Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 26 /21:57

Ukrainoje nuo trečiadienio skelbiama karo padėtis

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pirmadienį patvirtino Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (SNBO) sprendimą dėl karinės padėties įvedimo Ukrainoje po ankstesnę dieną Kerčės sąsiauryje įvykusios konfrontacijos tarp Rusijos ir Ukrainos laivų. Aukščiausioji Rada pirmadienio vakarą pritarė šiam sprendimui
Petro Porošenka
Petro Porošenka / „Scanpix“ nuotr.

Atitinkamas prezidento įsakas paskelbtas Ukrainos prezidentūros oficialioje interneto svetainėje.

Prie dekreto pridedamas SNBO sprendimas be jo 12-osios dalies, kuri yra įslaptinta. Taryba siūlo įvesti karo padėtį 60 dienų.

Prezidento įsakas įsigalioja nuo jo paskelbimo datos. Už SNBO sprendimo vykdymą atsakingas Tarybos sekretorius Oleksandras Turčynovas.

Už įsako įsigaliojimą pirmadienio vakarą balsavo 278 Aukščiausiosios Rados deputatai.

Buvo planuota, kad Aukščiausioji Rada dėl jo balsuos dar 16 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, bet procesas užsitęsė. Tada po pustrečios valandos trukusio posėdžio parlamentarai susirinko į vakarinį posėdį.

Karinė padėtis įsigalios nuo trečiadienio, tiesa, P.Porošenkos administracija, regis, sutiko su nuolaida – karo padėtis skelbiama ne 60, o 30 dienų laikotarpiui.

Pats P.Porošenka paskelbė, kad tokį laikotarpį siūlo siekdamas užkirsti kelią „purvinoms spekuliacijoms“.

„SNBO (Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba) man šiandien rekomendavo įvesti karo padėtį 60-čiai dienų. Noriu paskelbti jums savo sprendimą: siūlysiu parlamentui įvesti karo padėtį 30-čiai dienų.

Kodėl? Kad karo padėtis nepersidengtų su rinkimų kampanijos pradžia“, – P.Porošenka sakė savo kreipimesi per televiziją.

Jis pridūrė parlamentui pasiūlysiantis įstatymu įtvirtinti būsimų prezidento rinkimų datą – 2019 metų kovo 31 dieną.

Kritikų buvo daug – Radoje jau prasidėjus įsako svarstymams, opozicionieriai Julija Tymošenko ir Olehas Liaško kartu su sąjungininkais bandė blokuoti procesą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aukščiausiojoje Radoje yra siūlymais paskelbti karo padėtį nepatenkintų deputatų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aukščiausiojoje Radoje yra siūlymais paskelbti karo padėtį nepatenkintų deputatų

Tuo tarpu trys pirmieji posovietinės Ukrainos prezidentai – Leonidas Kravčukas, Leonidas Kučma ir Viktoras Juščenka – paskelbė nepritariantys karo padėties įvedimui, kuris, jų manymu, apribotų žmonių teises ir laisves. Jie taip pat ragino neatidėti prezidento rinkimų, numatytų 2019 metų kovą.

S.Leščenka teigia, esą P.Porošenkos planas – nukelti prezidento rinkimus į kitų metų rudenį, kad jie sutaptų su parlamento rinkimais. Vis dėlto sunku pasakyti, kuo tai padėtų P.Porošenkai.

Aukščiausioji Rada pritarė tam, kad karo padėties režimas galiotų šalies rajonuose, besiribojančiuose su Rusija ir nepripažinta Padniestrės respublika. Aukščiausiosios Rados pirmininkas Andrijus Parubijus pažymėjo, kad konsultacijų metu buvo sutarta, kad karo padėtis galios 30 dienų, o taip pat įsake apie karo padėtį nurodyta, jog prezidento rinkimai bus surengti 2019 metų kovo 31-ąją.

Karo padėtis – tai ypatingas teisinis režimas, numatantis specialių įgaliojimų, būtinų kovai su iškilusiomis grėsmėmis, suteikimą valstybės valdymo organams. Šios padėties metu taip pat galimas laikinas piliečių laisvių ir teisių suvaržymas, o taip pat laikinas juridinių asmenų teisėtų interesų apribojimas.

Karo padėties metu karinės ir civilinės valdžios organai įgaus platesnius įgaliojimus, leisiančius jiems panaudoti žmogiškuosius ir materialiuosius resursus savo poreikiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius