Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

U.von der Leyen komanda turės užsitikrinti EP narių paramą: kai kuriems bus nelengva

Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen ir jos komandos laukia iššūkis: užsitikrinti europarlamentarų paramą jos kandidatams į eurokomisarus. Tarp jų yra ir prieštaringai vertinamų asmenybių, pavyzdžiui, sukčiavimu įtariamas lenkas ir rusų ginklų prekeiviams teisingumo išvengti padėjęs vengras.
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Politico“ rašo, kad pristačiusi komandą U.von der Leyen susitiko su pagrindinių Europos Parlamento (EP) politinių grupių lyderiais, kurių paramos reikės jos kandidatams į eurokomisarus.

Visi antradienį U.von der Leyen pristatyti eurokomisarai dalyvaus Europos Parlamento klausymuose, kurių metu jų kandidatūra gali būti atmesta. 15min jau rašė, kad Virginijui Sinkevičiui siūlomas už aplinkos ir vandenynų klausimus atsakingo eurokomisaro portfelis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius

Klausymai prasidės rugsėjo 30 dieną.

Prieš „čirškindami“ eurokomisarus gyvai, europarlamentarai nusiųs jiems klausimus. Prieš tai EP teisės reikalų komitetas turės išsiaiškinti, ar nė vienas iš kandidatų nėra įsivėlęs į interesų konfliktą.

Remiantis EP taisyklėmis, kandidatai į eurokomisarus bus vertinami pagal su jų postu susijusias žinias ir komunikacijos įgūdžius. Kiekvienas potencialus eurokomisaras bus kviečiamas dalyvauti atitinkamo komiteto arba komitetų posėdžiuose viename klausyme.

Kandidatūroms iš karto bus pritarta tuo atveju, jei už juos balsuoja mažiausiai du trečdaliai įtakingiausių europarlamentarų – komitetų koordinatorių. Pasak „Politico“, tai reiškia, kad kandidatams į eurokomisarus reikės didesnės politinių grupių paramos nei liepą užsitikrino pati U.von der Leyen.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujai išrinktas Europos Parlamentas pradeda dirbti
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujai išrinktas Europos Parlamentas pradeda dirbti

Nesulaukę dviejų trečdalių koordinatorių paramos, potencialūs eurokomisarai turės atsakyti į papildomus klausimus raštu arba dar kartą stoti prieš komitetą.

„Europietiškos gyvensenos apsauga“

Už lyčių lygybę giriama U.von der Leyen komanda sulaukė ir kritikos. Sumaištį sukėlė graikui Margaritiui Schinui siūlomas „europietiškos gyvensenos apsaugos“ portfelis. U.von der Leyen paaiškino, kad jis atsakingas už migracijos klausimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Margaritis Schinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Margaritis Schinas

Pasak EK pirmininkės, šis portfelis apims šalių, iš kurių atvyksta migrantai, tyrimus, kad jose atsirastų daugiau galimybių. Esą bus ieškoma būdų sukurti „humaniškas, efektyvias ir funkcionuojančias išorines sienas“, kurios padės sustabdyti nelegalius migrantus ir prieglobsčio prašytojus. Taip pat užtikrinti, kad Europos Sąjunga ir toliau priimtų pabėgėlius „tvarkingu ir reguliariu būdu“.

Žurnalistas ir žmogaus teisių aktyvistas Andrew Stroehleinas tviteryje įspėjo apie ekstremizmą.

„EK paverčia migracijos portfelį dalimi europietiškos gyvensenos apsaugos portfelio – pasitelkia kraštutinės dešinės formuluotę“, – tviteryje rašė A.Stroehleinas.

Nyderlandams atstovaujanti europarlamentarė iš „Renew Europe“ grupės Sophie in 't Veld teigė, kad europietiškos gyvensenos esmė „yra individų laisvė pasirinkti gyvenseną“, o tam, pasak jos, nereikia eurokomisaro.

„Bandymas pasakyti, kad europiečius reikia apginti nuo kultūrų iš išorės, yra groteskiška, tokio naratyvo reikėtų atsisakyti“, – teigė S.in 't Veld.

Nerimas dėl vengrų kandidato

Pasak „Politico“, nerimaujama ir dėl vengro Laszlo Trocsanyi, kuriam siūlomas kaimynystės ir plėtros politikos portfelis. Nors jis nėra valdančiosios Vengrijos „Fidesz“ partijos narys, L.Trocsanyi laikomas lojaliu premjerui Viktorui Orbanui: potencialus eurokomisaras ėjo teisingumo ministro pareigas tuo metu, kai Vengrijos vyriausybė sumažino teismų sistemos nepriklausomybę.

„Scanpix“/AP nuotr./Laszlo Trocsanyi (kairėje)
„Scanpix“/AP nuotr./Laszlo Trocsanyi (kairėje)

Prieš EP rinkimus vengrų socialdemokratai reikalavo pašalinti L.Trocsanyi iš kandidatų sąrašo, kadangi būdamas teisingumo ministras jis leido Vengrijoje sučiuptiems rusų ginklų prekeiviams, ketinusiems parduoti ginklus meksikiečių narkotikų karteliui, išvengti teisingumo išduodamas juos Rusijai, o ne JAV.

Plačiau apie šį atvejį anglų kalba skaitykite čia.

Žmogaus teises ginančios organizacijos „Human Rights Watch“ Briuselio biuro direktorė Lotte Leicht tviteryje rašė, kad L.Trocsanyi nominavimas eurokomisaru, atsakingu už Bendrijos plėtrą, yra esminių ES vertybių įžeidimas.

„Jei Vengrija šiandien kreiptųsi dėl narystės ES, ji neatitiktų esminių žmogaus teisių ir įstatymo viršenybės principo reikalavimų“, – rašė L.Leicht.

Sukčiavimu įtariami eurokomisarai

„Politico“ rašo, kad nerimą kelia ir lenkų kandidatas Januszas Wojciechowskis, kuriam siūlomas už žemės ūkį atsakingas portfelis. J.Wojciechowskis priklauso valdančiajai Lenkijos partijai „Teisė ir teisingumas“ (PiS), kuri konfliktuoja su Briuseliu dėl įstatymo viršenybės principo.

Potencialus eurokomisaras 2004–2014 metais buvo EP narys, šiuo metu Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) tiria galimus J.Wojciechowskio pažeidimus, susijusius su kelionės išlaidų kompensavimu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sylvie Goulard
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sylvie Goulard

Prancūzijos policija yra apklaususi Sylvie Goulard, kuriai siūlomas už vidaus rinką atsakingas portfelis, tyrime dėl galimo jos ankstesnės partijos sukčiavimo įsisavinant ES fondus.

Buvęs Italijos ministras pirmininkas ir užsienio reikalų ministras Paolo Gentiloni, kuriam siūlomas už ekonomikos politiką atsakingas portfelis, kritikuojamas dėl nesugebėjimo išvesti savo šalies ekonomikos iš krizės.

„Tokia praeitis nesuteikia daug pasitikėjimo, kad jam labiau seksis kaip už ekonomiką atsakingam eurokomisarui“, – teigė Markusas Ferberis iš EPP.

Pateikiame visą kandidatų į eurokomisarus sąrašą:

Austrija: Johannesas Hahnas – biudžetas ir administravimas;

Belgija: Didier'as Reyndersas – teisingumas;

Bulgarija: Mariya Gabriel – inovacijos ir jaunimas;

Kroatija: Dubravka Šuica – demokratija ir demografija;

Kipras: Stella Kyriakides – sveikatos politika;

Čekija: Vera Jourova – vertybės ir skaidrumas;

Danija: Margrethe Vestager – konkurencija;

Estija: Kadri Simson – energetika;

Suomija: Jutta Urpilainen – tarptautinė partnerystė;

Prancūzija: Sylvie Goulard – vidaus rinka;

Graikija: Margaritis Schinas – europietiškos gyvensenos apsauga;

Vengrija: Laszlo Trocsanyi – kaimynystė ir plėtros politika;

Airija: Philas Hoganas – prekyba;

Italija: Paolo Gentiloni – ekonomika;

Latvija: Valdis Dombrovskis – finansinės paslaugos

Lietuva: Virginijus Sinkevičius – aplinka ir vandenynai;

Liuksemburgas: Nicolas Schmitas – darbo vietos;

Malta: Helena Dalli – lygybė;

Nyderlandai: Fransas Timmermansas – Europos žaliasis kursas;

Lenkija: Januszas Wojciechowskis – žemės ūkis;

Portugalija: Elisa Ferreira – sanglauda ir reformos;

Rumunija: Rovana Plumb – transportas;

Slovakija: Marošas Šefčovičius – institucijų ryšiai ir perspektyvos;

Slovėnija: Janezas Lenarčičius – krizių valdymas;

Švedija: Ylva Johansson – vidaus reikalai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius