TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Turkija žada ginti Tripolio vyriausybę nuo Kh.Haftaro „diktatūros“

Turkija trečiadienį apkaltino Libijos maršalą Khalifą Haftarą siekiant „sukurti karinę diktatūrą“ ir pažadėjo „ginti“ tarptautinės bendruomenės pripažįstamą vyriausybę Tripolyje.
Khalifa Haftaras
Khalifa Haftaras / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Libija Turkija

Naftos turtinga Šiaurės Afrikos valstybė chaoso gniaužtuose yra nuo 2011 metų, kai per kelių didžiųjų Vakarų valstybių remtą sukilimą buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi. Dėl valdžios Libijoje varžosi konkuruojančios administracijos, kurių viena įsikūrusi šalies vakaruose, o kita – rytuose.

Kh. Haftaras, kontroliuojantis dideles Rytų Libijos dalis, pernai balandį pradėjo sostinės Tripolio puolimą. Pirmadienį jis pareiškė, kad jo vadinamoji armija „sutiko su žmonių valia ir mandatu“.

Turkijos užsienio reikalų ministerija sukritikavo šį pareiškimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Libija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Libija

„Šiuo pareiškimu Kh.Haftaras dar kartą pademonstravo, kad neieško politinio sprendinio šiai krizei Libijoje, nepalaiko tarptautinių pastangų šiuo požiūriu... ir siekia sukurti karinę diktatūrą šalyje“, – nurodoma pareiškime.

Turkija palaiko Jungtinių Tautų pripažįstamą Tripolio Nacionalinės santarvės vyriausybę (NSV) ir yra ten dislokavusi karių bei proturkiškų kovotojų iš Sirijos.

Ministerija paragino tarptautinę bendruomenę „nedelsiant reaguoti į šį asmenį, kuris be abejonės demonstruoja savo ketinimus įvesti chuntos režimą Libijoje“.

Turkija ir „tikrai ir toliau palaikys broliškosios Libijos žmones, gindama Nacionalinės santarvės vyriausybę ir visas kitas teisėtas Libijos institucijas“, nurodoma ministerijos paskelbtame pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius