan Online“.

Pirmadienį paskelbta apie kaltinimus 201 „riaušininkui“ Alborzo provincijoje netoli Teherano, išplečiant kaltinamųjų sąrašą iki daugiau nei 630 – neseniai pareikšti kaltinimai ir protestuotojams Teherane, Kurdistane, Chuzestane, Kazvine ir Isfahane.

Mažiausiai keturiems asmenims buvo pateikti kaltinimai dėl „moharebeh“ („karo prieš dievą“)“, už kurį gresia mirties bausmė.

Kiti kaltinami dėl „susibūrimo ir sąmokslo, siekiant veikti prieš šalies saugumą“, „propagandos, nukreiptos prieš sistemą“ ir „viešosios tvarkos trikdymo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius