-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 12 05 /13:56

Turkija dėl J.Khashoggi nužudymo siekia dviejų Saudo Arabijos princo sąjungininkų arešto

Turkų prokuroras dėl Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo pareikalavo išduoti arešto orderius dviem Saudo Arabijos piliečiams, artimiems sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano sąjungininkams, trečiadienį sakė tyrimui artimas turkų šaltinis.
Jamalas Khashoggi
Jamalas Khashoggi / „Scanpix“/AP nuotr.

Stambulo prokuratūra antradienį pateikė prašymą dėl arešto orderių Ahmadui al Assiri ir Saudui al Qahtani, kurie, kaip sakoma teismo dokumentuose, buvo tarp „The Washington Post“ rašydavusio J.Khashoggi nužudymo Saudo Arabijos konsulate Stambule planuotojų.

Turkijos valstybinė Anatolijos naujienų agentūra pranešė, kad teismas išdavė arešto orderius buvusiam karališkųjų rūmų patarėjui S.al Qahtani ir buvusiam žvalgybos vadovo pavaduotojui A.al Assiri. Manoma, kad šie asmenys vadovavo grupei, spalį karalystės konsulate Stambule nužudžiusiai J.Khashoggi ir sukapojusiai jo kūną.

Saudo Arabija tvirtina, kad žurnalistą nužudę agentai viršijo savo įgaliojimus.

Turkijos tyrėjai Saudo Arabijos konsulato viduje
Turkijos tyrėjai Saudo Arabijos konsulato viduje

Stambulo vyriausiojo prokuroro antradienį teismui pateiktame prašyme rašoma, jog esama „rimtų įtarimų“, kad du minimi asmenys dalyvavo planuojant nužudymą.

Turkija siekia 18 asmenų, kurie įtariami prisidėję prie J.Khashoggi nužudymo, ekstradicijos. Tarp šių asmenų yra ir 15 numanomos smogikų grupės narių. Vyriausybė tvirtina, kad teismo procesas Turkijoje užtikrintų skaidrumą ir atskaitomybę. Be to, ji sako, kad Saudo Arabija nevisapusiškai bendradarbiauja su tyrėjais.

Su tyrimu susipažinęs aukštas Turkijos vyriausybės pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, sakė, jog arešto orderiai atspindi Turkijos požiūrį, kad Saudo Arabija nepatrauks atsakomybėn kaltininkų.

„Tarptautinė bendrija, regis, abejoja Saudo Arabijos įsipareigojimu patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis, atsakingus už šį siaubingą nusikaltimą“, - sakė pareigūnas ir pridūrė, kad išdavęs Turkijai visus įtariamuosius, Rijadas galėtų išsklaidyti tuos būgštavimus.

Saudo Arabija dėl J.Khashoggi nužudymo yra sulaikiusi 21 asmenį; penkiems iš jų ketinama siekti mirties bausmės.

Iš pradžių Saudo Arabija tvirtino, kad J.Khashoggi, savo straipsniuose nevengęs kritikuoti karalystės sosto įpėdinio politikos, dingo išėjęs iš konsulato teritorijos. Rijadas nužudymo faktą pripažino tik tada, kai Turkijos žiniasklaida, remdamasi nutekinta žvalgybine informacija, atskleidė daugybę šiurpių šio nusikaltimo detalių.

J.Khashoggi spalio 2 dieną atvyko į konsulatą atsiimti dokumentų, reikalingų santuokai su sužadėtine turke. Jo palaikai iki šiol nerasti. Turkija ne kartą reikalavo, kad Saudo Arabijos pareigūnai atskleistų asmens, tikriausiai padėjusio agentams atsikratyti žurnalisto palaikais, tapatybę.

JAV žvalgyba ir ekspertai mano, jog mažai tikėtina, kad J.Khashoggi galėjo būti nužudytas be sosto įpėdinio žinios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius