-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 10 /15:06

R.Vilpišauskas nurodė, kas mažina V.Sinkevičiaus portfelio svarbą: gali likti pavaduotojo pavaduotoju

Išrinktoji Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen antradienį oficialiai pranešė, kad Lietuvos kandidatui Virginijui Sinkevičiui siūlomas už aplinkos ir vandenynų klausimus atsakingo eurokomisaro portfelis. Nors valdantieji džiaugiasi tokia atsakomybės sritimi, politologas Ramūnas Vilpišauskas pabrėžia, kad ji – ne pati svarbiausia, be to, pagrindinė figūra, atsakinga už šiuos klausimus, Komisijoje bus kita.
Virginijus Sinkevičius
Virginijus Sinkevičius / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einančio V.Sinkevičiaus susitikimų su U.von der Leyen metu buvo kalbama, kad jam gali tekti reikšminga pozicija. Tačiau kokia konkrečiai, nebuvo atskleidžiama.

Pristatydama V.Sinkevičių, U.von der Leyen sakė, kad jo pavyzdys rodo, jog Europa yra pasirengusi perduoti atsakomybę jaunajai kartai.

„Jis bus atsakingas už aplinkos ir vandenynų klausimus“, – per spaudos konferenciją pranešė U.von der Leyen.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen

Oficialiai patvirtinus sritį, kuriai jam siūloma vadovauti naujojoje EK, V.Sinkevičius teigė, kad norėjosi portfelio, kuris suteiktų plačią iniciatyvos laisvę siūlyti vienus ar kitus sprendimus.

„Šis portfelis tokią laisvę suteiks, taip pat turės svarbią reikšmę įgyvendinant išrinktosios komisijos pirmininkės prioritetus klimato kaitos srityje. Dėl to galima sakyti, kad portfelio derybos buvo sėkmingos. Visgi dar laukia labai sudėtingi klausymai Europos Parlamento (EP) komitetuose, kuriems ruošiuosi“, – sakė V.Sinkevičius.

Naujienų agentūrai BNS jis aiškino, kad tarp jo veiklos prioritetų bus vystyti žiedinę ekonomiką, mažinti plastiko naudojimą ir vandenynų užterštumą.

Taip pat politikas patikino turėsiantis prisidėti prie vieno Europos Sąjungos (ES) tikslų – stabdyti klimato kaitą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius

„Neskubėkime dar apie darbus kalbėti. Komisija susitiks, išsidėlios prioritetus, bet akivaizdu, kad klimato kaita bus svarbiausias prioritetas ir mano portfelis turės atsakingai įnešti indėlį“, – BNS kalbėjo V.Sinkevičius.

Komisija susitiks, išsidėlios prioritetus, bet akivaizdu, kad klimato kaita bus svarbiausias prioritetas ir mano portfelis turės atsakingai įnešti indėlį.

Ne pati svarbiausia sritis

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojo Ramūno Vilpišausko nuomone, žvelgiant į politines diskusijas ES valstybėse ir institucijose, aplinkos apsaugos klausimams skiriama daug dėmesio.

Tą parodė ir pavasarį vykę rinkimai į EP, kai ne vienoje šalyje žaliųjų partijos sulaukė gana didelio palaikymo, o jų turimų vietų skaičius EP išaugo.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./BNS spaudos konferencijoje kalba Ramūnas Vilpišauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./BNS spaudos konferencijoje kalba Ramūnas Vilpišauskas

„Tad svarbos politinėje darbotvarkėje požiūriu šis portfelis iš tiesų yra reikšmingas. Kita vertus, jei vertintumėme pagal tai, kokiose srityse ES turi daugiausia kompetencijų ir galių priimant sprendimus, veikiant valstybių narių vykdomą politiką, tai, nors aplinkosaugos srityje ES vaidmuo per paskutinius porą dešimtmečių yra išaugęs, vis dėlto tai nėra pagrindinė ES kompetencijos sritis. Svarbesnės yra tokios sritys kaip konkurencijos politika, vidaus rinka ar išorės prekybos politika, pinigų reikalai, biudžetas“, – pabrėžė politologas.

Svarbesnės yra tokios sritys kaip konkurencijos politika, vidaus rinka ar išorės prekybos politika, pinigų reikalai, biudžetas.

Be to, kaip pastebėjo R.Vilpišauskas, pagrindinė figūra, kuri naujojoje EK bus atsakinga už klimato kaitos ir aplinkos klausimus, bus vicepirmininkas Fransas Timmermansas, deleguotas Nyderlandų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fransas Timmermansas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fransas Timmermansas

„Tai reiškia, kad Lietuvos atstovui veikiausiai bus skiriama tik dalis tų klausimų. Ir tai, žinoma, mažina jo portfelio svarbą, nes bendrai kalbant apie tai, kas šiuo metu dominuoja politinėje darbotvarkėje daugelyje Europos, ypač – Vakarų ir Šiaurės Europos, šalių ir pačioje ES, veikiausiai priklausys vicepirmininkui F.Timmermansui. Tai ponas V.Sinkevičius bus pirmininkės pavaduotojo pavaduotojas su turbūt gana siaurai apibrėžtomis atsakomybėmis aplinkos srityje“, – akcentavo politologas.

R.Vilpišauskas svarstė, kad aplinkos ir vandenynų eurokomisaro pozicija V.Sinkevičiui parinkta U.von der Leyen galbūt tikintis ir žaliųjų paramos EP.

„Bent jau formaliai žiūrėdama į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, kurios pavadinime yra žodis „žalieji“, ji pasiūlė tokį portfelį jos deleguotam atstovui“, – mano jis.

Neatrodo, kad labai rūpėtų klimato kaita

Įtakingas politikos leidinys „Politico“, pristatydamas naujos kadencijos EK, apie V.Sinkevičių rašo, kad neatrodo, jog jam labai rūpėtų klimato kaita ar lyčių lygybė (na, bent jau Lietuvoje, – priduriama straipsnyje). Tai, kaip pastebima, gali sukelti problemų su naująja jo viršininke.

„Partijos Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kuri nėra pakankamai žalia Žaliesiems, narys. Būdamas 28 metų amžiaus, jis yra jauniausias nominantas į Komisiją. Įžengė į politiką 2016 metais. Žinomas dėl to, kad savo kabinete laikė Donaldo Trumpo kepurę su užrašu „Paverskime Ameriką vėl didžia“. Studijavo Jungtinėje Karalystėje ir Nyderlanduose. Dirbo naujienų portale „Lithuania Tribune“. Yra laimėjęs apdovanojimą „Geriausias metų sprendimas verslo aplinkai gerinti“, kad ir ką tai reikštų“, – rašoma leidinio „Politico“ interneto svetainėje.

Partijos Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kuri nėra pakankamai žalia Žaliesiems, narys.

Portfelio norėjo Prancūzija?

Premjeras Saulius Skvernelis sakė besidžiaugiantis, kad V.Sinkevičiui pasiūlytas išties svarbus bei reikšmingas portfelis.

„Kaip žinia, ateinančių 5 metų EK prioritetai bus klimato kaita ir skaitmeninimas. Akivaizdu, kad aplinkos komisaro portfelis dabartinėje prioritetų dėlionėje tampa vienu iš svarbiausių. Mano žiniomis, užkulisiuose buvo ilgai kalbėta, kad su klimato kaita ir aplinkosauga susijusį portfelį norėtų gauti ES senbuvė Prancūzija. Tai dar vienas įrodymas, kokia iš tikrųjų svari bei didelė yra jo vertė“, – įsitikinęs Vyriausybės vadovas.

Mano žiniomis, užkulisiuose buvo ilgai kalbėta, kad su klimato kaita ir aplinkosauga susijusį portfelį norėtų gauti ES senbuvė Prancūzija. Tai dar vienas įrodymas, kokia iš tikrųjų svari bei didelė yra jo vertė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Anot S.Skvernelio, nors V.Sinkevičiui iš dalies tai – nauja sritis, premjeras neabejoja, jog jis su šiuo iššūkiu susidoros.

„Juolab kad jis ir pats norėjo portfelio, kuris nebūtų toks suvaržytas kaip, tarkime, finansų ar biudžeto komisaro portfelis. Šis portfelis suteiks laisvę siūlyti iniciatyvas, sprendimus ir prisidėti prie ateities Europos perspektyvų“, – teigė ministras pirmininkas.

G.Kirkilas: perspektyvi pozicija

Europos reikalų komiteto pirmininkas, „socialdarbietis“ Gediminas Kirkilas teigė, kad V.Sinkevičiui tekusi pozicija – labai rimta.

„Perspektyvi, – pridūrė politikas. – Ir, kiek matau, buvom pradėję svarstyti finansinę perspektyvą, yra tikrai skiriami dideli pinigai aplinkos apsaugai. Daugelis šalių, pradedant Prancūzija ir visomis kitomis, labai stipriai akcentuoja šį klausimą. [...] Neabejotina, kad tai bus klausimas, kuris bus ir Komisijos dėmesio centre, ir Europos Parlamento, ir bus labai atsakingas.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

Eurokomisaras, anot G.Kirkilo, nebūtinai turi būti savo srities specialistas, tad ekonomiką ir inovacijas kuruojantis V.Sinkevičius esą su savo pareigomis susitvarkys.

„Komisaras yra tas, kuris vadovauja savo biurui, bando telkti intelektualines pajėgas – jis nebūtinai turi būti savo srities specialistas. Jis turi būti vadovas. Tai yra ministras, tai yra politinis vadovas. Tikiuosi, matydamas jo sugebėjimus, kad jis galės tą padaryti“, – reiškė viltį G.Kirkilas.

Pranašumas dėl jaunystės

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas teigė, kad V.Sinkevičiui tekęs postas – labai reikšmingas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

„Aš manyčiau, tai yra ypatingai reikšminga pozicija dėl dviejų aspektų. Mums, kaip žaliesiems, tai yra svarbu, mes savo tapatybę tuo būdu stiprinsime – per aktyvų, progresyvų, jauną komisarą EK.

Kita vertus, tai yra svarbu, nes Europos Sąjungos (ES) teisė suteikia tam tikras išskirtines teises vienose srityse, pavyzdžiui, aplinkosauga ir Europos reguliavimo sritis. Ten, kur Europa turi daugiau galios negu nacionalinė valstybė. [...] Aplinkos komisaras turi galią virš nacionalinių valstybių – tai yra daug stipresnis postas negu dabar“, – aiškino T.Tomilinas.

Aš manyčiau, tai yra ypatingai reikšminga pozicija dėl dviejų aspektų. Mums kaip žaliesiems tai yra svarbu, mes savo tapatybę tuo būdu stiprinsime – per aktyvų, progresyvų, jauną komisarą EK.

V.Sinkevičius, anot jo, dėl savo jaunystės turi pranašumą.

„Manau, kad Virginijaus pavyzdys kaip jauno, bet labai daug pasiekusio žmogaus, tikrai bus teigiamai priimtas parlamente. Kaip jis čia puikiai atlaikė parlamento bet kokius filtrus, tai ir ten nesudėtinga jaunam žmogui padaryt, kuris puikiai moka anglų kalbą ir orientuojasi situacijoje“, – svarstė Seimo narys.

Teiraujantis, ar V.Sinkevičiui aplinkosaugos srityje pakaks kompetencijos, T.Tomilinas tuo neabejojo.

„Kai esi atsakingas už sėkmingą kontinento aplinkosaugos politiką, tai vien tik siauro išmanymo kažkokio dalyko tikrai nepakanka. Jis, kaip sėkmingas ministras, įrodė, kad buvo naudingiausias Lietuvai ne ten, kur turėjo mokslo patirtį, bet būtent bendroje politinėje veikloje“, – sakė jis.

E.Gentvilas: labiau būtų tikęs kitas portfelis

Pasirodžius naujienai apie V.Sinkevičiui kuruoti deleguojamą sritį, opozicinio Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas sakė, kad bent jau kol kas būsimasis eurokomisaras nėra kompetentingas aplinkos apsaugos srityje. Tačiau tai esą – ne išimtis.

„Reikia matyti, kad Europos valstybės paskiria savo kandidatus ir toli gražu nebūtinai jie gauna tuos portfelius. Atvirkščiai – retai kada sutampa su buvusia, aiškiai išreikšta profesine veikla“, – Seime žurnalistams antradienį komentavo politikas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Anot jo, V.Sinkevičiui būtų labiau tikęs kitas portfelis.

„Aš manau, jam labiau būtų tikę tai, kas jam buvo siūloma pastaruoju metu, vakar nuskambėjo – mokslo, inovacijų – tai tiesiogiai pagal jo, kaip dabartinio ministro, veiklos sferą. Tikrai jis tose sferose pasikaustęs. O aplinkos portfelis, matyt, priderintas prie to, kad jis – žaliųjų atstovas. Bet kiek čia jie žalieji, jie patys abejoja“, – svarstė Seimo narys.

Aplinkos portfelis, matyt, priderintas prie to, kad jis – žaliųjų atstovas. Bet kiek čia jie žalieji, jie patys abejoja.

Tiesa, jaunas politikas V.Sinkevičius, kaip reiškė viltį E.Gentvilas, sugebės susitvarkyti su sunkumais.

„Manau, kad jaunas ministras pajėgus susitvarkyti su tais iššūkiais, kurie sunkesni, didesni. Dabar lieka vienas barjeras – parlamento debatai“, – teigė opozicionierius.

Komandą vadino gerai subalansuota

U.von der Leyen teigimu, jos komanda bus gerai subalansuota, kurioje yra vyrų ir moterų, dirbs turintys patirties ir jauni žmonės, atstovaujantys Rytų, Vakarų, Pietų ir Šiaurės Europai.

„Komanda bus gerai subalansuota, joje derės įvairi patirtis ir kompetencija“, – sakė U.von der Leyen.

Lietuvos Respublikos prezidento kanceliarijos / Roberto Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda susitiko su Ursula von der Leyen
Lietuvos Respublikos prezidento kanceliarijos / Roberto Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda susitiko su Ursula von der Leyen

Jis sakė norinti, kad naujoji EK dirbtų ryžtingai, susitelktų ties aktualiais klausimais ir ieškotų atsakymų į klausimus.

EK vadovė taip pat nori, kad eurokomisarai būtų pasišventę savo darbui, suprastų Europą. Ji prabrėžė, kad eurokomisarai turėtų apsilankyti visose Europos Sąjungos (ES) sostinėse, taip pat – regionuose.

„Mūsų tikslas palengvinti gyvenimą žmonėms ir verslui“, – tikino U.von der Leyen. Kartu ji akcentavo būtinybę mažinti biurokratiją.

Kandidatūrai turės pritarti Europos Parlamentas

V.Sinkevičiaus kandidatūra į EK mūsų šalyje galutinai buvo patvirtinta rugpjūčio pabaigoje. Tačiau jai dar turi pritarti Europos Parlamentas (EP).

Kiekvienas kandidatas į eurokomisarus EP turi paaiškinti savo viziją ir atsakyti į klausimus. Tuomet europarlamentarai balsuoja dėl kandidatų kaip grupės.

Galiausiai kvalifikuota balsų dauguma juos paskiria Europos Vadovų Taryba.

Dabartinės EK kadencija baigsis 2019 metų spalio 31 dieną.

Jauniausias Vyriausybės narys

28 metų V.Sinkevičius nuo 2017 metų pabaigos vadovauja Ekonomikos ir inovacijų ministerijai (iki šių metų – Ūkio ministerijai).

Jis yra didžiausios valdančiosios partijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos – pirmininko Ramūno Karbauskio pavaduotojas, vadovauja šios politinės jėgos Vilniaus miesto skyriui.

V.Sinkevičius nurodo dirbęs Vašingtono Europos analizės centro projektų vadovo padėjėju, 2014 metais – bendrovėje „Lietuvos paštas“ tarptautinės grupės projektų vadovu valstybės įmonėje „Lietuvos oro uostai“, viešojoje įstaigoje „Investuok Lietuvoje“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LVŽS tarybos posėdis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LVŽS tarybos posėdis

2016 metais jis buvo išrinktas į Seimą.

V.Sinkevičius yra baigęs ekonomiką ir tarptautinius santykius Aberistvito universitete Jungtinėje Karalystėje ir Europos politikos mokslus Mastrichto universitete Nyderlanduose.

Visi eurokomisarai iš Lietuvos – buvę ministrai

Nuo 2004 metų, kai tapo Europos Sąjungos (ES) nare, Lietuva dirbti į Briuselį išsiuntė tris eurokomisarus: Dalią Grybauskaitę, Algirdą Šemetą ir Vytenį Andriukaitį.

15min koliažas/Eurokomisarai iš Lietuvos
15min koliažas/Eurokomisarai iš Lietuvos

Visi jie dirbti į EK išvyko tiesiai iš Vyriausybės. D.Grybauskaitė ir A.Šemeta paliko finansų ministrų postus, V.Andriukaitis – sveikatos apsaugos ministro.

D.Grybauskaitė Briuselyje dirbo eurokomisare, atsakinga už finansinį programavimą ir biudžetą, A.Šemetai teko už mokesčius, muitų sąjungą, auditą ir kovą su sukčiavimu atsakingo eurokomisaro portfelis.

V.Andriukaitis šios kadencijos EK yra atsakingas už sveikatą ir maisto saugą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius