Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 11 /08:35

Ukraina teigia atsitraukiant Rusijai atkovojusi dešimtis kaimų

Kyjivo pajėgos atkovojo daugiau kaip 40 miestų ir kaimų pietų Ukrainoje, ketvirtadienį teigė prezidentas Volodymyras Zelenskis, Maskvai pranešus, kad jos kariuomenė pradėjo trauktis iš strategiškai svarbaus Chersono miesto.
Ukrainos kariai fronte
Ukrainos kariai fronte / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr.

Tuo tarpu Jungtinės Valstijos paskelbė apie naują 400 mln. dolerių (392 mln. eurų) vertės saugumo pagalbos Kyjivui paketą, į kurį bus įtrauktos gynybos sistemos ir priešlėktuvinės raketos, Ukrainai atsigauna po pastarojo meto masinių Rusijos antskrydžių, nukreiptų prieš svarbią infrastruktūrą.

„Šiandien turime gerų naujienų iš pietų, – sakė V.Zelenskis savo kasdieniame kreipimesi į tautą. – Ukrainos vėliavų, grįžtančių į savo teisėtą vietą, skaičius vykdant gynybinę operaciją jau siekia dešimtis.“

V.Zelenskis sakė, kad iš Rusijos okupacijos buvo „išlaisvinta“ 41 gyvenvietė.

Maskva teigė priėmusi „sunkų sprendimą“ atitraukti pajėgas iš Chersono, o Rusijos gynybos ministerija ketvirtadienį pareiškė, kad jos daliniai manevruoja toje vietovėje.

Pasitraukimas būtų didelė Rusijos nesėkmė regione, kurį Vladimiras Putinas teigė aneksavęs, tačiau pareigūnai Kyjive išlieka atsargūs ir teigia, kad Rusija vargu ar paliks Chersoną be kovos.

Mūšio laukas... ir diplomatija?

Savo kalboje V.Zelenskis, susiduriantis su Vakarų sostinių spaudimu atnaujinti taikos derybas su Rusija, užsiminė, kad jos neatmetamos, jei Ukraina atgaus visą savo teritoriją.

„Turime nueiti visą kelią mūšio lauke ir diplomatinėmis priemonėmis, kad visoje mūsų žemėje, palei visą tarptautiniu mastu pripažintą sieną, būtų iškeltos mūsų vėliavos – Ukrainos vėliavos“, – sakė V.Zelenskis.

Jis taip pat padėkojo JAV prezidentui Joe Bidenui ir amerikiečiams už priešlėktuvinės gynybos sistemas.

„Kartu kuriame oro skydą civiliams gyventojams apsaugoti, – tviteryje rašė V.Zelenskis. – Mes priartiname pergalę prieš agresorių!“

JAV žiniasklaida pastarosiomis dienomis pranešė, kad J. Bideno administracija ragino V.Zelenskį viešai pareikšti norą kalbėtis su Rusija.

Trečiadienį aukšto rango JAV generolas Markas Milley pareiškė, kad karinė pergalė konflikte gali būti neįmanoma.

„Kaip galima pasitikėti tuo, ką jie sako?“

Mūšio lauke, pietiniame Mykolajivo mieste, kurį Rusijos pajėgos kelis mėnesius bombardavo artilerija ir raketomis, mažai kas tikėjo, kad rusai atsitrauks.

„Kaip galima pasitikėti tuo, ką jie sako? – klausė 55 metų vairuotojas Volodymyras Vypritskis. – Kaip galima pasitikėti žmonėmis, kurie visada mums sakė, kad yra mūsų broliai? Žmonės, kurie pradeda žudyti savo brolius – ar tikrai jais galima tikėti?“

V.Zelenskis teigė, kad Rusija gali strategiškai apsimetinėti, o ne patirti didelę nesėkmę.

Ketvirtadienį kariuomenės pareigūnai Kyjive pabrėžė šį įspėjimą.

„Šiuo metu negalime nei patvirtinti, nei paneigti informacijos apie Rusijos karių atsitraukimą iš Chersono“, – sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo atstovas Oleksijus Hromovas.

Rusijai praradus Chersono regioną, Ukraina atgautų svarbų priėjimą prie Azovo jūros, o V.Putinui negalėtų pasigirti didelėmis pergalėmis kare, kuris Vakarų akyse pavertė jį pariju.

Šis atsitraukimas darys spaudimą Rusijos kontrolei likusioje Chersono regiono dalyje, kuri yra sausumos tiltas iš Rusijos į 2014 metais Maskvos aneksuotą Krymo pusiasalį.

Chersonas buvo vienas iš keturių Ukrainos regionų, kuriuos Rusija paskelbė aneksavusi rugsėjį netrukus po to, kai buvo priversta pasitraukti iš teritorijos šiaurės rytinėje Charkivo srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius