Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos teismas užsienyje gyvenančiam žurnalistui C.Dundarui skyrė 27,5 metų kalėjimo

Turkijos teismas trečiadienį paskelbė nuosprendį užsienyje gyvenančiam žurnalistui Canui Dundarui, kuris už vieną iš savo straipsnių buvo pripažintas kaltu dėl šnipinėjimo ir kaltinimų, susijusių su terorizmu.
Canas Dundaras
Canas Dundaras / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Stambulo teismas pripažino C.Dundarą kaltu „gavus slaptų dokumentų šnipinėjimo tikslais“ bei „pagalba teroristinei organizacijai“ ir skyrė jam iš viso 27 metus ir šešis mėnesius kalėjimo.

Buvęs opozicijos laikraščio „Cumhuriyet“ (Respublika) vyriausiasis redaktorius buvo teisiamas dėl 2015 metais pasirodžiusio straipsnio, kuriame Turkijos žvalgybos tarnybos buvo kaltinamos neteisėtai siunčiančios ginklų į Siriją.

Kartu su straipsniu buvo paskelbtas 2014 metais darytas vaizdo įrašas, kuriame buvo matyti, kaip policininkų uniformas ir civilių drabužius vilkintys vyrai iš sunkvežimių iškrauna ir atidaro kažkokias dėžes. Kitose paskelbtose nuotraukose buvo matyti sunkvežimiai su minosvaidžių šaudmenimis.

Naujienų agentūra AP šio vaizdo įrašo autentiškumo negali patvirtinti.

Straipsnyje buvo teigiama, kad Turkijos žvalgybos tarnyba ir šalies prezidentas neleido prokuratūrai pradėti tyrimo dėl neteisėto ginklų gabenimo.

Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą smarkiai supykdė ši publikacija. C.Dundarui ir leidinio biuro Ankaroje vadovui Erdemui Gului buvo pareikšti oficialūs kaltinimai.

Tąsyk R.T.Erdoganas sakė, kad sunkvežimiai gabeno pagalbą turkmėnų grupėms Sirijoje, ir įspėjo, kad C.Dundarui teks „brangiai sumokėti“.

Vėliau Turkija tiesiogiai įsitraukė į pilietinį karą Sirijoje ir surengė keturias karines operacijas.

C.Dundaras ir E.Gulas buvo areštuoti 2015 metais ir tris mėnesius buvo laikomi suimti. 2016-aisiais teismas pripažino C.Dundarą ir E.Gulą kaltais „šnipinėjimo tikslais gavus ir paviešinus slaptų dokumentų“ bei skyrė jiems atitinkamai penkerių metų ir 10 mėnesių bei penkerių metų laisvės atėmimo bausmes.

Tą pat dieną, kai buvo skelbiamas nuosprendis, C.Dundaras buvo užpultas prie teismo rūmų. Laimei, žurnalistas nenukentėjo.

C.Dundaras apskundė nuosprendį. 2018 metais Aukščiausiasis apeliacinis teismas panaikino nuosprendžius ir įpareigojo surengti naują bylos svarstymą, nurodęs, kad kaltinamiesiems turi būti skirtos griežtesnės bausmės.

Naujas bylos svarstymas prasidėjo pernai.

2016 metais C.Dundaras išvyko į Vokietiją, todėl buvo teisiamas už akių. Šiuo metu vyksta jo turto Turkijoje konfiskavimo procedūra.

C.Dundaras kaltinamas pagalba JAV gyvenančio musulmonų dvasininko Fethullah Guleno judėjimui, kurį Ankara yra paskelbusi teroristine organizacija. Vyriausybė tvirtina, kad F.Gulenas nurodė surengti nesėkmingą 2016 metų pučą.

Prokuroras, kurio nurodymu buvo sustabdyti minėti sunkvežimiai, taip pat virtinė kitų pareigūnų ir kariškių buvo apkaltinti ryšiais su F.Gulenu. Pensilvanijoje gyvenantis dvasininkas griežtai neigia kaltinimus dėl pučo organizavimo.

Tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) sudarytame Pasaulio spaudos laisvės indekse Turkija užima 154 vietą tarp 180 valstybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius