Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Turkijos Konstitucinis Teismas atsisakė nagrinėti mandato netekusio parlamentaro skundą

Turkijos aukščiausios instancijos teismas trečiadienį atsisakė nagrinėti prokurdiškos opozicinės partijos įstatymų leidėjo skundą dėl sprendimo atimti iš jo deputato mandatą dėl apkaltinamojo nuosprendžio byloje, iškeltoje už žinutę socialiniuose tinkluose.
Omeras Farukas Gergerlioglu
Omeras Farukas Gergerlioglu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prokurdiškos kairiojo sparno Liaudies demokratijos partijos (HDP) parlamentaras Omeras Farukas Gergerlioglu anksčiau šį mėnesį neteko deputato mandato, kai buvo pripažintas kaltu dėl „terorizmo propagandos skleidimo“ socialiniuose tinkluose.

Toje 2016 metų žinutėje, už kurią aktyviam teisių gynėjui O.F.Gergerlioglu gali tekti pustrečių metų praleisti už grotų, buvo nuoroda į straipsnį apie kurdų kovotojų, nuo 1984 metų tęsiančių sukilimą prieš Turkijos valstybę, raginimą siekti taikos.

O.F.Gergerlioglu užsitraukė prezidento Recepo Tayyipo Erdogano nemalonę, nes dažnai iškeldavo į viešumą šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus, įskaitant sulaikytų moterų apieškojimą išrengus jas nuogai, kurių paprastai nenušviečia pagrindinės žiniasklaidos priemonės.

Trečiadienį Konstitucinis Teismas pareiškė, kad neturi kompetencijos priimti sprendimą dėl O.F.Gergerlioglu skundo, pranešė oficialioji Anatolijos naujienų agentūra.

O.F.Gergerlioglu tviteryje parašė, jog dabar ketina pateikti skundą Europos Žmogaus Teisių Teismui Strasbūre.

Konstitucinis Teismas trečiadienį taip pat turi nuspręsti, ar patenkinti prokurorų prašymą uždrausti HDP dėl jos įtariamų ryšių su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK).

Turkijos vyriausybė tvirtina, kad HDP, turinti trečią pagal dydį frakciją parlamente, yra PKK politinis sparnas. HDP šiuos kaltinimus neigia.

Ankara ir jos Vakarų sąjungininkės laiko PKK teroristine grupuote.

Turkijos prokuroras šio mėnesio viduryje pateikė Konstituciniam Teismui kaltinamąjį aktą, kuriuo siekiama likviduoti HDP ir uždrausti 687 jos nariams penkerius metus dalyvauti politikoje.

Pastangos uždrausti HDP antradienį susidūrė su teisine kliūtimi, kai specialusis teismo pranešėjas paskelbė išvadą, kad bylos medžiagoje esama „trūkumų“, susijusių su kai kurių kaltinamųjų tapatybėmis ir vaidmeniu.

Dabar teismas turi dvi galimybes: grąžinti apkaltinamąjį aktą prokurorui arba jį priimti ir leisti prokurorui pašalinti trūkumus teismo proceso metu, nurodė Turkijos televizija NTV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius